Чи завадить хтось Леброну і США виграти “золото”? Прев’ю Олімпіади в Парижі

Чи завадить хтось Леброну і США виграти "золото"? Прев'ю Олімпіади в Парижі 1 - basket.com.ua

З 27 липня по 10 серпня в Парижі відбудеться баскетбольний турнір Олімпіади. 12 збірних розділені на три групи. В плей-офф виходять дві найсильніші команди з кожного квартету, а також пара кращих збірних з третьої позиції.

Матчі групового етапу пройдуть на стадіоні П’єра Моруа в Ліллі, а плей-офф на «Аккор Арена» в Парижі. Головним претендентом на золоті медалі вважається збірна США, яка на Олімпіаду традиційно залучає більш сильніший склад, ніж на чемпіонат світу. На Ігри в Париж приїхали Леброн Джеймс, Стефен Каррі, Кевін Дюрант та інші суперзірки НБА. Чи зможе хтось їх зупинити?

Возможно, это изображение 6 человек, люди играют в баскетбол и текст

Група А: Канада, Австралія, Греція, Іспанія

«Група смерті», в якій немає явних фаворитів і аутсайдерів. Не буде сюрпризом, якщо кожна з представлених в квартеті команд займе перше або останнє місце. Хоча шанси Канади на успіх все-таки оцінюються трохи вище за інших. В заявці команди Жорді Фернандеса присутні 10 гравців НБА, включаючи суперзірок Шея Гілджес-Александера і Джамала Мюррея. Ар Джей Барретт, Діллон Брукс, Келлі Оліник, Лугенц Дорт також є далеко не останніми гравцями ліги. Питанням залишається здатність канадців адаптуватися до баскетболу ФІБА. На останньому  чемпіонаті світу підопічні Фернандеса виграли бронзові медалі, що можна вважати доволі непоганим результатом.

У складі Австралії представлено 8 гравців НБА, однак зірок першої величини серед них немає. Данте Екзам, Джош Гідді, Джош Грін все-таки суттєво не дотягують до цього статусу. Одна з переваг Австралії – великий досвід ветеранів Патріка Міллза, Джо Інглса та Меттью Деллаведови, які на минулій Олімпіаді в Токіо виграли бронзові медалі. Цього разу підопічним Браяна Гурджана буде набагато складніше піднятися на подіум, однак до австралійської збірної завжди треба ставитися серйозно.

Греція пройшла через кваліфікацію в Піреї, залишивши без путівки в Париж Словенію на чолі з Лукою Дончичем. Головний тренер Вассіліс Спануліс може розраховувати на допомогу суперзірки «Мілвокі Бакс» Янніса Адетокумбо, який став прапороносцем країни, залікував проблемне коліно і готовий на повну силу грати в Парижі. Яннісу допомагатимуть досвідчені гравці Євроліги Нік Калатес, Костас Папаніколау, Дінос Мутоглу, Георгіос Папаянніс, Томас Волкап. Спануліс створив непоганий мікроклімат в команді. Далеко не факт, що Греція вийде з цієї групи, але шанси на успіх доволі реалістичні.

Возможно, это изображение 1 человек, играет в баскетбол и баскетбольная футболка

Іспанія переживає зміну поколінь. В команді Серджио Скаріоло немає топ-гравців світового рівня. Головною зіркою можна вважати Санті Альдаму з «Мемфіс Гріззліс», який є рольовиком за мірками НБА. Однак іспанці здатні здобувати результат за рахунок величезного досвіду. Руді Фернандес, Серхіо Юль, Алекс Абрінес, Хуанчо Ернангомес, Віллі Ернангомес давно грають разом і вигравали медалі на великих міжнародних турнірах. Для 39-річного Фернандеса це взагалі шоста Олімпіада, після якої він завершить кар’єру. Можливо, партнери зможуть влаштувати для Руді достойне прощання з баскетболом, хоча в цілому склад іспанців суто по іменам виглядає слабше за конкурентів.

