Володимир Герун: “У поляків збалансована збірна, та я не бачу нічого страшного в них”

Володимир Герун: "У поляків збалансована збірна, та я не бачу нічого страшного в них" 1 - basket.com.ua

Центровий збірної України Володимир Герун в ексклюзивному інтерв’ю Суспільне Спорт розповів, який матч для команди виявився найважливішим у групі, чи допоміг вдалому виступу календар першого етапу та поділився очікуваннями від прийдешнього матчу з Польщею в 1/8 фіналу.

“Враження від першого етапу Євробаскету позитивні. Думаю, що завдання-мінімум ми виконали – вийшли з групи. Настрій дуже добрий. Мені дуже подобається цей турнір. Сюди приїжджають гравці дуже високого рівня. Ти представляєш свою країну, усі грають не за гроші, а за державу. Організація і атмосфера також дуже добра. Подивитися і пограти проти баскетболістів високого рівня – це честь. Я дуже задоволений.

Чи мали посісти перше місце групі? Вважаю, що шанси є завжди. Але в Греції є один з найкращих гравців у світі – Янніс Адетокумбо. Він наразі демонструє свою найкращу гру. Навіть гравці Євроліги під нього підлаштовуються. Це каже про його рівень. Я думаю, якщо в нас і був шанс, то треба було зіграти просто ідеально і щоб усі були в строю. Щодо нас, то перед початком турніру ми не думали, за яке місце будемо боротися в групі. Просто підходили до кожної гри, як до останньої. Старалися аналізувати власні помилки, фокусуватися на наступному матчі. У нас були як хороші, так і погані моменти до Євробаскету. Але ми знали, що маємо потенціал. Необхідно було знайти власний ритм і почати грати свій найкращий баскетбол на чемпіонаті Європи”, – розповів баскетболіст.

Володимир Герун пропустив матч групового етапу з Грецією (79:99). На пресконференції Айнарс Багатскіс пояснив це тренерським рішенням, але сам гравець зізнався, що взяти участь у матчі йому завадило пошкодження.

“Це було лише частково тренерське рішення. Зранку перед грою в мене були спазми в попереку. Ми зробили укол, я випив ліки. Спробував порухатися на розминці. Зрозумів, що болі в спині дуже заважають. Я розказав нашому масажисту про свій стан, додавши, що готовий зіграти, але не зможу дати 100%. Думаю, тренер на це зважив. Також треба брати до уваги, що в нас інші великі гравці зіграли відмінно, особливо в першій половині. Тому мене так і не випустили”, – зазначив центровий.

У заключному поєдинку групового етапу з Хорватією (85:90) Герун вийшов у стартовому складі та став найрезультативнішим гравцем команди, набравши 21 очко та шість підбирань. “Синьо-жовтим” не вдалося досягти перемоги, однак команда Айнарса Багатскіса зуміла зберегти необхідну різницю балів, аби втримати за собою друге місце.

“Ми припустилися дитячих помилок у кінцівці зустрічі з хорватами. Були неуважні в захисті, пропустили три легких триочкових, а в нападі зробили дві чи три втрати. Це змінило хід гри, ми не зуміли вибратися з цієї ями. Розуміли, що можемо виграти, але суперник контролював перебіг подій. Коли різниця була в одну атаку, ми не зуміли захиститися. Стало ясно, що матч ми програємо. Тож потім було завдання не програти багато [очок] на останніх хвилинах. Я не замислювався, скільки хорватам потрібно очок. Я знав, скільки нам потрібно”, – підкреслив гравець.

Володимир Герун: "У поляків збалансована збірна, та я не бачу нічого страшного в них" 3 - basket.com.ua

Герун також згадав шлях України на груповому етапі Євробаскету-2022 та зауважив, що всі протистояння були не з легких. Однак одному з матчів він приділив особливу увагу:

“Гра з Естонією була найважчою, за них приїхало вболівати багато людей. Склалося враження, що ми граємо в Таллінні. Їхні вболівальники приїхали в майках, із барабанами та дудкам, створили агресивну атмосферу. Естонці й почали грати відповідно. У них дуже молода команда, але за відчуттям дуже зіграна. Вони ділилися м’ячем, знали, на що вони здатні. Вони контролювали гру більшу частину часу. Ми вирвалися вперед лише на останній хвилині. Тому я вважаю, що матчі, де ти програєш увесь час, а потім на останній хвилині ти дотерпів і дотиснув суперника, виграв із мінімальною різницею – це найприємніше та найважчі ігри”.

