Проблема суперскладу “Голден Стейт”, історична зміна правил: 10 грандіозних інтриг нового сезону НБА

Проблема суперскладу "Голден Стейт", історична зміна правил: 10 грандіозних інтриг нового сезону НБА 1 - basket.com.ua

До початку сезону-2023/24 в НБА залишилося менше тижня. На чому слід зосередити свою увагу перед непередбачуваним і захоплюючим чемпіонатом? Bleacher Report виділив головні інтриги.

Проблема суперскладу "Голден Стейт", історична зміна правил: 10 грандіозних інтриг нового сезону НБА 3 - basket.com.ua

1) Кріс Пол буде шостим гравцем?

Стефен Каррі, Клей Томпсон, Ендрю Віггінс, Дреймонд Грін і Кевон Луні були найкращою п’ятіркою у лізі минулого сезону, причому з відривом. Їх чистий рейтинг +22,1 в розрахунку на 100 володінь на 8 пунктів перевищує показник стартового складу «Міннесоти», який йде на другому місці.

Стартова п’ятірка «Голден Стейт Ворріорз» була приблизно такою ж домінуючою, як і в плей-офф сезону-2021/22. Тоді ця група гравців показала чистий рейтинг +17,1 на шляху до чемпіонства.

Перестановки означатимуть спробу виправити щось, що й близько не було поганим. Новачок команди Кріс Пол з’являвся з перших хвилин у всіх 1363 іграх (регулярного сезону та плей-офф) за 15 сезонів у НБА. Його готовність виходити з лави запасних є неочевидною, навіть якщо він та інші представники «Ворріорз» говорять правильні речі.

«Усе, що я можу зробити,– це допомогти нашій команді перемогти», – сказав Пол журналістам , коли його запитали про роль в команді.

Луні, який приборкав своє его і кілька разів виходив з лави запасних протягом багатьох років, додав: «Я відчуваю, що достатньо працював, щоб стати стартовим гравцем у цій лізі, але у нас є ще п’ятеро хлопців, які брали участь у Матчі усіх зірок. Треба просто плисти за течією і дивитися, що станеться».

Зрештою, глибина складу має більше значення, ніж стартова п’ятірка. У «Голден Стейт» є 6 якісних гравців, яких можна ефективно міняти, коли комусь потрібен відпочинок. Це важливо, враховуючи вік лідерів. Але варіанти стартового складу – проблема, на яку варто звернути увагу.

Якщо Пол погодиться на резервну роль і зробить все необхідне для максимально ефективної гри  при виході з лавки, він може виграти перший титул НБА у своїй кар’єрі та забронювати місце в Залі слави.

Проблема суперскладу "Голден Стейт", історична зміна правил: 10 грандіозних інтриг нового сезону НБА 5 - basket.com.ua

2) Джоел Ембіід і його можливий запит на обмін

«Філадельфія Сіксерс» не запропонувала Джеймсу Хардену прийнятний контракт і не змогла обміняти його. Організація існує в атмосфері невизначеності.

10-разовий учасник Матчу всіх зірок Харден не ризикнув влаштувати бойкот команді і з’явився в тренувальному таборі «Сіксерс» 4 жовтня, хоча перед цим пропустив медіа-день. Але ніщо не заважає йому навмисно грати погано, імітувати травму чи іншим чином завдати шкоди «Філадельфії». Він робив це раніше. Не один раз.

Безлад в «Сіксерс» може перетворитися на повномасштабну катастрофу, якщо Джоел Ембіід нарешті втомиться грати за франшизу, яка, здається, не може підтримати його надійним талантом. Всього два роки тому Ембіід відповідав на запитання про провали Бена Сіммонса в плей-офф і його подальшу недоступність на паркеті.

Якщо ситуація з Харденом затягнеться на сезон, Ембіід справедливо розчарується. Те саме станеться, якщо «Сіксерс» знайдуть варіант обміну Хардена, який не покращить їхні шанси виграти титул, хоча президент Деріл Морі сподівається отримати хороші активи за Джеймса. А якщо «Філадельфія» спробує вмовити чинного MVP Ембііда «зробити перерву» в чемпіонських амбіціях на один сезон? Джоелу вже 29 років, він цілком має право вимагати обміну.

