Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з “Віймсі” U-10

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з "Віймсі" U-10 1 - basket.com.ua

10-річний українець Олександр Коломийченко завершив сезон з естонським БК «Віймсі» U-10 перемогами на трьох міжнародних турнірах підряд: виграли два в Естонії та один у Фінляндії.

Завершальна вікторія була здобута на Tartu Cup-2024 із сильними суперниками з Литви. Напередодні його команда перемогла в Nord Cup у Таллінні, де грали латвійці та фіни. А беззаперечний лідер свого колективу Коломийченко отримав звання найкориснішого гравця турніру (MVP). Ще раніше його клуб виграв золото Lahti Tournament у Фінляндії.

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з "Віймсі" U-10 3 - basket.com.ua

Зазначу, що в чемпіонаті Естонії серед юнаків до 10 років команда Олександра не програла жодної зустрічі сезону-2023/24.

На змаганні Найкращої балтійської баскетбольної ліги (BBBL) U-10 серед наймолодших за 10 матчів у середньому він здобував 15.9 очка, 11.7 підбирання, 3.3 перехоплення та 2.7 передачі за гру (23.2 хвилини). Його середній рейтинг ефективності (РЕ) склав 14.6.

Найкращий у своїй команді та другий у всій лізі серед гравців 24-х клубів за згаданими статистичними показниками, крім РЕ – 6-й.

Олександр є носієм «баскетбольної ДНК». Його батько Дмитро Коломийченко неодноразово очолював молодіжні збірні України різних вікових категорій, є директором і разом з Андрієм Кальніченком співзасновником одеської баскетбольної академії «СМАРТ». Раніше Дмитро грав за южненський «Хімік».

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з "Віймсі" U-10 5 - basket.com.ua

Наразі Коломийченко-старший входить до тренерського штабу «Віймсі» (два сезони поспіль), який виступає у Латвійсько-естонській баскетбольній лізі (ЛЕБЛ). У системі клубу крім Олександра минулого сезону було ще чотири українські баскетболісти. За головну команду грали 26-річний форвард Артем Ковальов із досвідом виступів за національну збірну України та 18-річний свінгмен Ілля Ліщина, в дублі був 18-річний форвард Георгій Швидченко, а в кадетській команді – 15-річний розігруючий Михайло Бондарчук.

Михайло Бондарчук

Очільник дитячого напрямку баскетбольного клубу «Віймсі» Тармо Каппер охоче поділився інформацією про Олександра Коломийченка і розповів про історію клубу.

– Будь ласка, розкажіть про вашого вихованця Коломийченка, яку роль він виконує на майданчику у складі «Віймсі»?

– Фізично міцний баскетболіст, гарно працює з м’ячем. Наш найкращий гравець цього віку.

Він ще дитина. У його віці на майданчику особливих ролей немає. Через 2-3 роки буде видно, на якій позиції гратиме. Наразі дитячий баскетбол. У майбутньому все буде залежати від його прогресу, як навчиться «читати гру».

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з "Віймсі" U-10 7 - basket.com.ua

Очільник дитячої академії Тармо Каппер і «Віймсі» U-10

– Чи має він інстинкт переможця?

– За характером Саша – лідер. Бажає вигравати в кожному матчі та окремому епізоді.

– Як гравець комунікує з однолітками і тренерами в Естонії? Не заважає «мовний бар’єр»?

– Коломийченко відкритий до спілкування. В Естонії розмовляють і англійською, і російською, тому «мовний бар’єр» відсутній.

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з "Віймсі" U-10 9 - basket.com.ua

– Розкажіть про останні змагання, як на них виступив Саша?

– Завершальний турнір сезону в Тарту ми виграли. Але для Коломийченка він був складним, бо ігри проводив періодами дуже добре, а періодами дуже погано. Хлопець емоційний, особливо це проявлялося під час важких матчів із сильними литовцями. У цьому віці дітям ще дуже важко контролювати свої емоції.

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з "Віймсі" U-10 11 - basket.com.ua

– Напередодні в Таллінні команда також перемогла, а українець став найкориснішим гравцем кубкових змагань.

– На Nord Cup було легше грати проти простіших суперників. Саша продемонстрував стабільну гру й заслужено став MVP турніру. У мене є принцип: на кожному змаганні – новий MVP у складі клубу, щоб не виділяти лише когось одного.

У цій команді в нас 5-6 талановитих виконавців, кожен з яких робить свій внесок у перемоги клубу. У чемпіонаті Естонії вони не зазнали поразки у жодному матчі, змагаючись раз у два тижні по три гри за один день.

