“Панатінаїкос” проти “Фенербахче”, “Реал” зіграє з “Олімпіакосом”: прев’ю “Фіналу чотирьох” Євроліги

"Панатінаїкос" проти "Фенербахче", "Реал" зіграє з "Олімпіакосом": прев'ю "Фіналу чотирьох" Євроліги 1 - basket.com.ua

«Панатінаїкос» (Афіни, Греція) – «Фенербахче» (Стамбул, Туреччина)
Початок: 19:00

«Панатінаїкос» посів друге місце за підсумками регулярного чемпіонату Євроліги. Грецький клуб продемонстрував суттєвий прогрес в перший рік під керівництвом головного тренера Ергіна Атамана, який раніше двічі брав титул на чолі «Анадолу Ефеса» і зараз хоче знову підняти кубок над головою. Значення Атамана в якісному видозміненні «Панатінаїкоса» величезне, однак не слід ігнорувати внесок гравців. Команда підсилилася іменитими новачками в міжсезоння. Центровий Матіас Лессорт входить в топ-5 Євроліги за блок-шотами (0,9) і підбираннями в нападі (2,4), є другим по ефективності (19,6 балів). Розігруючий Костас Слукас замикає п’ятірку кращих асистентів (5,7 передач). Кендрік Нанн, Джеріан Грант, Хуанчо Ернангомес мають досвід виступу в НБА і також непогано вписалися в «Пао», особливо перший. Константінос Мітоглу, Марюс Грігоніс, Янніс Папапетру, Лука Вільдоса забезпечують глибину складу і можуть вистрілити на паркеті в будь-який момент.

«Фенербахче» по ходу сезону звільнив головного тренера – на зміну Дімітрісу Ітудісу прийшов Шарунас Ясікявічюс. Під керівництвом литовського спеціаліста турецький клуб виправив скрутне турнірне становище і піднявся в зону плей-офф. В іграх на виліт «Фенербахче» отримав шостий номер посіву і здолав «Монако» (3-2), не маючи переваги домашнього паркету. Характерною ознакою команди Ясікявічюса є відсутність явного лідера. Найджел Хейс-Девіс, Скотті Вілбекін, Джонатан Мотлі, Нік Калатес, Марко Гудурич записують на свій рахунок середній двозначний рейтинг ефективності в цьому сезоні. В окремо взятій зустрічі домінувати здатен кожен з них. Яскравий приклад – рекордні в історії Євроліги 50 очок Хейса-Девіса в матчі проти «Альби». Дішон П’єр, Тайлер Дорсі, Георгіос Папаянніс, Тарік Біберович – солідні другорядні гравці ротації.

«Панатінаїкос» вважається фаворитом півфіналу проти «Фенербахче», що цілком логічно. Греки більш рівно повели регулярний чемпіонат, за іменами в складі вони в цілому переважають суперників з Туреччини. Тим не менш, «Пао» не можна назвати командою без вразливих місць. Підопічні Атамана з великими труднощами пройшли «Маккабі» (3-2) в плей-офф, в трьох зустрічах пропускали як мінімум 85 очок. «Фенербахче» теж не є безгрішним в захисті, однак Ясікявичюс добре вміє «засушити» гру. Варто зазначити, що «Фінал чотирьох» проходить в Берліні, де є велика турецька діаспора. В Німеччину також приїде багато фанатів з Греції, але навряд чи їм вдасться перекричати вболівальників «Фенербахче». Цей фактор не стане вирішальним, але може зіграти певну роль у випадку напруженої кінцівки, яка в цій парі дуже вірогідна.

