Віталій Степановський: “Є індивідуальні ситуації у Скапінцева та Геруна, але вони безумовно хочуть зіграти за збірну України”

Віталій Степановський: "Є індивідуальні ситуації у Скапінцева та Геруна, але вони безумовно хочуть зіграти за збірну України" 1 - basket.com.ua

Головний тренер чоловічої збірної України Віталій Степановський розповів про підготовку до майбутніх матчів першого ігрового вікна кваліфікації Євробаскету-2025.

Наша національна команда, нагадаємо, 22 лютого в Копері зіграє проти Словенії, а 25 лютого в Ризі прийматиме збірну Португалії.

Про останні новини напередодні тренувального збору, який розпочнеться 17 лютого, головний тренер розповів в інтерв’ю.

Як проходить ваш процес підготовки до майбутнього збору та матчів?

– У мене зараз достатньо багато часу, який я можу приділити збірній. Я переглядаю гравців індивідуально, переглядаю їхні матчі. Часу в мене більше, після того як я розірвав контракт із Крайовою, а не навпаки, як деякі ЗМІ писали.

Тож я намагаюся відвідати наших гравців у клубах, подивитись вживу, як вони грають. Зараз я в Сантьяго-де-Компостела, де в неділю свій матч за Обрадойро зіграють Артем Пустовий та Олександр Ковляр. Був у них на тренуванні, поспілкувалися, подивлюся їхню гру а потім, можливо, зʼїжджу ще до інших хлопців, зокрема до Андрія Войналовича в Польщу.

Мої асистенти займаються скаутингом, зокрема індивідуальним скаутингом, що дуже важливо. Адже на Словенію у нас буде тільки відео їхніх матчів з чемпіонату світу. Дуже важливо буде притримуватися наших правил у захисті та нападі. Часу, звичайно, буде небагато, але для мене важливо, щоб хлопці, які приїдуть у збірну, були готові і фізично, і отримували ігровий час та практику в своїх клубах.

Специфіка підготовки до матчів збірної під час клубного сезону саме в дефіциті часу. Влітку було достатньо багато часу, можна було більше розпланувати та відпрацювати, зробити великий аналіз. Зараз у нас буде 17 лютого вечірнє тренування, а 20 числа вже виліт у Словенію. Тому до виїзда у нас буде лише три тренування. За виключенням декількох гравців, у складі буде багато хлопців, які були в команді влітку, тому в цьому плані буде трохи легше, треба буде лише трохи оновити та освіжити інформацію.

В тренерський штаб додався Олег Гончаров, які у нього будуть завдання?

– Основне завдання — це скаутинг. Це те, що він робив протягом минулих 8 років, коли він працював зі мною. Я хотів його запросити до збірної і влітку, але тоді він був із командою в Крайовій. Тепер я можу його без проблем викликати, адже там тепер є кому працювати. Я радий, що людина, з якою я пропрацював багато років, тепер зможе допомогти в збірній України.

Чи є якась конкретика та апдейти стосовно розширеного ростеру команди?

– По списку все залишається, як є. Всі ті гравці, які є в ростері, вони всі готові приїхати та всі рвуться в збірну. Безумовно, що до ситуацій деяких гравців ми маємо підходити індивідуально: по тому ж Дмитру Скапінцеву є питання, адже він грає за океаном. Ми всі чудово розуміємо, що він зараз добре та багато грає в G-Лізі, і якщо хтось в Нікс знову отримає травму, він може знову потрапити в НБА. Стосовно Володимира Геруна, у нього теж індивідуальна ситуація, він грає далеко — в Японії. Але вони обидва безумовно дуже хочуть грати за збірну. Всі гравці, які потрапили до розширеного складу хочуть грати за збірну України і в них навіть думки немає не приїхати в команду або вигадити для цього якісь причини.

І зараз дуже важливий момент, щоб за ці два тижні до збору ніхто не травмувався — це основне.

За відсутності Кравцова, хто буде капітаном команди?

– Так, влітку в олімпійській кваліфікації капітаном команди був В’ячеслав Кравцов, з яким я теж на зв’язку. Бажаю йому якнайскоріше повернутися та набирати хорошу форму. Він вже тренується, приступає до бігової роботи.

Віце-капітаном влітку був Артем Пустовий, тому зараз буде логічно, якщо віце-капітан замінить капітана та саме Артем буде капітаном національної команди.

До чого варто готуватися в матчах проти Словенії та Португалії?

– Якщо говорити про Словенію, то ця збірна зайвого представлення не потребує. Це команда, яка складена з дуже досвідчених гравців, навіть без Луки Дончича там багато зірок та баскетболістів, які знають як та вміють грати. Словенці здебільшого грають в європейських чемпіонатах, великих перельотів у них не буде. Зрозуміло, що не буде Дончича та Чанчара, але всі інші мають бути.

Граючи проти Словенії, ми маємо бути готові до жорсткого та агресивного захисту з їхнього боку, маємо бути уважні, добре організовувати свій напад. Від організації атаки вже залежатиме селекція наших кидків. Ми маємо бути готові зупиняти їхній швидкий напад, уважно грати проти словенських шутерів, зокрема проти Блажича, Препелича, який проводить хороший сезон в Галатасараї.

Португалію, зрозуміло, по ростеру зі словенцями порівняти важко, але у них теж багато гравців, які добре вміють грати в баскетбол, багато виступають в європейських чемпіонатах. Подивимось, чи приїде натуралізований американець Травенте Вільямс, який в цьому сезоні грає за Манресу в Лізі АСВ.

Треба налаштовуватись на обох суперників, але думати в першу чергу про свою гру та бути максимально агресивними, як у захисті, так і в нападі. Важливо, щоб всі хлопці підійшли до матчів у хорошій функціональній та ігровій формі і були готові на максимальній самовіддачі зіграти ці матчі на 101%.

0

Автор публікації

Офлайн 12 години

BasketAdmin

18
Коментарі: 1Публікації: 750

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.