В’ячеслав Кравцов: син моряка, який “досяг берегів” НБА, Європи та Азії

В'ячеслав Кравцов: син моряка, який "досяг берегів" НБА, Європи та Азії 1 - basket.com.ua

Яка дитина, яка займається баскетболом, не мріє пограти у НБА? Для європейця є два “популярних” способи потрапити до головної баскетбольної ліги світу – вступити до коледжу та зарекомендувати себе через NCAA або яскраво грати за юнацькі молодіжні збірні своїх країн. Часу в тебе – до 21 року, коли можливо виставляти себе на драфт. Саме через драфт більшість європейців потрапляли до НБА.

Але є й інший спосіб, ще складніший – зарекомендувати себе перед скаутами НБА своєю грою у Європі після 21 року. Але навіть будучи яскравим у чемпіонаті України, дуже складно розраховувати, що тебе покличуть у США.

В’ячеславу Кравцову це вдалося. Його не вибрали на драфті, але через два роки він все ж таки опинився в НБА.

В’ячеслав народився в Одесі у родині моряка. Мама займалася баскетболом, але до ДЮСШ Слава вирушив за своєю ініціативою. До цього він рік займався карате, та тренер виїхав з Одеси, а в іншого наставника майбутній баскетболіст не захотів займатися.

Сталося це в 11 років – досить пізно для баскетболу, але Слава все схоплював на льоту, тож згодом прийшло розуміння, що баскетбол – це не просто улюблене заняття, а й можливості для професійної кар’єри. Після випуску з ДЮСШ у 16 ​​років Кравцов перебирається до БК “Київ”, де проведе наступні шість років.

Саме з київського клубу Кравцов вирушає на Євробаскет-2005 у складі збірної U-18, грає на двох чемпіонатах Європи у категорії U-20 та ще у 19 років дебютує за національну збірну.

2009 року В’ячеслав Кравцов виставляє свою кандидатуру на драфт НБА, але очікувано його ніхто не обирає, бо навіть у БК Київ він програвав конкуренцію легіонерам. Втім, ігри за Бостон у Літній лізі позначилися як мінімум на впевненості, тому наступного сезону Кравцов уже став гравцем основної команди та отримав нагороду Найкращому центровому чемпіонату України. У 2010 році він на два роки перебирається до амбітного БК Донецьк, з яким стає чемпіоном України, ще двічі отримує нагороду Найкращому центровому Суперлізі, стає MVP Кубку.

В'ячеслав Кравцов: син моряка, який "досяг берегів" НБА, Європи та Азії 3 - basket.com.ua

Прогрес гравця не залишився непоміченим скаутами НБА, які рекомендують його Детройту. І ось він дворічний контракт із клубом НБА. Мрія, що стала реальністю.

Але ця реальність виявилася жорстокою. Протягом 32 ігор Кравцов залишався у кращому разі на лаві запасних, а частіше навіть не перевдягався на гру. Ішов місяць, другий, третій без гри. Дебют трапився десь курйозним. За правилами в НБА у разі травми гравця, на якому сфолили тренери команди суперника, мають можливість самі вибрати гравця, який пробиватиме штрафні. Так сталося, що 12 грудня тренери Вашингтона обрали хлопця, який уже 32 гри лише збоку спостерігав за матчами НБА. У тому матчі Кравцов зіграв 6 хвилин і набрав 3 очки (реалізував 1 із 2 штрафних, а потім ще раз потрапив двоочковий). Після цього був ще місяць без ігор.

В'ячеслав Кравцов: син моряка, який "досяг берегів" НБА, Європи та Азії 5 - basket.com.ua

В’ячеслав Кравцов був третьою опцією команди на позиції центрового, перш за все програючи конкуренцію Андре Драммонду, якого Детройт вибрав на драфті під 9 номером перед тим сезоном. І ось коли Драммонд отримав травму, шанс з’явився у Кравцова. У підсумку він того сезону зіграв 25 матчів. Починаючи з хвилин наприкінці матчу, вже наприкінці лютого він проти Індіани провів 28 хвилин. І це був непоодинокий випадок. В середньому вийшло 8.9 хвилин за ігри, 3.1 очки, 1.8 підбирань. Реалізація кидків із гри українського центрового склала 71,7%.

Після закінчення сезону менеджери клубу сказали, що дадуть українцю більше ігрового часу наступного сезону. Але вийшло інакше – Детройт націлився на гравця з іншого клубу, і їм потрібно було розвантажити зарплатну відомість. Внаслідок обміну гравцями між командами Кравцов транзитом через Мілуокі опинився у Фініксі.

Так сталося, що того літа Фінікс на драфті вибрав Олексія Лєня, тож на іншого українського центрового не розраховував. Але Лєнь отримав травму, тому Кравцова залишили у команді. От тільки й він повернувся зі збірної після успішного Євробаскету-2013 із шостим місцем національної команди із травмою зап’ястя, хоча клубні лікарі проблеми не бачили, тому довелося грати через біль. До лютого Кравцов провів 20 матчів, у середньому проводячи 3 хвилини на майданчику та набираючи 1 очко. А потім українець випав із ротації, зробив операцію, через яку пропустив усю передсезонку.

