Лука Дончич – МВП першої чверті регулярного сезону-2022/23 (статистичні підтвердження)

Лука Дончич - МВП першої чверті регулярного сезону-2022/23 (статистичні підтвердження) 1 - basket.com.ua

За традицією НБА підбиває підсумки на чверті великого шляху команд до плей-оф, який має назву регулярний сезон та складається з 82 матчів для кожної з 30 команд-учасниць. Четвертий четвер листопада саме та дата, коли комади зіграли приблизно по 20 матчів, тобто 25% регулярної першості.

Надалі буде надана моя власна аналітика, яка базується на статистичних рейтингах, які зазвичай використовують в НБА.

1. Коефіцієнт “Реальний плюс-мінус” або  Real Plus-Minus 

Коефіцієнт “Реальний плюс -мінус” (далі RPM, прим.) був розроблений професором психології університету Канзас Джеремі Енгельманом, який раніше працював консультантом у “Фінікс Санс”. До того ж існують 2 додаткові терміни: “коригований плюс-мінус” (АРМ) та “регульований відкоригований плюс мінус” (РАМП) за Джо Сіллом, які також використовують в аналітиці. Але не будемо поглиблюватися в спеціальну “математичну кухню” до якою я маю справу не один десяток років, просто констатую, що по значенню RPM (сумі від двох додатків – захисного та в нападі) і визначають того, хто є найкращим. 

RPM по Енгельману відображає покращення в РАМП з використанням байєсовських апріорних, кривих старіння для більш точної оцінки. Як випливає з назви “Реальні плюс-мінус” (RPM), схожі на коефіцієнт “+/-”, який відображається в статистиці матчу. Коефіцієнт “+/-” просто реєструє результуючу зміну в рахунку (плюс або мінус) для кожного гравця на майданчику. RPM має подібну логіку: якщо команда випереджає суперників, коли гравець на майданчику, то найімовірніше бере участь в успіху. Але статистика “+/-” має серйозну ваду, адже багато в чому результат окремого спортсмена залежить від інших партнерів. Якщо ми дійсно хочемо знати індивідуальні показники, нам допоможе тільки RPM.

Реальний RPM заснований на термінології, що прийшла до нас з наук з економіки. Йдеться про реальний дохід, реальну відсоткову ставку або реальну вартість. Замість “номінальної” вартості (в нашому випадку це результативні дії у всіх компонентах гри) економісти вважають за краще говорити про реальну вартість із поправкою на інфляцію. Також враховуються, наприклад, коливання на сировинних біржах. Спираючись на передові статистичні методи моделювання, методика Енгельмана знаходить коефіцієнт кожного гравця.

RPM модель просіває понад 230 000 володінь кожного сезону у НБА. Коефіцієнт RPM враховує моменти, в яких був задіяний гравець з використанням методів, аналогічні тим, які використовують у наукових дослідників, коли вони повинні моделювати наслідки тимчасових і статистичних змін. Коефіцієнт RPM оцінює, скільки очок кожен гравець додає або віднімає (у середньому) за чистої рентабельності виграшу своєї команди на кожні 100 володінь. RPM модель має на увазі 2 окремих рейтинги: ORPM – реальний плюс-мінус в атаці і DRPM – реальний плюс-мінус у захисті.

Компанія ESPN веде рейтинг RPM:

1. Лука Дончич –  9,93 (8,08 + 1,85), де послідовно надані такі значення RPM, ORPM та DRPM, за 16 зіграних матчів,
2. Стефен Каррі – 8,89 (8,50 + 0,49), за 18 матчів,
3. Джейсон Тейтум – 8,72 (6,13 + 2,59), за 19 матчів
4. Нікола Йокіч – 6,92 (4,99 + 1,93), за 16 матчів,
5. Джанніс Антентонкумпо – 6,42 (5,38 + 1,04), за 15 матчів,
6. Донован Мітчел – 6,25 (5,16 + 1,09), за 17 матчів,
7. Джоел Ембід – 5,88 (4,48 + 1,40) за 12 матчів,
8. Джарен Джексон – 5, 87 (3,41 + 2,46), за 4 матчі,
9. Тайрес Халібуртон – 5,73 (5,06 + 0,67) за 18 матчів,
10. Джа Морант – 5,23 (4,91 + 0,32), за 16 матчів.  