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з "Віймсі" U-10 13 - basket.com.ua

– У сезоні-2023/24 у системі «Віймсі» грали п’ятеро українців та був асистент тренера головної команди з України. Але українські шанувальники баскетболу мало що знають про ваш естонський клуб. Пропоную усунути цю прогалину.

– «Віймсі» – це зразок того, як повинна формуватися баскетбольна структура. 22 роки тому, у 2002-му, два молодих тренери Танел Ейнасте і Теет Тізвельт організували секцію баскетболу при шкільній залі у Віймсі. Розвиток був крок за кроком. Пізніше розпочалася більш активна діяльність, ніж просто тренування для дітей при школі. Група за групою з’являлися випускники. З часом команда заявилася до чемпіонату Естонії. Років через 10 стали грати у другій естонській лізі.

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з "Віймсі" U-10 15 - basket.com.ua

Генеральний менеджер Танел Ейнасте

Одним із найсильніших поколінь були юнаки 1996-1997 років народження. У цій команді грали Карл-Йохан Ліпс – син чинного головного тренера нашої основної команди, юриста за освітою Валдо Ліпса, – а також мій син – Отт Сандер Каппер. Ми з Валдо були такими фанатами своїх дітей та команди, що засновники запропонували нам роботу з дітьми у системі клубу.

До того, як перейти в головну лігу Естонії, керівництво розуміло, що треба мати гравців, щоб заповнити ростер команди в другій лізі. І скрупульозно над цим працювало. Коли випускників академії стало для цього достатньо, «Віймсі» виграв другу лігу та перейшов у першу. Наприклад, зараз у клубі близько 900 вихованців відвідують баскетбольні секції по всьому Таллінну.

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з "Віймсі" U-10 17 - basket.com.ua

Головний тренер Валдо Ліпс

Робота велася терпляче, крок за кроком. Коли грали в першій лізі, то запросили декілька відомих естонських баскетболістів з інших команд. Наприклад, у цей час колектив поповнили ветерани: шутер Крістіан Еварт і розігруючий Каарел Трауманн. Вони згодом стали успішними тренерами у системі клубу. У нас основне правило – розвивати місцевих гравців і тренерів.

– Як команда потрапила до Латвійсько-Естонської баскетбольної ліги?

Засновники підсилили склад кваліфікованими легіонерами та заявилися до найсильнішої місцевої ліги (ЛЕБЛ – ред.). Долучилося багато спонсорів, завдяки чому було велике фінансування. Головним серед них була гігантська мережа спортивних магазинів «Спортленд». Клуб навіть називався «Віймсі-Спортленд».

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з "Віймсі" U-10 19 - basket.com.ua

БК «Віймсі Спортленд» сезон-2021/22

Перший же сезон-2021/22 у ЛЕБЛ вийшов неймовірно вдалим – ми посіли друге місце. Дуже вгадали з легіонерами, яких було 3-4, але високого рівня. Та в Естонії програли бронзову серію у 5-матчовому легендарному протистоянні «Тарту» не без помилок арбітрів, які згодом визнали.

У сезоні-2022/23 знову вийшли в плей-оф, де поступилися майбутньому чемпіону українському «Прометею» в серії до двох перемог. Але змогли виграти у них нашу домашню зустріч з різницею у 2 очки після двох овертаймів.

Влітку нас залишив головний спонсор, але першим рішенням генерального менеджера Ейнасте стало наступне: якщо маємо фінансові проблеми, то це відобразиться лише на основній команді. Жодному дитячому тренеру не була урізана зарплата, жодного скорочення спеціалістів не було проведено. Виступ головної команди був скромним – до плей-оф не вийшли. Зараз продовжуємо робити ставку на розвиток місцевих гравців.

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з "Віймсі" U-10 21 - basket.com.ua

БК «Віймсі» сезон-2023/24

– Що являє собою Віймсі? Яка кількість населення?

– Спочатку населення селища було невеликим, до 3 тисяч. Але вже під час заснування баскетбольної академії це був потенційно цікавий район із мальовничою природою. Невелике селище-супутник розташоване у північно-східному напрямку від Таллінна. 10-12 хвилин на авто вздовж набережної – і ви потрапляєте зі столиці у Віймсі.

За ці роки Таллінн так розрісся, що просто поглинув сусідні селища. Логістично та за всіма соціально-інфраструктурними показниками Віймсі – у структурі столиці, хоча й має свою місцеву владу. Зараз його населення складає близько 40 тис. Разом із Віймсі розвивається та росте й наш клуб.

Олег Сагайдак для basket.com.ua

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з "Віймсі" U-10 23 - basket.com.ua

0

Автор публікації

Офлайн 1 годину

BasketAdmin

18
Коментарі: 1Публікації: 817

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.