Журналістка ESPN Рамона Шелберн повідомила, що Ембіід «запевнив франшизу, що впорається з поточною драмою з Харденом». Але нічиє терпіння не буває нескінченним, і Ембід уже протримався більше, ніж більшість зіркових гравців на його місці.

Навіть найвідданіші суперзірки зрештою втрачають терпіння. Просто слід подивитися на Деміана Лілларда і Бредлі Біла.

Проблема суперскладу "Голден Стейт", історична зміна правил: 10 грандіозних інтриг нового сезону НБА 7 - basket.com.ua

3) Ліллард в «Мілвокі»

Деякі наслідки переходу Деміана Лілларда в «Мілвокі Бакс» легко передбачити. Франшиза, яка мала проблеми із примітивним нападом у плей-офф, додає, мабуть, найефективнішого спеціаліста по пік-н-ролам в лізі, домінуючого розігруючого, чиї команди регулярно переграють суперника більше ніж на 10 очок за 100 володінь, коли він на паркеті.

«Мілвокі» усунув свою найбільшу слабкість, вимінявши Лілларда. Майже напевно «Бакс» будуть набагато кращими в нападі, особливо в кінцівках матчів та в плей-офф, що є найважливішим.

Однак, «Мілвокі» пожертвував глибиною і без того не ідеального складу, щоб провести обмін Лілларда. Захист на периметрі серйозно просяде.

Дрю Холідей – ключовий актив, який «Бакс» втратили при обміні Лілларда. «Портленд» відразу відправив його в «Бостон Селтікс». Холідей – один із найбільш ефективних захисників периметра в лізі. Йому завжди доручали закривати найсильнішого скорера суперника, незалежно від того, був цей гравець розігруючим чи форвардом.

Ліллард, навпаки, є поганим захисником протягом усієї своєї кар’єри. У 7 з 10 сезонів Деміана у «Портленді» рейтинг захисту команди був гіршим, коли він був на паркеті. При цьому склад «Блейзерс» часто формували з ціллю приховати його недоліки. В свою чергу, Холідей допомогав маскувати захисні слабкості Брука Лопеса, на що Ліллард не здатен. Деміан взагалі ніколи не докладав великих зусиль у захисті.

Можливо, ситуація зміниться, коли Ліллард вперше в кар’єрі опинився в команді з реалістичними шансами виграти титул. У будь-якому випадку, досконалість Деміана в атаці при сумнівній користі в обороні зробить «Бакс» командою, до якої буде багато питань впродовж усього сезону.

Проблема суперскладу "Голден Стейт", історична зміна правил: 10 грандіозних інтриг нового сезону НБА 9 - basket.com.ua

4) Прорив Джейсона Тейтума

«Бостон», по суті, замінив Маркуса Смарта, Роберта Вільямса III, Малкольма Брогдона та Гранта Вільямса на Дрю Холідея та Крістапса Порзінгіса. Новий склад став менш глибоким, в ньому з’явилися гравці, які схильні часто травмуватися. Це означає, що лідер «Селтікс» має вивести свою гру на нову вершину.

Джейсон Тейтум, Джейлен Браун, Деррік Вайт, Ел Хорфорд, Крістапс Порзінгіс і Дрю Холідей – чи не найкраща шістка партнерів серед всіх клубів НБА. Важко знайти команду з більшою здатністю проводити зміни, щоб знешкоджувати конкурентів усіх типів і розмірів.

І все-таки нічого з цього не матиме значення, якщо Тейтум не зможе зробити крок вперед.

Команда-чемпіон часто має гравця, який у будь-якій серії є абсолютно кращим на паркеті. Тейтум дуже близький до цього статусу, але він занадто багато провалювався в плей-офф, щоб офіційно приєднатися до клубу.

Джейсон може як набрати 51 очко проти «Сіксерс» у півфіналі Східної конференції, так і видати точність 6 із 18 з гри, коли команда програє -26 в третьому матчі серії в 2023-му. Або записати на свій рахунок всього 13 очок у домашній вирішальній шостій грі фіналу НБА в 2022-му.

Хороша новина: Тейтуму лише 25 років. Він тричі включався в збірні сезону НБА, чотири рази приймав участь у Матчі всіх зірок і вже п’ять разів грав у фіналі Східної конференції. За всіма обґрунтованими оцінками, він випереджає графік, оскільки тільки вступає у свої прамові роки. Слід очікувати, що він не закінчив прогрес на паркеті.