Лука Дончич - МВП першої чверті регулярного сезону-2022/23 (статистичні підтвердження) 3 - basket.com.ua

КОМЕНТАР-1:
1. В атаці Дончич програє лише знаному снайперу Каррі лише 5%, але набагато перевершує інших. По взаємовідносинам між показниками третього в атаці Джанніса та Луки, словенець краще грека на 1,66 бали, або на 20%. Відстань між іншими гравцями ще більша.
2. У захисті, який зазвичай не був головною зброєю Дончича, сезон-2022/23 став для вундеркінда-комбігарда проривним, оскільки показники гравця в цьому аспекті явно покращилися. З переліку ТОП-10 видно, що по DRPM Дончич програє лише 3 гравцям – Ніколі Йокічу, Джарену Джексону та Джейсону Тейтону.
В порівнянні з лідером “Селтікс” якого деякі спеціалісти вважають ледве не головним претендентом на звання МВП, то а нападі Лука Дончич краще важкого форварда “айрішів”на цілу прірву.   

2. Показники гравців по версії RAPTOR

Найновіша аналітична метрика сьогоднішнього баскетболу НБА – це показник RAPTOR, який використовує caйт спортивної статистики та аналітики FiveThirtyEight. Вже 7 років цей портал складає прогнози на сезони НБА. Все почалося з рейтингів Elo, потім було представлено систему прогнозування статистики гравців КАРМЕЛО, яка пізніше увійшла в модель прогнозування підсумків сезону Карм-Elo. Модель прогнозування тестувалася та доопрацьовувалася протягом багатьох років, але її основу завжди складали такі сторонні показники, як Box Plus-Minus (BPM) та Real Plus-Minus (RPM).

Три роки назад, в листопаді 2019, на світ з’явилася нова метрика-рейтинг під ім’ям РАПТОР, що означає Працездатний Алгоритм Підрахунку Трекінгу (гравців) та On/Off Рейтинг. Крім того, що РАПТОР є власним дітищем FiveThirtyEight, він виконує дві важливі функції:

По-перше, FiveThirtyEight хотіли створити загальнодоступний статистичний показник, який використовує перевагу сучасних даних про НБА, зокрема даних щодо відстеження трекінгу гравців та даних “play-by-play” (тобто всіх послідовних дій на майданчику), які недоступні у традиційні статистичні добірки.

По-друге, ставилося завдання отримати такий статистичний показник-метрику, яка краще відображає, як команди у сучасних реаліях ліги насправді оцінюють гравців.

Команди НБА високо цінують рух гравців та м’яча (floor spacing або просто “спейсинг”), гру в обороні та творчість в нападі, і вони відносно мало цінують навички традиційних бігменів. РАПТОР оцінює ці речі подібним чином – не тому, що стояло якесь навмисне завдання спроектувати систему подібним чином, а тому, що важливість цих навичок природно випливає з отриманих даних. РАПТОР вважає таких домінуючих боллхендлерів, як Джеймс Харден та Стеф Каррі, феноменально добрими. Він високо цінує двосторонніх вінгів, таких як Кавай Леонард та Пол Джордж. Можуть скластися амбівалентні відносини з центровими, які найчастіше переоцінюються іншими статистичними системами. Але РАПТОР високо цінує таких сучасних центрових, як Нікола Йокіч та Джоель Ембід, так і оборонних колосів на кшталт Руді Гобера.

Це коротко про метрику РАПТОР. А на сьогодні в ТОП-10 RAPTOR такі гравці:

  1. Нікола Йокіч – 14,6,
  2. Стефен Каррі – 12,1,
  3.  Лука Дончич – 10,6,
  4. Джа Морант – 7,5,
  5. Ентоні Девіс – 7,3,
  6.  Ділон Брукс – 7,2,

7,8. Брук Лопес – 6,8,
7,8. Пол Джордж – 6,8
9. Донован Мітчел – 6,4,
10. Джейсон Тейтум – 6,3,

КОМЕНТАР-2:

І в цій аналітичній метриці на перших позиціях Йокич, Каррі та Дончич. Не стану поясняти, чому відсотки відставання не так важливі, як у показнику RPM. Зазначу не кількісну, а якісну особливість. Джейсон Тейтум однозначно програє гонку на звання МВП, оскільки в рази відстає від перших двох опонентів.
Так, по РАПТОР Лука Дончич не перший, але він серед трьох конкурентів.

