Денис Лукашов: “Багатскіс озвучив нам рішення, що залишає національну збірну”

Денис Лукашов: "Багатскіс озвучив нам рішення, що залишає національну збірну" 1 - basket.com.ua

Капітан збірної України Денис Лукашов в інтерв’ю сайту Прометею прокоментував гру на Євробаскеті-2022 та розповів про рішення наставника збірної Айнарса Багатскіса завершити роботу з командою.

-Денисе, ви з національною збірною пройшли незабутній шлях на ЄвроБаскеті, здобувши фантастичну перемогу над Естонією, вперше повівши в рахунку лише на останній хвилині гри, перемогли Італію і зупинилися в протистоянні з Польщею. На вашу думку чого не вистачило збірній України для перемоги над збірною Польщі?  

-Як на мене, не вистачило концентрації та було багато відкритих кидків з триочкової лінії, але ми не влучили. Ми досить добре, як я вважаю, підготувалися до збірної Польщі, розбирали їх лідерів, як вони грають у нападі та у захисті. І ми були до цього готові. Але якщо передивитися, у останній чверті було багато вільних кидків. Насамперед у мене, у Івана Ткаченка, але ми не влучили. А лідерам збірної Польщі посміхнулася удача і вони влучили важкі кидки на останніх секундах гри  і відчули впевненість, на жаль.

-Ви як один з найдосвідченіших баскетболістів не лише в збірній, а і в країні загалом, чи відчували, що матч з Польщею буде таким складним? Чи вже мріяли про зустріч з Лукою Дончічем?

-Ні. Ми відчували, що це буде важка зустріч. Адже уже побачили, що Естонія билася з усіма на рівних, не тільки з нами, а з абсолютно кожною командою. Вже були випадки, коли Іспанія програвала у групі та ще декілька прикладів, що не треба недооцінювати суперника, оскільки на цьому етапі вже ті команди, які довели, що вони спроможні перемагати будь-кого. Треба було налаштовуватися лише на важкий бій. І ми на нього налаштовувалися. Але на жаль, не змогли обіграти збірну Польщі.

Денис Лукашов: "Багатскіс озвучив нам рішення, що залишає національну збірну" 3 - basket.com.ua

-Денисе, після вильоту нашої команди з турніру чи продовжили ви за когось уболівати?

-Я був дуже засмучений цією поразкою. І десь два-три дні у мене не було взагалі ніякого настрою, бо я вважаю, що ми не до кінця реалізували свій потенціал. У нас були дуже хороші шанси вийти до чвертьфіналу. А вже далі, коли Польща обіграла Словенію, яка вважалася фаворитом цього ЄвроБаскету, я почав за них трохи вболівати. Крім того, мені подобалася збірна Німеччини. Ці дві команди не вважалися фаворитами, але вони показували дуже хороший командний баскетбол.

-Опишіть, будь ласка, ваші загальні враження від ЄвроБаскета-2022?

-Для мене це був четвертий чемпіонат Європи. Як завжди, це дуже гарна атмосфера. Коли ти бачиш, що збираються найкращі гравці Європи кожної країни, це дуже приємні враження, дуже приємні відчуття, атмосфера, яка тебе надихає, і ти проринаєш у все це. Відчуття, як я казав, двоякі. Бо вважаю, ми повинні були перемагати збірну Польщі. Адже на мій погляд, це був найкращий суперник, який міг дістатися нам на цьому етапі. І я дуже розчарований, що ми не змогли його перемогти. Також я розчарований своєю власною грою і своїми фізичними кондиціями.

-Денисе, якщо Польщу все ж вдалося би обіграти, чи були би ви задоволені таким результатом?

-Якщо б ми обіграли Польщу і зупинилися би на Словенії? Це вже інша історія. Насамперед ми налаштовувалися на наступну гру. Ми не думали про Словенію, налаштовувалися лише на Польщу. А далі би налаштовувалися би на Словенію. Це лише один матч, у якому може статися все що завгодно. Як ми побачили, не дуже хороший стан справ був у лідера словенців Дончіча, і поляки змогли їх обіграти, чому ми не могли би це зробити.

-Я запитую, тому що напередодні ЄвроБаскета Іван Ткаченко сказав, що його, як молодого гравця, задовільнило би, якби збірна України побила свій власний рекорд. Якщо судити з його слів, якби збірна посіла 5 місце, то Іван був би задоволений. Тому я поставив це запитання вам. Чим були би задоволені ви?

-Він має рацію. Нам хотілося потрапити у медалі. Ми багато спілкувалися. Була одна домовленість зі Святом Михайлюком, якщо ми виграємо медалі, він повинен дещо зробити для мене. Ми жартували, але відчували, що у нас є шанс перевершити попереднє шосте місце, яке посіли 2013 року.

Денис Лукашов: "Багатскіс озвучив нам рішення, що залишає національну збірну" 5 - basket.com.ua

-Ви протягом кар’єри працювали з багатьма тренерами. Як працювалося з Айнарсом? Яка він людина, як тренер, у роздягальні, повсякденному житті? Чи комфортно особисто вам було з ним працювати?

-Він уже висловив своє майбутнє, що він не залишається на посаді головного тренера збірної України. Він підійшов до нас після вечері, і озвучив, що він прийняв рішення ще до чемпіонату Європи, що залишає національну збірну. Це ніяк не стосується результату, який команда показала на ЄвроБаскеті. Щодо того, яка він людина. Айнарс, як і всі тренери, різний. Він дає свободу у прийнятті рішень. Він ніколи не буде тебе в чомусь обмежувати чи робити якісь зауваження, якщо ти виконав цей кидок чи зробив щось у нападі, бо він хоче, щоб гравець використовував свої найкращі якості та почував себе більш розкуто. Він дуже позитивна людина, як у роздягальні, так і в повсякденному житті. Так, він вимагає серйозності на тренуваннях, однак коли тренування закінчуються, він може поспілкуватися, пожартувати, пограти з хлопцями в кидки з центра. І я йому казав після чемпіонату Європи, я дуже вдячний йому за величезну роботу з організації підготовки національної збірної. Адже в такий час, це зробити було важко. У нас були найкращі умови в Ризі. Гарний готель, хороше харчування, все було на найвищому рівні. Я йому за це подякував від усієї країни. Також за підтримку українських дітей-баскетболістів після початку війни.

-Денисе, тобто немає підстав сподіватися, що Айнарс залишиться на чолі збірної України? Я маю на увазі, можливо, він змінить рішення, можливо, буде пропозиція від Федерації баскетболу.

-Я думаю, що це питання не до мене. Я лише кажу те, що він озвучив нам після останньої вечері на ЄвроБаскеті. Він сказав, що йде та подякував кожному гравцю за три роки, які ми працювали разом.

-А вам особисто хотілося би, щоб він залишився?

-Мені подобалося працювати з ним. Були деякі непорозуміння в плані його ідей. Але загалом ми показали мінімальний результат, на який розраховували ще до початку чемпіонату Європи. Тож він усе робив правильно.

0

Автор публікації

Офлайн 2 години

vodolaz

128
Коментарі: 6Публікації: 7310

2 думки про “Денис Лукашов: “Багатскіс озвучив нам рішення, що залишає національну збірну”

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.