З охопленої війною України до НБА: як Дмитро Скапінцев використовує свій шанс на повну. Матеріал The Athletic

З охопленої війною України до НБА: як Дмитро Скапінцев використовує свій шанс на повну. Матеріал The Athletic 1 - basket.com.ua

Один з топових спортивних сайтів світу The Athletic випустив матеріал про українського центрового Дмитра Скапінцева, який підписав двосторонній контракт з «Нью-Йорк Нікс». В статті на американському ресурсі розповідається про життя Скапінцева за кордоном, наводяться коментарі гравця та його колишнього тренера Максима Міхельсона.

The Knicks are signing Dmytro Skapintsev to a two-way contract.

Дмитро Скапінцев покинув свій дім 22 місяці тому. Відтоді він не повертався. Дім, куди він не зміг повернутися, знаходиться в місті Черкаси, яке вже не є таким, як раніше. Скапінцев покинув Україну за кілька днів до початку війни – 24 лютого 2022 року. Ця дата стала переломною в його житті, як і для багатьох українців. Є те, що було до цього, і те, що було після.

Того дня російські військові напали на великі міста в Україні, розпочавши конфлікт, який досі триває, вигнавши з дому і вбивши десятки тисяч людей. Того дня в Україні змінився світ. Змінився він і для Скапінцева. Це підштовхнуло баскетболіста до несподіваної подорожі, яка привела його з української Суперліги, вищого дивізіону країни, до НБА менш ніж за два роки.

Скапінцев дебютував за «Нью-Йорк Нікс» минулої суботи. Він підписав двосторонній контракт в той час, коли команда потребувала збільшення глибини складу після втрати двох центрових за кілька тижнів.

216-сантиметровий Скапінцев має великі габарити, але при цьому досить спритний. Він перебував у системі «Нікс» протягом двох сезонів після того, як приєднався до фарм-клубу G-Ліги «Вестчестера» перед сезоном-2022/23. Йому довелося швидко адаптуватися. Скапінцев щойно допоміг «Вестчестеру» виграти внутрішньосезонний турнір G-Ліги в Орландо, а потім «Нікс» відразу вирішили взяти його в склад після травми Джеріко Сімса. Він підписав свій контракт пізно ввечері в п’ятницю, а вже рано вранці в суботу вилетів до Нью-Йорка і відправився на арену «Медісон Сквер Гарден» прямо з міжнародного аеропорту Джона Ф. Кеннеді.

Батьки не знали, що Дмитро потрапив до НБА, доки перед грою він не сфотографував свою нову форму під номером 14 у своїй шафці та не надіслав знімок їм у Черкаси. Він хотів, щоб це був сюрприз.

Скапінцев – лише 9-й гравець, який народився в Україні і потрапив до НБА. У такий складний для країни час його успіх – це хороші новини. Він знає, з якими труднощами стикаються ті, хто все ще там. Він думає про це щодня.

«Все нормально. Настільки добре, наскільки це може бути», — каже Скапінцев із глибоким зітханням і схильністю до применшення.

Newly acquired Knick Dmytro Skapintsev on the court along side New York Knicks center Isaiah Hartenstein

Його матір і батько досі в Черкасах разом із дідусем. 59-річний батько Скапінцева не має права виїхати, тому що на військову службу можуть призвати кожного чоловіка 60 років і молодше. Його мати не виїхала. Його дідусь не збирається виїжджати, тому його рідні залишаться там.

Скапінцев залишився за кордоном, намагаючись потрапити в НБА та продовжити грати на високому рівні. Його одноклубники запитують, яка ситуація в Україні. Він розповідає їм і показує картинки. Дмитро зараз думає про тих, хто в Україні.

«Важко. Щоранку ти прокидаєшся, вмикаєш новини і дивишся, як там вдома. Я дзвоню батькам щодня», – заявив Скапінцев.

Востаннє Скапінцев був в Україні на зборах національної збірної наприкінці лютого 2022 року. Команда прибула до Іспанії 22 лютого на матч кваліфікації чемпіонату світу. Через два дні почалася війна. Гру не переносили, українська команда вийшла на паркет в той день, але відчуття нормальності зникло.