«Селтікс» на початку сезону виглядають небезпечніше, ніж будь-коли, але Тейтум — єдиний, хто може зробити їх справді смертоносними.

Проблема суперскладу "Голден Стейт", історична зміна правил: 10 грандіозних інтриг нового сезону НБА 11 - basket.com.ua

5) Вплив оновленої політики відпочинку гравців

Немає нічого нового в тому, що НБА заохочує команди випускати своїх кращих гравців. Ліга ще в 2017 році вперше почала виписувати штрафи на 100 000 доларів за відпочинок здорових зірок у важливих матчах або іграх, що транслювалися по національному телебаченню. Але цього сезону набуде чинності нове суперечливе правило, яке тонко ребрендингує ідею — Політика відпочинку гравців тепер називається Політикою навантаження гравців.

Ліга називає «зірками» будь-кого, хто брав участь у МВЗ або потрапляв у збірну сезону НБА у попередніх трьох сезонах. Створилася група приблизно з 50 гравців, які підпадають під цю категорію. Якщо команди захочуть дати їм надлишковий відпочинок, то можуть нарватися на штрафи до 1 мільйона доларів.

Винятки існують лише для баскетболістів віком від 35 років: тих, хто має за плечима понад 34 000 зіграних хвилин за кар’єру або 1000 матчів регулярного сезону та плей-офф. Команди також можуть посилатися на незвичайні історії травм або називати інші причини в письмовій формі, коли вимагають зробити виключення з правил.

Нова політика спрямована на те, щоб утримати команди від «збереження» здорових зірок. Встановлено новий ліміт в 65 матчів, щоб гравець мав право отримати нагороду MVP, кращого захисника, найбільш прогресуючого гравця або потрапити у збірну сезону. Таким чином ліга стимулює баскетболістів виходити на паркет якомога частіше.

Без наслідків буде неможливо умисно саджати на лавку здорових зірок наприкінці сезону, що було звичайною практикою серед «зливних» клубів.

Команди все ще можуть обходити правила, посилаючись на підозрілі розтягнення підколінного сухожилля або болі в колінах, які, здається, з’являлися лише в «бек-ту-беках». Але буде захоплююче спостерігати, як організації намагаються використати нову систему управління навантаженням і наскільки серйозно ліга поставиться до того, щоб накладати на команди величезні штрафи.

Проблема суперскладу "Голден Стейт", історична зміна правил: 10 грандіозних інтриг нового сезону НБА 13 - basket.com.ua

6) Приголомшливий паритет на Заході

«Денвер Наггетс» і «Фінікс Санз» виділяються на фоні інших, враховуючи талант зірок та результати минулого сезону. Але решта Західної конференції – це абсолютна невизначеність. Команди можуть фінішувати в регулярному чемпіонаті майже в будь-якому порядку.

Аналітичний сайт FanDuel Sportsbook в своєму прогнозі дає 7 клубам на Заході від 45 до 47 перемог за сезон. До цієї групи входять «Лос-Анджелес Кліпперс», «Даллас Маверікс», «Нью-Орлеан Пеліканс», «Сакраменто Кінгз», «Оклахома-Сіті Тандер», «Мемфіс Гріззліс» і «Міннесота Тімбервулвз». «Лос-Анджелес Лейкерс» (48) і «Голден Стейт Ворріорз» (49) теж знаходяться недалеко від них.

Хто може впевнено сказати, що «Х’юстон Рокетс» після перебудови не приєднаються до цієї групи? Або «Юта Джаз», яка виграла 37 матчів у сезоні-2022/2023, хоча реально претендувала на плей-офф за кілька тижнів до кінця регулярного чемпіонату?

Можна згадати навіть про «Сан-Антоніо Сперс», якщо Віктор Вембаньяма хоч трохи виправдає ажіотаж навколо нього, а Девін Васселл негайно почне відпрацьовувати п’ятирічний контракт на 146 мільйонів доларів, яким його нагородили в міжсезоння.

Єдина команда, яку, здається, безпечно виключити з боротьби за 40+ перемог, — це «Портленд Трейл Блейзерс». Хоча навіть вони будуть серйозною силою, якщо Скут Хендерсон стане зіркою, Шедон Шарп стрибне вище голови, а Деандре Ейтон блискуче адаптується у новій організації.

