Ковляр, Балабан, Близнюк і ще 11 українців зіграють в елітних дивізіонах Литви 2024/25

Ковляр, Балабан, Близнюк і ще 11 українців зіграють в елітних дивізіонах Литви 2024/25 1 - basket.com.ua

Стартували змагання в головних дивізіонах чемпіонатів Литви з баскетболу серед різних вікових категорій. 14 українок та українців у сезоні 2024/25 гратимуть за 11 місцевих команд.

В елітному жіночому дивізіоні виступають чотири українки: Вікторія Балабан («Нептунас»), Поліна Корбут («ЛКК»), Марина Петржик й Анастасія Костоглод (обидві – «ЛСМУ»).

У складі бронзового призера чоловічої Литовської баскетбольної ліги «Лієткабеліса» грає розігруючий національної збірної Олександр Ковляр, а кольори «Йонави» захищають відразу двоє баскетболістів із досвідом виступів за збірну України: Богдан Близнюк і Віталій Зотов.

Ковляр, Балабан, Близнюк і ще 11 українців зіграють в елітних дивізіонах Литви 2024/25 3 - basket.com.ua

Олександр Ковляр

Литовська жіноча баскетбольна ліга

«Аістес-ЛСМУ»: Анастасія Костоглод (захисниця), Марина Петржик (захисниця)

«ЛКК» (Університет Клайпеди): Поліна Корбут (форвардиня)

«Нептунас»: Вікторія Балабан (захисниця)

Литовська баскетбольна ліга (чоловіки)

«Йонава»: Богдан Близнюк (форвард), Віталій Зотов (захисник)

«Лієткабеліс»: Олександр Ковляр (захисник)

Майже в усіх молодіжних лігах Литви також уже розпочалися змагання нового сезону. Тому є можливість ознайомити вас із прізвищами українців, які заявлені литовськими командами дивізіонів А різних вікових категорій у місцеві чемпіонати.

U-18 (хлопці)

«Вільнюс»: Лев Манець (захисник)

«Торнадо»: Григорій Леськів (захисник)

«Шяуляй»: Андрій Трофімов (центровий)

U-17 (хлопці)

«Жальгіріс»: Дмитро Стадник (захисник)

U-16 (хлопці)

«Торнадо»: Олександр Борисполець (захисник), Захар Покойовий (центровий)

U-15 (хлопці)

«Шяуляй»: Данііл Горбань

Спеціально для сайту Basket.com.ua вдалось отримати коментарі українських баскетболісток і баскетболістів про старт нового сезону.

Вікторія Балабан (захисниця національної збірної України): «Очікування від нового сезону – найвищі. Цілі нашої команди – це золоті медалі Литовської та Балтійської баскетбольних ліг. Цього року виріс рівень жіночого чемпіонату Литви, багато клубів здатні нав’язати боротьбу за титул. Моя задача – допомагати команді реалізувати зазначені цілі. На жаль, ми програли матч за Суперкубок Литви чинному чемпіону країни, але ще весь сезон попереду. Ми зможемо провести роботу над помилками та здобути реванш в іграх чемпіонату.

Я мала декілька пропозицій перед початком нового сезону, але все-таки вирішила залишитися в “Нептунасі”. Тут чудовий колектив і керівництво, мені подобається місцевий чемпіонат. Цього сезону граємо в Єврокубку, для мене такий досвід теж важливий. Заплановано провести дуже багато матчів, що не може не радувати. Зможу розвиватися як гравчиня і вдосконалювати свої навички.

Завжди із задоволенням чекаю на виклик у збірну. Особливо в такий важкий час для всіх українців. Думаю, грати за збірну України стало ще важливіше для кожної з нас. З нетерпінням очікую приїзд у розташування команди, де зможу поспілкуватися з дівчатами. Бажаю всім нам перемог!».