Скапінцев грав за київську команду Суперліги, але завершив той сезон у Литві. Влітку він знову грав за національну збірну на Євробаскеті. «Нікс» помітили його під час матчу проти Греції, коли зірка «Мілвокі Бакс» Янніс Адетокумбо набрав 41 очко. Скапінцев привернув увагу скаута «Нью-Йорка» в Мілані під час свого перебування на майданчику.

Він приєднався до Вестчестера минулої осені. Скапінцев був у США до того, як провів кілька місяців у Каліфорнійському державному університеті Нортрідж, але ніколи не грав у баскетбол в офіційному матчі. Це дозволило йому уникнути драфту G-Ліги.

Скапінцев продовжував прогресувати, коли минулого літа грав за команду «Нікс» в Літній лізі НБА. Коли він прибув до «Нікс» цього місяця, головний тренер Том Тібодо був знайомий з його грою після перегляду тренувань у Лас-Вегасі.

«Його габарити приголомшливі. Він може непогано пасувати. Робить усього потроху. Чудовий комунікатор в захисті. Тож ми вважаємо, що він стане гарним доповненням до команди», – сказав Тібодо.

Передачі завжди були сильною стороною Скапінцева. Це частково змусило Максима Міхельсона вірити в нього. Вперше він почав тренувати Скапінцева в Черкасах, коли Дмитру було всього 12 років. В цьому місті Міхельсон вважається видатним тренером, він також працював асистентом в збірній України.

За словами Міхельсона, Скапінцев був великим і якісним плеймейкером в молодості, але спостерігалися проблеми з координацією. Тому Міхельсон сказав його одноклубникам постійно стежити за м’ячем.

«Він розігруючий, але при цьому не володіє дриблінгом», – посміхаючись говорить Міхельсон.

Міхельсон побачив талант і повірив у нього. Він також тренував Святослава Михайлюка до того, як той потрапив у НБА. Міхельсон випускав 19-річного Скапінцева в стартовому складі в Суперлізі та викликав до молодіжної збірної, де йому доводилося грати проти старших конкурентів.

«Скапінцев – дуже цікавий гравець. Можливо, він не показує домінуючу статистику, але коли ти працюєш з ним, то розумієш, наскільки він може допомогти тобі виграти», – заявив Міхельсон.

Коли Скапінцев підписав двосторонній контракт, Міхельсон відчув себе задоволеним. Скапінцев був схвильований. Часом він сумнівався у своєму шляху до НБА. Після того, як Дмитро не зміг зіграти за Нортрідж в NCAA, він хвилювався щодо свого шансу бути поміченим у лізі. Скапінцев підписав угоду Exhibit-10 перед цим сезоном, але «Нікс» відрахували його в середині вересня, що змусило його скептично поставитися до своїх шансів на двосторонній контракт у майбутньому.

Dmytro Skapintsev has averaged 4.3 points and 4.4 rebounds per game with the Westchester Knicks.

Звичайно, останні кілька років втомили Дмитра. Війна в Україні стала випробуванням для його країни та родини.

«Коли ти їдеш з дому на чотири дні і не повертаєшся два роки, це важко», — сказав Міхельсон.

Скапінцева підтримують сім’я та друзі. В міжсезоння він жив у свого агента Майкла Лельчицького. Він одружився минулої осені на дівчині, яка давно з ним зустрічалася.

Минулої суботи Скапінцев вперше потрапив на гру НБА. Зіграв 63 секунди в матчі, в якому не було інтриги, коли він вийшов на паркет. «Бакс» забезпечили собі перемогу на той момент. Після гри Скапінцев зателефонував рідним у Черкаси. Вони спостерігали за ним, і переживали цей момент разом.

«Я був дуже щасливий. Після гри ми поговорили про шлях, який я пройшов за останні два роки, і загалом, щоб потрапити сюди», – заявив Скапінцев.

0

Автор публікації

10
Коментарі: 0Публікації: 1864

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.