Купа американців на чолі з чемпіоном Євроліги. З ким “Дніпро” зіграє в кваліфікації Кубка Європи

Купа американців на чолі з чемпіоном Євроліги. З ким "Дніпро" зіграє в кваліфікації Кубка Європи 1 - basket.com.ua

«Дніпро» зіграє проти румунської «Констанци» за право вийти в груповий етап Кубка Європи ФІБА. Матчі кваліфікації відбудуться 24 та 26 вересня (обидві гри стартують в 20:30 за Києвом). Друга номінально домашня для українського клубу зустріч також пройде на майданчику суперника.

Переможець пари «Дніпро» – «Констанца» вийде до групового етапу Кубка Європи ФІБА, де зіграє з «Шоле» (Франція), «Фрібургом» (Швейцарія) та «Антверпеном» (Бельгія).

«Дніпро» є чинним чемпіоном Суперліги України. «Констанца» в минулому сезоні зайняла сьоме місце в регулярному чемпіонаті Румунії і вилетіла в першому раунді плей-офф.  Головний тренер «Дніпра» Володимир Коваль  ставить перед командою ціль пройти суперника, хоча й визнає, що це буде непросто.

«Наше завдання у Кубку Європи ФІБА – пройти кваліфікацію. Хоча це буде дуже важко. Дуже хороший суперник нам дістався, у якого у ростері є чотири-п’ять легіонерів та тренер литовець, досить досвідчений. Це буде важко, але ми плануємо це зробити», – сказав Коваль.

Що відомо про «Констанцу»? Це доволі молодий клуб з однойменного румунського міста, який було засновано в 2007 році під назвою «Атлетік Нептун». В 2022 році «Атлетік» увійшов до складу мультиспортивного клубу «Констанца»  і відповідно змінив назву. В МСК «Констанца» є відділення з гандболу, хокею з шайбою та на траві, бейсболу, волейболу, баскетболу та інших видів спорту. Баскетбол представлений жіночою та чоловічою командами. Жінки в нинішньому сезоні дебютують в Євролізі, а чоловіки поки що спробують сили в Кубку Європи ФІБА. Суперник «Дніпра» грає на арені «Сала Спуртурілор», яка вміщує 1500 глядачів.

Амбіції «Констанци» в останні роки зростають. Це пов’язано з приходом на посаду менеджера команди знаменитого литовця Гінаса Руткаускаса.

Image

Руткаускас провів близько двадцяти років у системі «Жальгіріса» (1990-2007, 2015-2017) на різних керівних посадах. Клуб виграв Єврокубок (1998) і Євролігу (1999), коли він був генеральним менеджером. Крім того, Руткаускас два роки керував Професійною баскетбольною лігою Росії (2010-2012), працював генеральним менеджером в московському «Динамо» (2007-2010), краснодарському «Локомотиві-Кубань» (2012-2014, 2019-2022), німецькому «Бамберзі» (2017-2019). З «Локомотивом-Кубань» литовець виграв Єврокубок в сезоні-2013/2014, що стало найбільшим досягненням в історії клубу. Руткаускас покинув краснодарську команду після повномасштабного російського вторгнення на територію України взимку 2022 року, після чого влаштувався в «Констанці».

Офіційно 62-річний Руткаускас вказаний як «менеджер» «Констанци», хоча він фактично контролює всі процеси в клубі, в тому числі періодично виконує обов’язки головного тренера. Формально посаду керманича займає Ден Флешеріу, а «другим тренером» є Валентин Боян. Вони працюють на не надто важливих матчах чемпіонату Румунії. Цілком ймовірно, саме Руткаускас буде керувати діями гравців «Констанци» в іграх з «Дніпром», оскільки клубу важливо пробитися в груповий етап Кубка Європи ФІБА.

Перед «Констанцою» в сезоні-2024/2025 також стоїть завдання кинути виклик грандам румунського баскетболу «Клуж-Напоці» та «Ораді» в місцевому чемпіонаті. У зв’язку з цим влітку команда серйозно оновила склад. «Констанцу» поповнили вісім гравців, в основному американські легіонери. Найбільш зірковими підписаннями стали розігруючий Тра-Деон Холлінз і атакувальний захисник Кевон Аллен. Холлінз не був обраний на драфті НБА 2017 року, після чого виступав 7 сезонів в G-Лізі і провів залишок минулого сезону в чемпіонаті Мексиці. Аллена не задрафтували в 2019 році, він почав професійну кар’єру в Європі і грав за клуби з Чорногорії, Фінляндії, Бельгії та Хорватії.

Крім того, «Констанца» підписала досвідченого 39-річного форварда Моньє Пратта, який виступав в Німеччині, Франції, Фінляндіє, а в минулому сезоні представляв румунський «Сібіу». Ще один віковий новачок – 35-річний американський форвард Айзея Філмор (також має паспорт Німеччини). Він має досвід виступу в Німеччині і Франції, перейшов до «Констанци» з угорської «Альби Фехервар». Великі надії клуб покладає на 22-річного центрового Тайлера Стівенсона. Цей американець в минулому сезоні набирав середній дабл-дабл (17,9 очок і 11,3 підбирання) за «Ету» в чемпіонаті Кіпру. Стівенсон проводить лише другий професійний сезон в Європі після того, як його не вибрали на драфті-2023.

Серед інших новачків варто відзначити румунів Каталіна Бачіу та Аліна Андрієша, які виступали в місцевому чемпіонаті 12 та 10 років відповідно. Француз румунського походження Теодор Стефан є останнім доповненням до складу, він дебютує на професійному рівні після гри за університет Ламара в NCAA. З минулого сезону «Констанца»  залишила місцевих баскетболістів Андрея Опряна, Штефана Грибініча, Віталія Балана, Шербана Єлеша. Крім того, планується залучати до матчів основи гравця «молодіжки» Себастьяна Чюліна.

Ar putea fi o imagine cu 14 persoane, persoane jucând baschet, persoane jucând hochei şi text

Половина складу «Констанци» – легіонери, переважно з США. Оновлена команда вже встигла провести перший офіційний матч в новому сезоні, перегравши «Галац» (99:88) в першому турі чемпіонату Румунії. Найрезультативнішим у «Констанци» став Тайлер Стівенсон (20 очок, 5 підбирань), ще два американці оформили дабл-дабли – Моньє Пратт (16 очок, 10 підбирань) і Тра-Деон Холлінз (15 очок, 10 передач). Вірогідно, вони становитимуть найбільшу небезпеку для «Дніпра» в кваліфікації Кубку Європи.

0

Автор публікації

Офлайн 3 години

aks701

10
Коментарі: 0Публікації: 2565

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.