«Реал» (Мадрид, Іспанія) – «Олімпіакос» (Пірей, Греція)
Початок: 22:00

«Реал» надзвичайно впевнено виграв регулярний чемпіонат з балансом 27-7. Мадридський клуб також не мав проблем в серії плей-офф проти «Басконії» (3-0), в той час як інші учасники «Фіналу чотирьох» витратили максимальні 5 матчів для потрапляння в цю стадію. Причина домінування «Реалу» проста – талановитий і достатньо зіграний глибокий склад. Команда Чуса Матео є кращою в Євролізі за рядом ключових статистичних показників: середні ефективність (108,3 бали), результативність (89,0 очок), підбирання (36,8), передачі (20,8). В передній лінії тон задають центрові Венсан Пуарьє (8,9 очок, 5,4 підбирання, 1,5 блок-шоти), Вальтер Тавареш (9,6 очок, 6,6 підбирання, 1,5 блок-шоти) і форвард Гершон Ябуселе (10,7 очок, 5,1 підбирання). За продуктивність в задній лінії відповідає, головним чином, Факундо Кампаццо (11,7 очок, 6,5 передач), який є другим кращим асистентом Євроліги. Провідними скорерами «Реала» в цьому сезоні виступали Маріо Хезонья (13,7 очок) і Джанан Муса (13,2 очки), однак в будь-який день їх здатні підстрахувати партнери. Не слід забувати про величезний досвід ветеранів Серхіо Юля, Серхіо Родрігеса, Руді Фернандеса і Фабьєна Козера. Дуже часто вони грають значно краще свого середнього рівня саме в вирішальних матчах сезону.

«Олімпіакос» став п’ятим у регулярному чемпіонаті з результатом 22-12. Причому команда Георгіоса Барцокаса ледь уникла плей-ін в значній мірі завдяки серії з чотирьох перемог в 31-34 турах. В матчах на вибування греки здолали «Барселону» (3-2). «Олімпіакос» феноменально діяв в обороні, пропустивши менше 60 очок в двох останніх іграх серії. Томас Волкап (отримав нагороду Містер замок Євроліги), Найджел Вільямс-Госс, Айзея Кенан, Шакіл Маккіссік, Наз Мітру-Лонг не дають суперникам свободи на периметрі, в той час як Костас Папаніколау, Нікола Мілутінов, Мустафа Фалль, Мозес Райт, Філіп Петрушев впевнено почувають себе під кільцем. Кращим скорером команди є Алек Пітерс (12,7 очок) – чи не єдиний гравець, який посередньо захищається. «Олімпіакос» не вражає за майже всіма ключовими статистичними показниками, окрім перехоплень (7,1), за якими є кращим в Євролізі. Також греків можна вважати одними з лідерів за бійцівськими якостями, хоч це і є дещо ефемерною характеристикою в баскетболі.

Жорсткий оборонний стиль «Олімпіакоса» є незручним для опонентів, однак «Реал» більш-менш до нього призвичаївся. Команда Матео переграла греків вдома (90:85) і на виїзді (77:71) в регулярному чемпіонаті, хоча легко не було в обох випадках. Навряд чи ситуація буде інакшою під час майбутньої зустрічі в «Фіналі чотирьох». Барцокас зробить ще більший акцент на захисті, намагаючись перекрити свободу, в першу чергу, Кампаццо, Хезоньї, Мусі і, наскільки це можливо, Таварешу з Пуєрьє. Проблема в тому, що глибина складу «Реала» настільки якісна, що всі старання греків можуть стати марними. У іспанців влаштувтаи феєрію здатен хто-завгодно, особливо схильний до цього Козер в «Фіналах чотирьох». Рік тому «Олімпіакос» зустрічався з «Реалом» в матчі за титул, мав в складі MVP Євроліги Александра Везенкова, вважався фаворитом, лідирував більшу частину гри, але все одно поступився з рахунком 78:79, пропустивши кидок від списаного з рахунків ветерана Серхіо Юля на останніх секундах. Зараз ситуація інша. У «Олімпіакоса» немає Везенкова, а в ролі явного фаворита вже виступає «Реал». Звісно, це не гарантує іспанцям перемогу в окремо взятій зустрічі Ф4, однак вірогідність успіху команди Матео доволі висока.

0

Автор публікації

Офлайн 8 години

aks701

10
Коментарі: 0Публікації: 2710

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.