Лука Банкі: “Перед ЧС-2023 я рекомендував італійським клубам підписати Жагарса. Вони відмовилися”

Лука Банкі: "Перед ЧС-2023 я рекомендував італійським клубам підписати Жагарса. Вони відмовилися" 1 - basket.com.ua

Лука Банкі у великому інтерв’ю для латвійських ЗМІ розповів про успіх збірної Латвії на ЧС-2023, травми гравців а також плани на майбутнє.

Дякую всім але в першу чергу вболівальникам. Вони створили чудову атмосферу як у Джакарті, так і в Манілі, завдяки чому ми почувалися як вдома в обох містах. Їхня підтримка також полегшила мою роботу. Велика заслуга в тому, що ми стабільно грали протягом усього турніру, належить уболівальникам. 

Крістапс приїхав у перший день (на підготовку до ЧС – прим.), і навіть тоді він не зміг з нами тренуватися. Чи довелось через його травму повністю змінювати стиль? Я б так не сказав. Система вже була зрозуміла. Я все ще вірю, що Крістапс може лише підвищити наш високий рівень гри, який ми продемонстрували. Він може робити на паркеті. Я намагався взяти більше від Роланда Шмітса та Андрея Гражуліса, в результаті чого наша гра працювала незалежно від того, є Крістапс у збірній чи ні. Я намагався скористатися універсальністю наших високих гравців, адаптувавши її до нашої гри.

Мушу сказати, що 12 гравців у фінальній заявці – це несерйозно! Це божевілля. У нас була серйозна травма вже в другій грі, але ми не змогли внести зміни. Повірте, грати лише з 12 гравцями вже нереально. У США були випадки захворювання на Covid-19 під час турніру, і в грі за бронзу не було трьох ключових гравців. Це серйозно? Клуби Євроліги можуть заявляти 16 гравців, а ми 12, хоча ми зіграємо вісім ігор за 15 днів. 

Розгром від Литви у товариській грі? У грі з Литвою ми запропонували не найкращу ротацію. Я контролював фізичну форму гравців, їхні дрібні травми та хвилини на полі, а Литва вийшла на гру проти нас з іншим настроєм. Це була їхня єдина серйозна гра перед другим туром. Їхня група була дуже легкою, тому тренер хотів використати гру проти Латвії, щоб підштовхнути своїх підлеглих вперед. Ця гра дала нам певний поштовх, але я б не сказав, що вона була для нас дуже важливою. Після цього для нас було важливо контролювати свої емоції та рівень стресу. Не знаю, як вболівальники сприйняли цю гру, але всередині ми були дуже спокійні.

Дебютний матч проти Лівану? Так, я хвилювався. Ми почали чемпіонат проти, мабуть, єдиної команди в усьому турнірі, яку оточюючі вважали слабшою за нас. Я дуже поважаю збірну Лівану, перед грою я відчував деяку напругу, яку намагався не демонструвати гравцям. Те, як гравці грали з самого початку, дуже допомогло. Вже на розминці і перших хвилинах я помітив, що ми добре і повністю зосереджені. Це було приємно бачити.

Наша найкраща гра на ЧС? Напевно, останній проти Литви. Як команда ми тривалий час грали результативно, що для мене дуже багато значить. Як я вже казав вам, що я хотів би тренувати збірну знову і знову. Мені сподобався наш стиль, здавалося, що всі були на своїх місцях. І в команді є потрібні люди.

Коли я зрозумів, що Жагарс стане гравцем старту?  Перед збором. Я відразу знав, що він буде стартовим захисником цієї команди. Молюся, щоб він не травмувався, тому що до цього, на жаль, травми не дозволили йому зайняти це місце. Я завжди в нього вірив.  Крім того, він мав правильних людей навколо себе в національній збірній – Артур Вісоцкіс-Рубеніс був його баскетбольним наставником, Крістапс Порзінгіс в останні роки також допомагав, а Яніс Стрелнієкс був прикладом для наслідування на позиції розігруючого. Цього літа всі вони були навколо Артураса.

Чи правда, що я радив італійським клубам підписати його? Так! Я спілкувався з двома клубами. Найсмішніше, що один з них подзвонив мені після чемпіонату світу і сказав, що готовий підписати Жагара. Я відповів, що, на мою думку, вже пізно.

П’яте місце? Для мене це дуже багато значить, особливо коли я думаю про команди, з якими ми грали. Я дивлюся ширше, згадуючи попередні кваліфікації. Ми здобули 21 перемогу в 24 іграх. У нас була найгірша група з самого початку: спочатку Сербія і Бельгія, потім Греція і Туреччина, потім Канада і Франція в першому раунді ЧС-2023, а далі грали проти Іспанії та Бразилії. Бій проти майбутніх чемпіонів у чвертьфіналі. Що ще? Кожного разу у нас був найсильніший суперник”, – сказав Лука Банкі.

0

Автор публікації

Офлайн 10 години

Ruslan1996

104
Коментарі: 38Публікації: 8050

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.