Генеральний секретар Федерації баскетболу Литви: “Жодних міркувань щодо повернення росії у ФІБА нема”

Генеральний секретар Федерації баскетболу Литви: "Жодних міркувань щодо повернення росії у ФІБА нема" 1 - basket.com.ua

Генеральний секретар Федерації баскетболу Литви Міндаугас Бальчюнас розповів BasketNews про свою розмову з генеральним секретарем ФІБА Андреасом Загклісом, який завірив, що наразі нема думок про можливе повернення росії до баскетбольних змагань.

“Загкліс сказав, що жодних міркувань про те, щоб щось дозволяти росії, немає. За його словами, рішення ФІБА буде прийнято на засіданні правління в квітні. Просто термін дії попереднього рішення закінчується. Щоб прийняти нове рішення, колегія збиратиметься знову.

Думаю, ще доведеться маневрувати між Міжнародним олімпійським комітетом, тому що ФІБА отримує від нього великі гроші. Вони всі видають себе за дипломатів. ФІБА вважає, що рішення, які вона прийняла, зробили все можливе, щоб ні в кого не було сумнівів в своїй позиції.

Насправді, дивлячись на те, що сталося досі, усі рішення ФІБА були зроблені в правильному напрямку. Тепер Загкліс дав мені зрозуміти, що наступні кроки будуть точно такими ж, тільки він не може це повідомити офіційно.

Загалом позиція МОК нас дуже засмучує. Звичайно, є хартії, аполітичність і автономія спорту, які описані в білих книгах та інших документах. МОК намагається зберігати якийсь нейтралітет, але, на моє особисте сприйняття, це ситуація зовсім інша, така агресія сьогодні нікому навіть у найгіршому сні не снилася.

Коли ми бачимо цю війну так близько, її масштаб і жорстокість, вона справді не має собі рівних. Ми бачимо, що росія брутально використовує спорт для своєї пропаганди. Усе це говорить про те, що в цій безпрецедентній ситуації має бути виняткова реакція. Ми більше не можемо прикриватися документами”, – підкреслив Балчюнас.

Росіянин Андрій Кириленко входить до Центральної ради ФІБА, і екс-гравець НБА бере участь у прийнятті рішень ФІБА. Проте Балчюнас вважає, що присутність Кириленка не вплине на затвердження остаточної позиції в квітні.

“Звичайно, я думаю, що присутність Кириленка гальмує Загкліса від упередженості рішень. Кириленко може почати спиратися на всілякі положення, він може сказати, що рішення ради повинні бути автономними, нейтральними і тому подібне.

Але, по-перше, Загкліс юрист, а лише потім займається баскетболом, тому він розуміє, як трактувати ці речі”, – підкреслив Бальчюнас.

“ФІБА однозначно буде проти того, щоб росіяни брали участь в Олімпіаді як нейтральні спортсмени. Росіяни не можуть брати участь як нейтральна країна, з нейтральним прапором. Зараз, коли росія намагається десь брати участь, просто на їхній спортивній формі на спині не написано “росія”, а кольори, дизайн, і ідентичність є російськими. Загкліс сказав мені: “Ми дійсно не можемо допустити, щоб щось подібне сталося”, – запевнив Бальчюнас.

“Найгірше те, що росіянам є на що розраховувати. Вони бачать прецеденти в тенісі і футболі. Чесно кажучи, я не уявляю, як команди з ними грають у футбол. Тоді все це несе невизначеність, тому що вони принаймні мають аргументи”.

“Чи можливо допустити росію до баскетболу ФІБА? Від простого слова “реінтеграція” мене трясе. Коли в такий момент чуєш про реінтеграцію росіян і білорусів, психологічно важко зрозуміти, як можна про це говорити… Я справді не можу собі уявити, як при цій політичній владі росіян і білорусів можна було б повернутися не тільки до баскетболу, але й до нормального життя взагалі. Я не можу уявити. Існування цієї політичної системи має закінчитись. Це принаймні на десятиліття. Чесно кажучи, покоління повинні змінитись, тому що для нашого покоління це буде психологічний бар’єр на все життя. Безсумнівно. У цьому сенсі ніколи не можна довіряти такому брутальному росіянину. Ніколи в житті, коли росіяни діють ось так. Навіть не знаю, як це можна було б прийняти психологічно навіть зі зміною влади. Якщо подивитися на росію протягом століть, вона боролася і боролася. Здається, це завжди питання часу, коли вони повернуться до агресивних дій. Імперіалістичне мислення, схоже, закладено в їхніх генах”, – підсумував Міндаугас Бальчюнас.

Нагадаємо, ФІБА відсторонила росію та білорусь від міжнародних змагань 18 травня 2022 року.

0

Автор публікації

Офлайн 4 години

vodolaz

128
Коментарі: 5Публікації: 7215

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.