Ковляр, Балабан, Близнюк і ще 11 українців зіграють в елітних дивізіонах Литви 2024/25 5 - basket.com.ua

Вікторія Балабан

Марина Петржик (українська захисниця «Аістес-ЛСМУ»): «Цей рік маю можливість отримати новий досвід у лізі на рівень вище. Серед моїх задач на сезон є аналізувати та виправляти помилки, вчитися приймати правильні рішення на майданчику й приносити якомога більшу користь команді.

Можу додати, що адаптація проходить доволі важко. Але вірю в те, що Господь не просто так дав мені саме цю команду та саме такі випробування. Хотілося б гідно все це пройти з Божою допомогою і з кожним роком ставати все кращою та кращою гравчинею. Для цього буду робити все, що від мене залежить, а там вже як Бог дасть».

Марина Петржик

Поліна Корбут (форвардка молодіжної збірної України): «Хочу розвиватись і ставати разом із напарницями кращими як команда. У нас більшість складу – це молоді гравчині, але минулого сезону ми зуміли завоювати срібні нагороди Литовської та Балтійської ліг. Проте це не чемпіонство, тому нам ще є над чим працювати.

Задача в клубу завжди одна – перше місце. Мої завдання на цей сезон: провести рік без травм, адже здоровʼя – це головне, допомагати команді перемагати й покращувати свій рівень гри.

Ми розпочали новий сезон із трьох перемог. Це не були легкі матчі. Вже налаштовуємося на наступну зустріч проти команди з Естонії.

Чому свого часу вирішила грати саме в Литві? Була в пошуках міста, де могла б грати в баскетбол і навчатись одночасно. Варіант виступати за литовський міжнародний університет був дуже слушним. Країна має хороший рівень баскетболу, а цей університет – американську систему навчання. Усе це мене й зацікавило».

Ковляр, Балабан, Близнюк і ще 11 українців зіграють в елітних дивізіонах Литви 2024/25 7 - basket.com.ua

Поліна Корбут

Анастасія Костоглод (гравчиня різних молодіжних збірних України): «Це мій перший досвід за кордоном в елітній європейській лізі. Перші три гри сезону ми програли. Ці матчі важко нам далися. “Аістес-ЛСМУ” протистояв клубам із більш досвідченими баскетболістками у складах. У нас молода команда, яка формується на перспективу.

Прагну стати кращою у всіх аспектах гри, бути корисною для клубу, отримати ігровий досвід і добре себе показати.

Захищати синьо-жовті кольори – це велика честь для мене. У ці складні часи, коли в Україні війна, я відчуваю особливу відповідальність представляти нашу країну на міжнародній арені. Якщо буде можливість, то маю велике бажання виступати за молодіжну збірну наступного літа».

Ковляр, Балабан, Близнюк і ще 11 українців зіграють в елітних дивізіонах Литви 2024/25 9 - basket.com.ua

Анастасія Костоглод

Григорій Леськів (розігруючий збірної України U-16 зразка 2023 року): «Це буде перший сезон, коли гратиму за команду LCC International University в третій лізі Литви. Звичайно, очікую свого прогресу як баскетболіст й особистість. Хочу продемонструвати добру гру та, найголовніше, допомогти здобути результат. Ціль клубу нам чітко назвали на першому ж тренуванні – потрапити у Фінал чотирьох. Допомагатиму “Торнадо” в чемпіонаті U-18.

Що стосується індивідуальних завдань, то це, як вже підкреслив, мій постійний прогрес, а також самореалізація на новому рівні баскетболу. Буду робити все можливе, щоб досягти цілі команди, це – пріоритет. Концентрую всі свої зусилля на виході у Фінал чотирьох.

У перших матчах нової ліги відчув вищу інтенсивність гри, баскетбол тут більш атлетичний, дозволяється набагато більше контакту, ніж у молодіжних чемпіонатах. Мені потрібен час для пристосування до гри нової команди. Вважаю, що у нас зібрався сильний і згуртований колектив, який допоможе мені швидко адаптуватись. Тому розраховую на легку адаптацію до системи гри нової команди».

