Що відомо про невідоме: як клуби Суперліги готуються до чемпіонату (блог)

Що відомо про невідоме: як клуби Суперліги готуються до чемпіонату (блог) 1 - basket.com.ua

Зовсім скоро стартує сезон Суперліги 2022/2023. Через *банутого сусіда чемпіонат буде екстремальним і нижче звичного рівня – без легіонерів, досвідчених українців та більшості гравців Вищої ліги. Команди матимуть в складах або вікових ветеранів, або молодих баскетболістів. Тим не менш, певні інтриги будуть, наразі одна з них – це формування складів на новий сезон. Про це в блозі користувача basket.com.ua.

“Будівельник” і “Прометей”

Ці клуби почали формування складу ще за декілька тижнів до оголошення того, що Суперліга в цьому році відбудеться.

Команди хотіли грати в єврокубках, тому зберегли лідерів минулого сезону, підписали крутих легіонерів (можливо, навіть кращих, ніж в минулому році), підхопили гравців збірної України з інших клубів та будуть грати в європейських лігах.

Свою діяльність клуби активно відсвічують в соцмережах, тому особливо розписувати за них і не треба.

Кияни будуть грати і в Суперлізі. Враховуючи те, що клуб має стабільне і якісне фінансування, то, ймовірно, підбере досить хороший український ростер, який буде лідирувати і виграє сезон.

Тренером буде Дмитро Забірченко, який пройшов з “Тернополем” шлях від одного з лідерів Вищої ліги до твердого середняка Суперліги.

З минулорічного “Тернополя” зараз без клубу (або автор не в курсі – прим.) Максим Сандул, Олександр Місяць, Марк Бондар і Дмитро Головчик. Не виключено, що всі вони стануть гравцями “старого” тренера у новому клубі.

Роком раніше за тернополян грали Буренко, Кольченко, Тищенко та Подковиров, які зараз теж без клубу. Для нинішньої Суперліги такі гравці з досвідом також зайвими не будуть.

“Дніпро”

Клуб з Дніпра зберіг досвідчених Станіслава Тімофєєнка та Максима Закурдаєва, які демонстрували свій клас і в Суперлізі періоду “ренесансу” 2016/2021. Повинен виблискувати в такому чемпіонаті і Сергій Загреба.

Іван Колдомасов підпускався до першої команди, а у Вищій лізі взагалі був одним з найкращих на своїй позиції. Потенційно це головна зірка ліги серед молоді до двадцяти одного року. У нього є все, щоб приносити команді по 15 очок + 5 передач за гру.

Сорочан, Бондарчук, Бібіков та Шкода будуть головним саппортом до озвученої четвірки двома абзацами вище, а Олександр Тарасенко у кожному матчі буде радувати глядачів двома-трьома  яскравими данками.

Баскетболісти “Дніпра” вже майже десятиліття займають лідируючі позиції в українському баскетболі, до амбітних цілей звикло і велике ком’юніті вболівальників. Все це підсказує, що навіть у такий важкий і нестабільний час колектив буде підсилюватися. Можливо, навіть до старту сезону.

“Київ-Баскет”

Всі чотири роки “Київ-Баскет” входив в коло претендентів на титул. У 2019 році і вихід до фіналу вже був за  успіх. У 2020 все зруйнував ковід, в 2021 показав свій клас “Прометей”, а у 2022 симпатичний колектив Багатскіса не зміг реалізувати свою ціль через війну.

Скоріш за все, і в цьому сезоні “бджоли” будуть мати пристойний ростер, який дозволить у Суперлізі йти в топ-3, але чи буде клуб дійсно претендувати на титул покаже подальша комплектація як самого “Київ-Баскета”, так і інших, кого вболівальники вважають контендерами.

Взагалі, початково була інформація, що клуб буде грати баскетболістами з Першої ліги, які впевнено “рвали” турнір. Проте, шанс в першій команді отримали лише декілька гравців.

Але підписання вікових гравців (та тих, хто має непоганий досвід гри у еліті чи був завжди в топ-гравцях вишки) демонструє, що клуб цілі ставить. І цілі ці досить високі.

