Валерій Елькінсон: “БК “Запоріжжя” мав здобувати більше перемог, нас не влаштовує місце в таблиці”

Валерій Елькінсон: "БК "Запоріжжя" мав здобувати більше перемог, нас не влаштовує місце в таблиці" 1 - basket.com.ua
Головним досягненням запорізького баскетболу в 2022 році стало збереження чоловічої команди, що продовжує виступати у головному чемпіонаті країни – Суперлізі Parimatch. Які труднощі довелося долати, як відбувалася комплектація та з чим пов’язані зміни у тренерському штабі БК “Запоріжжя” пресслужба клубу дізнавалася у президента федерації баскетболу Запорізької області Валерія Елькінсона. 
– Валерію Альбертовичу, 2022 рік назавжди залишиться одним із найважчих у нашій історії: стояло питання виживання не просто спорту, клубів, а й особисто кожного українця. З якими думками та бажаннями завершуєте цей рік? 
– Кінець лютого-березень були надзвичайно важкими для всіх нас. На ту мить ніхто не думав про спорт чи баскетбол взагалі. Головне – вижити та втриматись у тих умовах, що були. Пізніше, починаючи з травня почали думати про збереження баскетболу в нашій країні та майбутній чемпіонат. Влітку ми сформували команду, готувалися поступово до сезону. Нашою головною метою було зберегти баскетбольну команду в Запоріжжі. Зібрали здебільшого місцевих гравців – тих, хто залишався у місті.
– Уже в період війни Вас серйозно турбували проблеми зі здоров’ям. Як почуваєтеся зараз? 
– Після хвороби потроху відновлююся. Зараз почуваюся значно краще, ніж тоді. Можу працювати, це означає, що все добре. Баскетбол та віра в перемогу України для мене є стимулом жити далі.
– З якими труднощами довелося зіштовхнутися БК “Запоріжжя” перед сезоном? Фінансування, комплектація, умови для тренувального процесу? 
– Мабуть, усі перераховані вами чинники. Добре, що міська та обласна влада розуміють необхідність збереження спорту, зокрема, й баскетболу. Ми за це їм дуже вдячні. Так само й федерація баскетболу України. Комплектуватися було важко. Як я зазначив – більшість наших гравців виїхали. Нам вдалося вмовити тих, хто залишився, щоб вони представляли команду в Суперлізі. Хотілося б більше досвідчених гравців у складі, але вдячні й на тому. Команда укомплектована, ми маємо всі умови для тренувань та проведення матчів.
– Окрім влади та ФБУ, чи допомагає ще хтось клубу зараз? 
– Ні. Лише облдержадміністрація та мерія, а також федерація баскетболу України. У потенційних спонсорів сьогодні купа своїх проблем – всі намагаються вижити, зберегти бізнес. У такій ситуації розраховувати на допомогу не доводиться.
– У Суперлізі майже половина турнірної дистанції вже минула, БК “Запоріжжя” завершує рік з двома перемогами. Ви сподівалися на інший результат?  
– Так, хотілося кращого результату. І він повинен бути таким. Сьогодні у нас немає можливості боротися за призові місця, ми розуміємо свій рівень комплектації та фінансування, але тим не менш вважаю, що треба було здобувати більше перемог. Нас не влаштовує місце у турнірній таблиці.
– Розкажіть детальніше про зміни у тренерському штабі. Які головні причини такого рішення?  
– Головний тренер, який працював з командою минулого сезону, зараз на війні. Станіслав Овдєєнко досить успішно проявляв себе у Суперлізі. Зважаючи на його відсутність, ми залучили тренера з другої команди Кирила Вікторова та його помічника Андрія Жержерунова. Сподівалися, що вони будуть рости у професійному плані та перетворюватися на тренерів Суперліги. На жаль, ми не побачили того, чого б хотілося. У Запоріжжі ще є Дмитро Щіглинський, який багато років працював у клубі – довгий час помічником, був головним тренером. У нього є відповідний досвід, вважаємо, що він зможе передати команді всі свої знання та навички. Потрібно додавати у тренувальному процесі, в ігрових моментах. І найголовніше – підготувати серед цих молодих хлопців, хто є зараз у нас, більш кваліфікованих гравців. При цьому ми залишаємо у штабі Кирила Вікторова та Андрія Жержерунова. Вони й далі будуть продовжувати вчитися. Сподіваємося, що зміни у тренерському штабі принесуть свої плоди і у нас буде більше перемог та зміниться якість гри.
– Хочеться поговорити й про позитивні моменти. Наприклад, в останньому матчі дуже яскраво проявив себе Рафаїл Хрисостоміді – можливо й у майбутньому цей молодий гравець буде виступати у складі БК “Запоріжжя”, хороший відрізок сезону провів вихованець клубу Роман Морозов, були дуже хороші матчі від Антона Буца.  
– Я скажу, що наш клуб дуже вдячний абсолютно всім гравцям, хто зараз представляє БК “Запоріжжя”. Вони максимально стараються показувати позитивний результат у кожному матчі. Всі вони мають потенціал. Ми віримо, що хлопці дійсно зможуть додати, зможуть показувати більш привабливий баскетбол та боротися на рівних з багатьма суперниками. Все залежить від тренерів та самих гравців.
– Зараз багато молодих гравців клубу – зовсім недавніх вихованців місцевої ДЮСШ отримують досвід Суперліги. Це теж позитивний момент для запорізького баскетболу загалом. 
– У молодих гравців з’явилася можливість “перестрибнути” з Першої ліги у Суперлігу. Зрозуміло, що тут зовсім інші вимоги, швидкості, розуміння гри. У них є можливість вже зараз влитися у колектив та показувати більш зрілу гру. Це справді позитивний момент, що наші місцеві молоді гравці отримали такий шанс. Але найголовніше, щоб вони ним скористалися. Клуб робить все цього – є всі умови для тренувального процесу та їх прогресу.
– Скоро Новий 2023-й рік. Чого побажаєте вболівальникам, команді та всім любителям баскетболу?   
– Найперше – це перемога. Хочеться Україні побажати перемоги та миру. Ми вдячні Збройним силам за те, що маємо можливість тренуватися та грати у баскетбол. Але на війні гинуть наші найкращі люди. Хочеться, щоб ми вже перестали нести втрати у цій жахливій війні. Потім всі разом будемо відновлювати. В Україні повинна бути сильна економіка та найкращий спорт. Бажаю перемоги Україні та українцям якомога швидше!
0

Автор публікації

Офлайн 2 тижні

BrickFreak

79
Коментарі: 28Публікації: 1701

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.