Герун також зазначив, що календар зіграв не на руку українцям. Адже розпочинали турнір “синьо-жовті” матчем із головним аутсайдером групи – Великою Британією.

“Після гри з британцями… Я не можу сказати, що ми не налаштувалися, та різниця в класі між суперниками була дуже велика. Коли ми обіграли Велику Британію у 30 очок, потім виникла проблема, скоріше, ментального характеру. Ми добре підготувалися на Естонію, але виявилися непідготовленими до того, із яким настроєм на нас вийде суперник. Бо в попередньому матчі всі в нас зіграли відмінно, усе вдавалося. А на початку гри з Естонією не виходило нічого. Тож тут нам календар не дуже допоміг.

Та загалом ми починали турнір з двома командами, які, зрештою, не вийшли далі. Проте я б не сказав, що Естонія набагато слабша за інших. Було декілька моментів, коли вони не зуміли закрити гру і втратили перемогу. Можливо, їм не вистачило досвіду. Але загалом так, календар посприяв. Ми виграли два перших матчі, потім був вихідний перед Італією та Грецією. Був час налаштуватися на ці команди з видатними гравцями у складі”, – зауважив український баскетболіст

Володимир Герун: "У поляків збалансована збірна, та я не бачу нічого страшного в них" 5 - basket.com.ua

Суперником збірної України в 1/8 фіналу чемпіонату Європи стане команда Польщі, яка посіла третє місце у групі D. Збірна України грала проти цього опонента в серпні на товариському турнірі в Туреччині та перемогли з рахунком 88:60. Але поляки не мали в складі натуралізованого захисника Ей Джея Слотера. Володимир Герун зауважив, що не треба брати до уваги результат тієї гри.

“Ми всі знаємо Ей Джея Слотера, на що він спроможний. Я думаю, його присутність дуже допоможе полякам. Це гравець, який на своїй позиції може робити майже все. Та треба брати до уваги, що в тій товариській грі в нас не грав Олексій Лень. Ми їх впевнено перемогли, але товариські матчі тобі не дадуть багато практичної інформації, тому що психологічні налаштування в гравців на ці поєдинки зовсім інакші. Можемо лише подивитися, хто в якій формі перебуває.

Поляки знають, як грати. У них багато виконавців виступають на високому рівні. Матеуш Понітка грає дуже добре зараз, він лідер команди. У них збалансована збірна, та я не бачу нічого страшного в них. Там немає таких гравців, як у збірної Греції: проти яких треба захищатися удвох, а то й утрьох. Побачимо. Євробаскет – турнір, де трапляється багато сюрпризів. Аутсайдери можуть обіграти фаворитів. Починаючи з наступного раунду, усе вирішується в одному матчі. Програв – їдеш додому. Чимало тиску. Треба бути психологічно готовим до цього”.

Володимир Герун: "У поляків збалансована збірна, та я не бачу нічого страшного в них" 7 - basket.com.ua

Також спортсмен відзначив допомогу поляків українцям під час війни та додав, що буде складніше налаштуватися на спортивну битву з “братами”.

“Коли бачиш їхній прапор, то розумієш, що це наші брати. Люди, які допомагають нам більше за всіх, розуміють наше становище. Трохи складніше знайти мотивацію, щоб грати проти них. Та на паркеті друзів бути не повинно. Коли гра закінчиться – будемо тиснути один одному руки, обійматися. А на паркеті будемо битися та демонструвати, чия країна краще грає в баскетбол”, – підкреслив Герун.

Наостанок український гравець згадав про підтримку вболівальників та додав, що баскетболісти збірної України намагаються завжди відповідати на повідомлення від фанатів та відкриті для спілкування:

“Так, якщо вболівальники підходять, питаються за автограф чи просто руку потиснути, то вся команда не проти. Ми хочемо підтримувати людей, які підтримують нас. І якщо приходять запити записати відеопривітання, то ми всіма руками за. Так, це не дуже багато, але хоча б щось. Хлопцям із команди більше подібних запитів приходить, у них більше знайомих в Україні. Я все ж таки останні роки живу в Америці. Але завжди готовий допомогти чи привітати”.

0

Автор публікації

Офлайн 20 години

vodolaz

123
Коментарі: 5Публікації: 7208

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.