Інші

На цю хвилину, важко щось сказати про інші команди, які заявились на сезон. Заявки можна подати до 15 жовтня, тому ті колективи, які зараз здаються претендентами на 4-6 місце, через тиждень можуть опуститись на останнє місце в рейтинзі сили.

Що відомо про невідоме: як клуби Суперліги готуються до чемпіонату (блог) 3 - basket.com.ua

“Черкаські Мавпи” явно будуть грати своїми вихованцями.  Ще в тому році були чутки, що у колектива є певні фінансові проблеми, тому дивом можна вважати те, що клуб існує у “військовий сезон”.

З більш досвідчених в колективі будуть Сергій Скіра та Нікіта Руслов. Було б цікаво глянути цьому сезоні на Ігоря Сєргєєва та Олега Бондаренка, але вони якщо і будуть в Україні, то не у “Мавпах”.

Трохи привідкрив завісу щодо своїх гравців і БК “Запоріжжя”. Із минулорічного складу залишили Романа Морозова та Марка Бера. Також у колективі будуть Антон Буц, Дмитро Сорочан та Віталій Тельчаров. Решту місць у заявці займуть вихованці з ДЮСШ-12. Командою керуватиме Кирило Вікторов, оскільки Станіслав Овдєєнко знаходиться в лавах ЗСУ.

Що відомо про невідоме: як клуби Суперліги готуються до чемпіонату (блог) 5 - basket.com.ua

Цілком ймовірно, куди більш бойовою одиницею буде “Старий Луцьк”.

У нас зберігається структура у вигляді стержневих гравців, тренерського складу, представників адміністрації. Деталі ми обов’язково повідомимо згодом. Щодо молодих гравців, то поки немає вимоги щодо другої команди, але ми будемо намагатися її робити, щоб хлопці мали можливість грати, здобувати досвід”, – казав три тижні тому віцепрезидент Дмитро Чайковський.

У ростері точно будуть Максим Дейна, Володимир Коцько, Дмитро Швагринський, Едуард Федчук та Олександр Прозапас. Хлопці роками давали можливість “Старому Луцьку” бути в лідерах Вищої ліги, а деякі влітку добре себе проявили у турнірах 3Х3.

Якщо волиняни збережуть 80% минулорічного складу, то це серйозна заявка на топ-5.

Інший виходець з Вищої ліги “Говерла” призначенням Євгена Мурзіна також інтригує, але, напевно, особливих зірок екс-наставник збірної України не матиме під рукою.

Команда почала підготовку до сезону ще в серпні, але місцеві видання зазначали “готується до Вищої ліги“.

Сергія Аврахов, Степан Лесик, Андрій Лонюк, Максим Тимофійчук та Арсеній Тимофійчук залишились в клубі. Платон Хижняк, напевно, повернеться до “Будівельника”. Було б не погано, якби в клубі лишились досвідчені Калашніков, Кошовець і Шостуха.

“БІПА-Одеська область”. Писати немає чого, всі карти відкриються лише з плином днів. Скоріш за все, половина ростеру буде молодь Хіміка, яка не знайде себе в інших клубах Суперліги і ветерани “одесько-южненського баскетболу”: Новіков, Скрипець, Рябчук та інші.

Вільні гравці, які не згадані в тексті, але в минулому році виступали в Суперлізі: Анатолій Шундель, Андрій Хохоник, Богдан Лук’ян, Максим Нікітін, Ілля Нємцу, Сергій Кузнєцов, Ілля Чугунов, Роман Козлов, Олександр Сізов, Віталій Мальчевський, Андрій Мироненко, Олександр Рябчук, Станіслав Завадський, Денис Клевзуник, Сергій Старцев, Дмитро Ліхой, Максим Івшин, Роман Новіков, Віталій Шорсткий, Макс Конате, Сергій Попов, Сергій Приймак.

Вивчивши соцмережі деяких з них, важко сказати, чи в Україні вони, але якщо і мають новий клуб за кордоном, то цього не афішують. Сайт Eurobasket також не оновив інформації про них.

0

Автор публікації

Офлайн 7 години

Ruslan1996

104
Коментарі: 38Публікації: 8050

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.