Григорій Леськів

Дмитро Стадник (розігруючий захисник збірної України U-16): «Очікування від нового року досить високі. Головні цілі команди – золоті медалі литовської ліги U-17 та ЄЮБЛ. У Литві позаминулого сезону мій “Жальгіріс” посів третє місце, навесні став другим, тому цього сезону зробимо все можливе й неможливе для того, щоб нарешті завоювати чемпіонство. В ЄЮБЛ “Північ” ми виграли поспіль два останні Суперфінали. Цього року проводять єдиний чемпіонат без поділу на дивізіони “Південь” і “Північ”. Маємо підтвердити свій статус найсильнішої команди. Звісно, це буде не легко, бо з’явилося багато нових цікавих колективів, усі щороку прогресують. Але в цьому і є вся краса нашої улюбленої справи – гри баскетбол.

Моя особиста головна ціль – демонструвати найкращу свою гру щодня, кожного матчу і навіть тренування. Мій тренер говорить: “Нова гра – нова історія”. Саме тому потрібно показувати й доказувати свій професіоналізм щоденно. Про можливий виступ за збірну України U-18 в майбутньому поки що не думаю. Наразі концентруюся виключно на тому, щоб вдало грати на клубному рівні. Але якщо така можливість буде, то звісно маю неймовірне бажання виступати за збірну, це незабутній досвід».

Дмитро Стадник

Захар Покойовий (центровий збірної України U-15): «Мені запропонували зіграти сезон за “Торнадо” U-16. Бачу перспективи свого розвитку в Литві, тому вирішив прийняти цю пропозицію. Маю доволі амбітні очікування від нового сезону. Керівництво дало команді завдання вийти у Фінал чотирьох і посісти призове місце. Особиста мета – виконувати всі поставлені переді мною задачі та максимально допомогти команді досягти результату.

Перший матч у литовському чемпіонаті був досить важким. Як ми, так і наші суперники не були повністю налаштованими і є ще не достатньо зіграними. Але в “Торнадо” вже стала виходити гра в захисті, за що тренер нас похвалив. Найближчий турнір, у якому візьме участь клуб, – це етап ЄЮБЛ, що пройде в Латвії.

Виступи за збірну України U-15 влітку принесли як перемоги, так і вказали на великі помилки в грі. Потрібно засвоїти отримані уроки та працювати над виправленням помилок. За турніри нового сезону збірної U-16 моїх однолітків знаю, що українська команда найближчі матчі має зіграти на груповому етапі ЄЮБЛ у Польщі».

Ковляр, Балабан, Близнюк і ще 11 українців зіграють в елітних дивізіонах Литви 2024/25 11 - basket.com.ua

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Захар Покойовий

Зазначу, чемпіоном Литовської жіночої баскетбольної ліги сезону 2023/24 став вільнюський клуб «Кібіркштіс». Срібні медалі завоював клайпедський «ЛКК» з українкою Корбут у складі. Її команда виграла регулярний чемпіонат, але не змогла здобути перемогу в фіналі. Третє місце також дісталося клайпедському клубу – бронзові нагороди завоювали гравчині «Нептунаса» української захисниці Балабан. Каунаський «Аістес-ЛСМУ» завершив регулярний чемпіонат на п’ятій сходинці, але поступився майбутньому переможцю чемпіонату Литви «Кібіркштісу» в раунді плейін.

А в чоловічій Литовській баскетбольній лізі минулого сезону перемогу здобув вільнюський «Рітас». Друге місце посів каунаський «Жальгіріс», бронзові медалі виборов паневежиський «Лієткабеліс». «Йонава» не змогла пройти далеко в плейоф, поступившись у чвертьфіналі.

 

Олег Сагайдак для сайту Basket.com.ua

0

Автор публікації

Офлайн 4 години

vodolaz

128
Коментарі: 6Публікації: 7461

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.