Травми можуть вибити одну або дві команди зі списку претендентів на плей-офф, але так відбувається кожного року.

Простий висновок полягає в тому, що Захід готовий стати ще більш диким, ніж будь-коли. Особливо з урахування нових правил НБА по перешкоджанню «зливу». Практично всі учасники історично конкурентної конференції почнуть сезон-2023/2024 з вірою у свою здатність потрапити до плей-офф.

Проблема суперскладу "Голден Стейт", історична зміна правил: 10 грандіозних інтриг нового сезону НБА 15 - basket.com.ua

7) Шанс Віктора Вембаньями виправдати ажіотаж

Незабаром фанатам не доведеться гадати, чи зможе Віктор Вембаньяма виправдати хайп, якого майже ніколи не бачили в історії НБА. З тих пір, як Леброн Джеймс прийшов у лігу два десятиліття тому, більше галасу не супроводжувало жодного гравця НБА.

Виставочні матчі против команди G-Ліги «Ігнайт» та нарізки матчів Вембаньями за французький «Метрополітан», які виглядали так, ніби їх зняли за допомогою iPhone 4. Це все, на чому спиралися висновки щодо потенціалу Вембаньями. Тепер є можливість побачити реальні звіти після тренувального табору НБА, а регулярній сезон внесе остаточну ясність.

Вембаньяма надихає вболівальників, розповідаючи про свій фізичний стан. Головний тренер Грегг Попович говорить так, ніби він готовий висунути 19-річного хлопця на Нобелівську премію миру. Але було б несправедливо припускати, що Вембаньяма не зіткнеться з проблемами у своєму дебютному сезоні.

Зараз це важко уявити, але навіть Леброн Джеймс часом виглядав як новачок. Наприклад, коли показав точність 6 із 23 і набрав лише 15 очок у своїй третій і четвертій іграх НБА.

Вембаньяму будуть штовхати, він виглядатиме неефективно і час від часу показуватиме провальну точність кидків. Але габарити та набір навичок також дозволять йому робити те, чого ніколи раніше не бачили. Він може відразу стати реальним кандидатом на нагороду найкращому захиснику сезону.

На все це буде цікаво дивитися.

Проблема суперскладу "Голден Стейт", історична зміна правил: 10 грандіозних інтриг нового сезону НБА 17 - basket.com.ua

8) Дебютний внутрішньосезонний турнір

Чи вистачить додаткових 500 000 доларів призових і нещодавно викарбуваного трофею Кубку НБА, щоб отримати максимальну мотивацію від усіх 30 команд протягом тієї частини сезону, яка зазвичай нагадувала період розігріву?

Перший внутрішньосезонний турнір триватиме з 3 листопада по 9 грудня і складатиметься з групової стадії та раунду плей-офф. Півфінали та фінал пройдуть у Лас-Вегасі. Усі 30 команд НБА будуть розбиті на шість груп по п’ять команд у своїх конференціях згідно з їхніми результатами у регулярному чемпіонаті минулого сезону.

Загалом доцільно дивитися на приклад європейського футболу, де є кубкові та інші допоміжні турніри в додачу до звичайного календаря чемпіонатів. НБА йде шляхом найпопулярнішого виду спорту у світі. Питання полягає в тому, чи пропонує ліга, яка вже має проблеми зі знеціненим регулярним сезоном, достатній стимул для переорієнтації пріоритетів команд.

Принаймні, слабкі команди, які починають «зливати» після дедлайну, мають зберігати мотивацію на цей турнір. Він допоможе у розвитку молодих гравців і має викликати зростання інтересу вболівальників. Проте ще належить побачити, як реальні претенденти на титул — особливо на чолі з ветеранами, які потребують відпочинку — підійдуть до справи.

Важко уявити собі, що Леброн Джеймс, який проводить свій 21-й сезон в лізі, буде відчайдушно змагатися за півмільйона доларів і трофей, який не є Кубком Ларрі О’Браєна. Знову ж таки, коли у Вегасі загоряться вогні, а світ спостерігатиме за цим, топ-зірки НБА навряд чи знайдуть в собі високе бажання викладатися на 100%.