Лука Дончич - МВП першої чверті регулярного сезону-2022/23 (статистичні підтвердження) 5 - basket.com.ua

3. Статистика Холлінджера (Рейтинг ефективності гравця, РЕГ ), або 2022-23 Hollinger NBA Player Statistics – All Players ( player efficiency rating (PER)

Як то кажуть, коли найновітніша статистики не дають однозначної відповіді, то краще зануритися у стару добру статистичну метрику Холлінджера, яка побачила світ в минулому сторіччі. Джон Холлінджер – колишній віце-президент з баскетбольних операцій команди “Мемфіс Гріззліз”, а нині старший оглядач НБА на сайті The Athletic.

Холлінгер розробив веб-сайт Alleyoop в 1996 році, спочатку як хобі та дошки для своїх роздумів про гру. Рекламуючи сайт як “Баскетбольну сторінку для мислячих фанатів”, Холлінджер пішов стопами відомих аналітиків Діна Олівера та Боба Беллотті у пошуках остаточної баскетбольної статистики.

У перші роки існування Alleyoop Холлінджер експериментував з рейтингами нападу та захисту (набрані та пропущені очки за 100 володінь) майже так само, як Олівер, як засіб кількісної оцінки загального внеску гравця до його команди. У той час як методи навряд чи були новаторськими, стиль листа Холлінджера та гострі коментарі привернули увагу таких світил галузі, як Web Magazine та The Wall Street Journal. А загалом, то і був час розвитку баскетбольної статистики, коли рахувалося, як не все, то принаймні не забувалося про головне.

Тобто зараз подивимося Рейтинг ефективності гравця за Холлінджером в сезоні-2022/23:

1. Лука Дончич – 32,65,
2. Нікала Йокич – 30,69,
3. Ентоні Девіс – 29,89,
4. Стефен Каррі – 29,82,
5. Джоел Ембід – 29,04 ,
6. Янніс Антентокунмпо – 28,46 ,
7. Шай Гілджуес – Одександр – 28,31,
8. Джейсон Тейтум – 26,35,
9. Джа Моррант – 25,85,
10. Кевін Дюрант – 25,73.

КОМЕНТАР-3:
За градацією Холлінджера:
35+ – то кращий показник гравця, який неодмінно ввійде в історію НБА,
30,0 – 35,0 – показник потенційного МВП сезону,

27,5 – 30,0 – показник можливого кандидата в МВП, але не першої хвилі,

25,0 – 27,5 – слабкий кандидат в МВП.

Лука Дончич - МВП першої чверті регулярного сезону-2022/23 (статистичні підтвердження) 7 - basket.com.ua
Наведені цифри статистики красномовно свідчать, що на сьогодні саме Лука Дончич – то МВП першої чверті регулярного сезону НБА-2022/23. До того ж в підтвердження моїх слів сайт NBA/com розповів про останні зміни в Рейтингу Kia Race to the MVP Ladder 2022/23 :

1. Лука Дончич – в середньому за сезон: 34,0 очка, 8,0 підбирання, 8,1 передачі, №1 – на минулій неділі,
2. Джейсон Тейтум – в середньому за сезон: 30,6 очка, 7,9 підбирання, 4,7 передачі, №2 – на минулій неділі,
3.  Нікола Йокич – в середньому за сезон: 22,7 очка, 9,5 підбирання, 9,0 передачі, №4 – на минулій неділі,
4. Янніс Антентокунмпо – в  середньому за сезон: 30,5 очка, 11,6 підбирання, 5,5 передачі, №3 – на минулій неділі,
5
. Стефен Каррі – в  середньому за сезон: 31,6 очка, 6,6 підбирання, 7,2 передачі, №10 – на минулій неділі.

Наступні п’ять місць:

  1. Донован Мітчелл, на минулому тижні № 9,
  2. Девін Букер, на минулому тижні № 8,
  3. Ентоні Девіс, на минулому тижні: без рейтингу,
  4. Де’Аарон Фокс, на минулому тижні: без рейтингу,
  5. Джа Морант, на минулому тижні № 5.
0

Автор публікації

Офлайн 2 роки

Valentina Minina

0
Коментарі: 225Публікації: 78

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.