Колишній гравець трьох клубів Суперліги оцінив шанси Литви здобути медалі на чемпіонаті світу

Колишній гравець трьох клубів Суперліги оцінив шанси Литви здобути медалі на чемпіонаті світу 1 - basket.com.ua

Колишній гравець збірної Литви, а також українських “Азовмаша”, “Будівельника” та “Черкаських Мавп”, Томас Делінінкайтіс поділився очікуваннями від національної команди своєї країни на чемпіонаті світу. Варто сказати, що Томас був у складі Литви на ЧС-2010. Тоді Литва посіла третє місце.

– Враження дуже хороші. Збірна показує хорошу гру і ця розкутість, природність, швидка гра нагадує мені нашу збірну 2010 року. Ніхто від нас нічого не очікував, як і зараз, не було гучних імен. Ми їхали, ми билися,  ми йшли до медалей. Ця команда дуже схожа на нашу. Гучних імен немає, але баскетболісти б’ються ефектно, борються за кожен м’яч. Так, я не був здивований такому старту.

– Поки що наші гравці грають дуже вільно?

Видно, що тренери дуже довіряють і вірять у всіх баскетболістів, гра налагоджена, кожен знає, що робити. В результаті наші зловили хорошу хвилю, прийшло ще більше впевненості, а коли віриш у власні сили, то все відбувається дуже природно і почуваєшся ще краще.

Атмосфера теж багато що визначає. Пам’ятаю, що в 2010 році вона була вражаючою, тому з хорошою хімією ми грали немов на крилах. Видно, що в цій команді теж є довіра один для одного.

– Чим ще нинішня Литва схожа на збірну 2010 року?

– Таке враження, що баскетболісти йдуть наперекір усім і борються. Вони хоч і не мають гучних прізвищ, але в кожному матчі виходять максимально сконцентровано. Різниця тільки в тому, що ми завжди починали матчі невпевнено. Ця команда починає відразу, вони не дозволяють собі почати погано, беруть бика за роги.

– Команда вже не так залежить від Валанчюнаса. Як ви можете це пояснити?

– Гравці просто відчули, що можуть діяти самостійно. Кожен вірить у свої здібності, і це дуже радує. Звичайно, Йонас є лідером, як і Лінас Клейза для нас, але всі інші гравці чудово працюють, і це робить нашу збірну небезпечною.

У словенців є один супергравець, який все робить сам – створює, віддає і набирає очки. Чим більше у вас гравців, які перебувають у хорошій формі та добре грають, тим небезпечніша команда.

– Наскільки важливо, що більше немає гри у “передбачуваний баскетбол”. Я про те, коли м’яч не просто віддають під кільце і чекають, що зробить Йонас Валанчюнас?

– Дуже добре, що ми знову граємо у швидкий баскетбол після тривалого часу. Ми бачимо, як цікаво виглядає і як вільно грає команда. Звісно, ​​все треба робити з розумом, адже наосліп бігти не можна, потрібні ще й позиційні атаки.

Просто бігом багато чого не доб’єшся, треба ще й через Йонаса грати. Треба віддати належне тренерському штабу за чудову роботу, адже поки що ми бачимо у збірній баланс між швидкістю та позиційними атаками. Все ідеально з’єднане. Важливо продовжувати так грати, і я думаю, що збірна може далеко піти.

– Рокас Йокубайтіс грає як справжній лідер. Чи можна вже зарахувати Рокаса до елітних європейських плеймейкерів?

Я б не хотів говорити про елітних і неелітних гравців. Той факт, що Рокас грає наполегливо, чудово керує командою – це вже класно.

Я дуже радий, що Калнієтіс прийшов після Шарунаса, а після Калніетіса з’явився Йокубайтіс. Вже багато років збірна не грала в такий баскетбол, як зараз, тому в цьому велика заслуга і Йокубайтіса.

– Як оцінюєте шанси збірної на наступний тур? 

– Я б не хотів давати оцінки. Я не з тих, хто дає прогнози. Я буду тримати кулаки і підтримувати. Попереду серйозні суперники, важко щось говорити, але я впевнений, що у нас є всі шанси досягти чогось великого.  У збірній чудовий склад, чудові тренери, які, я не сумніваюся, підготують команду належним чином.

– Яке враження справляє збірна Греції і які у нас проти неї шанси?

– Усі збірні на нашому шляху справді можна обігрувати. Дивлячись на потенціал литовців і їхню гру, ми дійсно можемо далеко піти. Ні греки, ні американці для нас не є непереможними. Ми точно можемо перемогти ці обидві збірні.

0

Автор публікації

Офлайн 1 годину

Ruslan1996

104
Коментарі: 38Публікації: 7449

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.