В ідеальному світі турнір посеред сезону приверне увагу та стане демонстраційним майданчиком для гравців, які не отримають шансу виступити у плей-офф. Це свого роду «попередній перегляд» фіналу НБА, оскільки у вирішальний момент ніхто відбувати номер не збирається. Залишається сподіватися, що новий турнір перевершить початкові очікування і стане важливим продуктом ліги на довгі роки.

Проблема суперскладу "Голден Стейт", історична зміна правил: 10 грандіозних інтриг нового сезону НБА 19 - basket.com.ua

9) Остання суперкоманда?

Тріо «Фінікс Санз» в обличчі Девіна Букера, Кевіна Дюранта та Бредлі Біла не знаходится на рівні «Маямі Хіт» під керівництвом Леброна Джеймса. Це навіть не найталановитіша команда Дюранта. Кевін мав кращих товаришів по команді, коли ненадовго об’єднав зусилля з Джеймсом Харденом і Кайрі Ірвінгом у «Брукліні», а в «Голден Стейт Ворріорз» зі Стефеном Каррі і Клеєм Томпсоном взагалі виграв два титули, перебувають на зовсім іншому рівні.

З огляду на це, нещодавно реконструйований склад «Санз» привертає увагу, оскільки він може бути останнім у своєму роді.

Нова колективна угода НБА передбачає численні міри покарання для дорогих команд на зразок нинішнього «Фінікса». Клуби, які мають платіжну відомість з перевищенням порогу податку на розкіш від 17,5 мільйонів доларів і більше, стикаються з жорстокими фінансовими штрафами, обмеженнями на обміни та навіть майбутні вибори на драфті, хоча у «Санз» і так мало піків.

Багато хто очікував, що нові правила призведуть до зникнення таких команд, як «Фінікс», але новий власник франшизи Метт Ішбія приїхав з явним наміром скористатися страхом інших організацій. Більше ніхто так не бажає зіткнутися з наслідками нових обмежень. Можливо, рішучість Ішбії є конкурентною перевагою, яку варто дослідити.

Великі витрати неминучі для «Фінікса», а також «Мілвокі Бакс» і, можливо, «Бостон Селтікс». Якщо «Санз» вийдуть у фінал, можливо, більше організацій відкинуть обережність, фінансову розсудливість і довгострокове планування.

Але якщо для «Фінікса» справи підуть погано, то «Санз» запам’ятаються як остання вимираюча суперкоманда НБА.

Проблема суперскладу "Голден Стейт", історична зміна правил: 10 грандіозних інтриг нового сезону НБА 21 - basket.com.ua

10) Критичний сезон Зайона Вільямсона

Вільямсон провів 114 ігор за чотири роки в НБА, в середньому 28,5 матчів за сезон. Він пропустив всю кампанію-2021/22 через травму стопи, а розтягнення підколінного сухожилля дозволило йому зіграти лише в 29 матчах минулого сезону. Як наслідок, кожна згадка про талант Зайона тепер поєднується із занепокоєнням щодо його здоров’я та фізичної форми.

Справа не тільки в тому, що це останній шанс Вільямсона довести, що він може стабільно виходити на паркет. Деякі оптимісти завжди сподіваються, що він врешті-решт проведе домінуючий повний сезон. Але для прагматиків ще одна спустошена травмами кампанія, головним питанням якої є фізична підготовка та трудова етика гравця, докорінно змінить ставлення до нього.

Дехто вже впевнений, що зірки ніколи не зійдуться для Вільямсона, що його талант — справді унікальний у своєму роді в історії ліги — просто він не має змоги розкритися. Це неприємні ствердження, але вони мають шанси остаточно втілитися у життя, виходячи з його історії.

У здоровому стані Вільямсон показував вражаючий рівень.

Суть нападу в баскетболі – набрати якомога більше очок. Зайон є єдиним гравцем в історії НБА, який набирає в середньому 25+ з точністю більше 60% за свою кар’єру. Слід враховувати невелику вибірку матчів, але за цим основним показником він є найефективнішим скорером всіх часів.

Зайону просто треба регулярно виходити на паркет. Більше хвилин, більше ігор, більше кидків.

Цього сезону Вільямсон має шанс змінити напрямок своєї кар’єри. Він може позбавитися невтішного наративу «що могло б бути без травм», який дедалі більше загрожує стати його основною характеристикою.

0

Автор публікації

Офлайн 8 години

aks701

10
Коментарі: 0Публікації: 2277

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.