Український баскетболіст у четвертому поколінні Ярослав Вєлєшин вийшов до Всеамериканського фіналу турніру Spooky Nook

Український баскетболіст у четвертому поколінні Ярослав Вєлєшин вийшов до Всеамериканського фіналу турніру Spooky Nook 1 - basket.com.ua

11-річний Ярослав Вєлєшин (2012 р.н.) у складі клубу Chase the Dream виграв турнір 5-класників Black Division Championship East Coast Nationals-2024 (США) і став найкращим скорером фіналу.

Команда українського баскетболіста у четвертому поколінні пробилася до Всеамериканського фіналу змагань під егідою Spooky Nook.

Український баскетболіст у четвертому поколінні Ярослав Вєлєшин вийшов до Всеамериканського фіналу турніру Spooky Nook 3 - basket.com.ua

Клуб Ярослава з міста Баффало (штат Нью-Йорк) у головному матчі турніру здолав Castle Athletics із рахунком 50:44. Вєлєшин відзначився 16 набраними очками.

Його команда грала однією п’ятіркою, бо не змогли приїхати ще три виконавці. Також на турнірі в Мангаймі змагалися колективи з Пенсільванії, столиці Вашингтону, округу Колумбія та інших сусідніх штатів. До цього Chase the Dream виграли змагання штату Нью-Йорк.

Український баскетболіст у четвертому поколінні Ярослав Вєлєшин вийшов до Всеамериканського фіналу турніру Spooky Nook 5 - basket.com.ua

Ярослав, який виступає на позиціях розігруючого та атакувального захисників, перші кроки в Дніпрі робив в академії «БАСА» (перші тренери Місяць Юрій Володимирович та Євсєєвічев Олександр Васильович), а потім продовжив баскетбольну освіту в СДЮСШОР-5 (наставник Мирончик Валентин Сергійович), де грав за команди 2010, 2011 та 2012 років народження.

Після початку повномасштабного вторгнення переїхав із родиною до польського Кракова, тренувався в місцевій баскетбольній академії.

Пізніше сім’я перебралася до Литви. Вєлєшин виступав там у системі SKM (дитяча академія «Летувос Рітас»).

Український баскетболіст у четвертому поколінні Ярослав Вєлєшин вийшов до Всеамериканського фіналу турніру Spooky Nook 7 - basket.com.ua

Також грав за один із варіантів збірної Європи – The Travel Team. Команда баскетболістів з Балтики, Скандинавії, Великої Британії тощо. Був найкориснішим гравцем збірної (MVP) на турнірі в Єлгаві (Латвія) та чемпіоном – у Бурбурі (Франція).

На початку 2024 року сім’я переїхала до США, де Ярослав також уже двічі визнаний MVP: Hoopandmotivate та PAL League.

ІСТОРИЧНА ДОВІДКА:

Прадід Лев Йосипович Вєлєшин (1929-2019) – дворазовий переможець чемпіонату УРСР та призер чемпіонату ЗС СРСР (грав за «СКА Київ» у 1950-53 рр.), гравець збірної УРСР, почесний президент БК «Будівельник», Заслужений працівник фізичної культури та спорту України, почесний громадянин Дніпра, ветеран праці, виховав не одне покоління дніпровських баскетболістів.

Український баскетболіст у четвертому поколінні Ярослав Вєлєшин вийшов до Всеамериканського фіналу турніру Spooky Nook 9 - basket.com.ua

Дід Олександр Львович Вєлєшин (1965 р.н.) – грав за «СКА Львів» у Першій групі чемпіонату УРСР (1983-85 рр.), юніорську збірну УРСР, Дніпровський інженерно-будівельний інститут, був бронзовим призером у складі СДЮСШОР-5 першості СРСР серед ДЮСШ.

Батько Дмитро Олександрович Вєлєшин (1990 р.н.) – грав за Придніпровську державну академію будівництва і архітектури, був призером першості України зі СДЮСШОР-5.

Український баскетболіст у четвертому поколінні Ярослав Вєлєшин вийшов до Всеамериканського фіналу турніру Spooky Nook 11 - basket.com.ua

Дядько Владлен Олександрович Попов (1976 р.н.) – чемпіон СРСР ЦС ФСТ «Динамо» та першості України (зі СДЮСШОР-5), гравець юніорської збірної УРСР.

Олег Сагайдак

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Знай наших: українець Олександр Коломийченко виграв три поспіль міжнародні турніри з “Віймсі” U-10

Андрій Кальніченко: “Українець Курупко в свої 11 випереджає однолітків у розумінні баскетболу на 3-4 роки”

0

Автор публікації

Офлайн 21 хв.

BasketAdmin

18
Коментарі: 1Публікації: 828

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.