Шанси знайти собі клуб за океаном були мінімальними, тому Кравцов робить вибір на користь збірної України, з якою виступає на історичному для нас чемпіонаті світу, а потім вирушає у Китай, де проводить один сезон.

Влітку 2015 Кравцов робить спробу повернутися в США, грає в Літній лізі за Міллуокі, але залишається без контракту, тому їде до Європи, погодившись на пропозицію ЦСКА, з яким підписує контракт на 3 місяці.

За тиждень до закінчення цих трьох місяців його покликав тренер і сказав, що одужав Джоел Фріленд, чию позицію українець займав, тому клуб вирішив не продовжувати з ним угоди.

Кравцовим активно цікавився тель-авівський “Маккабі”, але розмови з клубом Євроліги тривали довго і коли виплив варіант із Сарагосою – командою нехай і не фаворитом в Іспанії, але командою Єврокубку, то варіант із ізраїльським клубом відпав.

Незважаючи на те, що на позиції В’ячеслава грав капітан команди Хенк Нореля, він закінчив сезон із 8,5 очками за 20 хвилин, зарекомендувавши себе в Іспанії.

В'ячеслав Кравцов: син моряка, який "досяг берегів" НБА, Європи та Азії 7 - basket.com.ua

У вересні Кравцов повернувся до збірної, куди не приїжджав із чемпіонату світу, та допоміг їй пробитися на Євробаскет-2017, після чого зайнявся пошуками нового клубу. Минулий сезон у Сарагосі та рекомендації легендарного для Валенсії Сергія Ліщука допомогли підписати короткочасний контракт із цим клубом. Після трьох місяців у команді Валенсія продовжила Кравцова до кінця сезону, який завершився чемпіонством для клубу.

Утім, у плейоф Валенсія грала вже без Кравцова. На початку березня у матчі плей-офф Єврокубка проти Хімок українець отримав перелом п’ятої плюсневої кістки лівої ноги, а також вивих гомілкостопа, вибув на довгий термін та достроково завершив сезон. У середньому за 13 хвилин на паркеті в чемпіонаті українець набирав 6,3 очка та робив 3,3 підбирання.

Провівши сезон у турецькому Ескішехірі, Кравцов повернувся до Іспанії, підписавши контракт на рік із Бургосом, але через 12 матчів у команді, сторони розірвали угоду і В’ячеслав перебрався до іншого іспанського клубу – Фуенлабради. Де втім, знову не вдалося зіграти яскраво.

На сезон 2019/20 Кравцов повертається до Азії, підписавши у листопаді контракт із японським НеоФінікс, який виступає у Б.Лізі. Українець взяв участь у 10 матчах клубу, у яких набирав у середньому 14 очок та здійснював 7,7 підбирань за гру. НеоФінікс займав останнє 6-е місце у Центральній конференції Б.Ліги на момент, коли у лютому через коронавірус було вирішено зупинити сезон.

В'ячеслав Кравцов: син моряка, який "досяг берегів" НБА, Європи та Азії 9 - basket.com.ua

Невизначеність із ситуацією у світі через коронавірус, вагітність дружини та небажання в такому становищі їздити світом, призводить до того, що В’ячеслав Кравцов повертається до Суперліги, підписавши контракт із Дніпром. Довга відсутність ігрової практики призвела до того, що високий рівень гри В’ячеслав став демонструвати лише з другої частини сезону.

Поступово капітан збірної України повернув свій рівень гри, але на шляху до фіналу плейоф Дніпро у півфіналі був зупинений Прометеєм, а нинішній сезон дограти не вдалося через війну.

У березні стало відомо, що 34-річний баскетболіст наступного сезону гратиме у Саудівській Аравії у клубі Охід Медіна, який цього сезону посів 4 місце у чемпіонаті країни. Це вже буде третя баскетбольна подорож Кравцова в Азію. Але до того гравець може допомогти збірній України, у складі якої він відіграв 75 ​​матчів, будучи рекордсменом за цим показником.

В'ячеслав Кравцов: син моряка, який "досяг берегів" НБА, Європи та Азії 11 - basket.com.ua

В’ячеслав Кравцов хоч і не став моряком, як його батько, але завдяки баскетболу він відвідав багато країн по всьому світу, залишивши свій слід. Його досвід ще неодмінно стане в нагоді збірній Україні, а після завершення кар’єри В’ячеслав мріє допомагати українському баскетболу в цілому та зокрема одеському.

Читайте:
Денис Лукашов – один з кращих українських розігруючих, перезапустивший кар’єру
Олександр Липовий: дипломований тренер, який ще не досяг всього на майданчику

0

Автор публікації

Офлайн 2 тижні

Ivan

8
Коментарі: 50Публікації: 8

Одна думка про “В’ячеслав Кравцов: син моряка, який “досяг берегів” НБА, Європи та Азії

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.