Група B: Японія, Франція, Німеччина, Бразилія

Японія – головний аутсайдер групи. Команда суттєво поступається суперникам за рівнем таланту. Форвард «Лос-Анджелес Лейкерс» Руї Хачімура на попередніх Іграх 2020 року в Токіо став одним із найяскравіших гравців усього турніру, набираючи 22,3 очка в середньому за матч. Статистичних подвигів від Хачімури слід очікувати і цього разу, однак з групою маловідомих партнерів (серед яких більш-менш впізнаваним за межами Азії є лише Юта Ватанабе) він навряд чи зможе принести Японії хоча б одну перемогу.

Франція провалилася на минулому чемпіонаті світу, коли не змогла пройти перший груповий етап. На домашній Олімпіаді від команди Венсана Колле очікують реабілітацію за невдачу, тобто як мінімум медалі. Склад французів на чолі з Віктором Вембаньямою, Руді Гобером, Еваном Фурньє, Нандо Де Коло, Ніколя Батюмом є досить досвідченим і талановитим, проте викликає занепокоєння мікроклімат в колективі та позиція розігруючого. Команда Колле програла 4 товариських матчі поспіль перед Іграми – Австралії, Канаді, Сербії і майбутньому супернику Німеччині.

Німеччина – діючий чемпіон світу. Команда Горді Херберта претендує на медалі Олімпіади, хоча «золото» цього разу буде взяти набагато важче. Тим не менш, Денніс Шрьодер (прапороносець країни на Іграх), Франц Вагнер, Мо Вагнер, Даніель Тайс рішуче налаштовані здобути хороший результат ще на одному міжнародному турніру. Є вірогідність, що команда оступиться в матчі з Францією (чи навіть Бразилією), але в плей-офф підопічні Херберта повинні виходити і становити там загрозу для будь-якого суперника.

Возможно, это изображение 1 человек, легкая атлетика и текст

Бразилія пройшла через кваліфікацію в Ризі, хоча вважалася аутсайдером на фоні господарів турніру Латвії. Головна сильна сторона команди Густаво де Конті – зіграність і великий досвід міжнародних матчів у Бруно Кабокло, Яго дос Сантоса, Марселіньо Уертаса, Вітора Беніте, Рауля Нето. Бразильці поступаються за талантом Франції та Німеччині, однак одну перемогу над європейськими збірними при вдалому збігу обставин здатні зачепити. Хоча потрапляння в плей-офф з третього місця є більш вірогідним сценарієм. Для цього Бразилії важливо не провалитися в матчі з Японією.

Група C: Південний Судан, Сербія, США, Пуерто-Рико

В цьому квартеті все дуже просто. США та Сербія – явні фаворити, в той час як Південний Судан та Пуерто-Рико, скоріш за все, розіграють між собою третє місце. Звісно, шанси США фінішувати на першій позиції вище за сербів. Американці привезли чи не найсильніший склад з можливих. Певний скандал виник лише через відсутність в заявці MVP останнього фіналу НБА Джейлена Брауна з «Бостон Селтікс». Однак в цілому це мало на що впливає, коли в ростері є Леброн Джеймс, Стефен Каррі, Кевін Дюрант, Ентоні Едвардс, Девін Букер, Джейсон Тейтум, Ентоні Девіс, Джоел Ембіід, Тайріз Халібертон, Бем Адебайо, а також чемпіони з «Селтікс» Дрю Холідей і Деррік Вайт, який замінив травмованого Кавая Ленарда. Дюрант не грав в товариських матчах через травму, але все одно потрапив у заявку і повинен відновитися і вийти на паркет в Парижі.

Звісно, у США є певні недоліки. Один з найбільш – слабкий захист і фактично небажання викладатися в даному аспекті як мінімум у половини команди на чолі з Леброном і Каррі. В товариських матчах команда Стіва Керра не надто вражала, в тому числі ледь здолала Південний Судан (101:100) лише завдяки кидку 39-річного Джеймса на останніх секундах. При цьому у вдалий день американці здатні знищити на паркеті будь-якого суперника, як це було з Сербією (105:79) 17 липня. Просто тому що мають тотальну перевагу в таланті над будь-ким з конкурентів. Можливо, іноді США знову доведеться рятувати Леброну, який буде прапороносцем країни і їде на Ігри тільки з думками про золоті медалі, однак статус абсолютного фаворита у команди Керра безсумнівний.

Возможно, это изображение 1 человек, играет в баскетбол и текст

Сербія на чолі з Ніколою Йокичем, Богданом Богдановичем, Ніколою Йовичем і Васіліє Міцичем спробує створити проблеми США в групі, але вірогідність поразки підопічних Светислава Пешича є доволі високою. Хоча зі стратегічної точки зору сербам навіть вигідніше зіткнутися з американцями раніше, навіть якщо це буде коштувати можливості вийти в плей-офф з першого місця. Задача-мінімум для команди Пешича – перемагати Пуерто-Рико і Південний Судан, після чого виходити в плей-офф, де на них до фіналу точно не чекають США. Вона цілком реальна для виконання.

Південний Судан вразив баскетбольному спільноту у всьому світі своєю грою проти США у вищезгаданому товариському матчі. Однак навряд чи підопічні Рояла Айві зможуть нав’язати такий же супротив цьому супернику на Іграх. Африканська збірна дуже старанна, але в її складі немає жодного гравця НБА. Карлік Джонс, Веньєн Гебріел, Нуні Омот і компанія вже зробили подвиг самим фактом здобуття путівки на Олімпіаду в Парижі. Можливо, вони нав’яжуть боротьбу Пуерто-Рико і навіть переможуть цю команду, відзначившись черговим видатним досягненням для своєї країни.

Збірна Пуерто-Рико пройшла домашню кваліфікацію в Сан-Хуані, залишивши без Олімпіади Литву та Італію. Рідні стіни більше не допомагатимуть команді Нельсона Колона, однак вихід з групи з третього місця – посильне завдання для південно-американських баскетболістів. Хосе Альварадо, Тремонт Вотерс, Девон Рід, Крістофер Ортіс, Ісмаель Ромеро зіграні і номінально більш талановиті, ніж той же Південний Судан. Теоретично Пуерто-Рико може створити певні проблеми і Сербії, хоча виграти навряд чи. В будь-якому випадку, ключовим матчем в групи для команди Колона буде протистояння з африканцями.

Возможно, это изображение текст «PARIS202 2024 MEN'S BASKETBALL GROUPS GROUP A GROUP B AUS GROUP c FRA GRE SRB GER CAN SSD 福 JPN ESP PUR BRA USA #PARIS2024»

Розклад Олімпіади в Парижі

27 липня, субота

Група A

12:00. Австралія – ​​Іспанія

22:00. Греція – Канада

Група B

14:30. Німеччина – Японія

18:15. Франція – Бразилія

28 липня, неділя

Група C

12:00. Південний Судан – Пуерто-Рико

18:15. Сербія – США

30 липня, вівторок

Група A

12:00. Іспанія – Греція

14:30. Канада – Австралія

Група B

18:15. Японія – Франція

22:00. Бразилія – ​​Німеччина

31 липня, середа

Група C

18:15. Пуерто-Рико — Сербія

22:00. США – Південний Судан

2 серпня, п’ятниця

Група B

12:00. Японія – Бразилія

22:00. Франція – Німеччина

Група A

14:30. Австралія – ​​Греція

18:15. Канада – Іспанія

3 серпня, субота

Група C

18:15. Пуерто-Рико — США

22:00. Сербія – Південний Судан

Чвертьфінали відбудуться 6 серпня, півфінали – 8 серпня. Матч за третє місце та фінал заплановано на 10 серпня.

0

Автор публікації

Офлайн 2 години

aks701

10
Коментарі: 0Публікації: 2543

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.