Денис Лукашов – один з кращих українських розігруючих, перезапустивший кар’єру

28 вересня 2019 року. Кам’янське. Баскетболісти Прометея задоволені йдуть до підтрибунного приміщення під оплески рідної публіки, а глядачів на тому матчі зібралося близько тисячі. Це перша перемога новачка Суперліги у першому ж матчі в еліті. Обіграти у яскравому матчі з рахунком 98:89 вдалося Запоріжжя.

Героєм зустрічі став капітан команди, для якого це був перший матч в Україні після чотирьох років закордоном. Денис Лукашов зупинився за крок від трипл-дабла: розігруючий набрав 12 очок (5/8 двоочкових, 0/1 триочкових, 2/2 штрафних), віддав 10 результативних передач і зібрав 9 підбирань (3 на чужому щиті), не добравши 1 відскок до гросмейстерської позначки.

За десять років до матчу в Кам’янському Дениса Лукашова вважали величезним талантом, прогнозуючи блискуче майбутнє. Він був одним із тих, хто зміг увірватися до основного складу БК Київ після зміни курсу команди та массового від’їзду звідти легіонерів. Спочатку під керівництвом Саши Обрадовича, а потім і Віталія Чернія Лукашов ріс як гравець, і вже зовсім скоро став найкращим в Україні.

Той БК Київ двічі поспіль фінішував на четвертій позиції у Суперлізі, Лукашов зайняв міцне місце у складі збірної України, а потім надійшло запрошення з Будівельника. Здавалося, кар’єра йшла на підйом.

Але подальшого розвитку не вийшло. На Євробаскеті-2011 Денис виступив невдало, а у Будівельнику програв конкуренцію, зрідка демонструючи баскетбол, який він показував сезонами раніше. Плюс до цього сталася травма спини, яка мало не змусила захисника достроково завершити кар’єру.

Лукашов все ж таки зміг відновитися, але топ-гравцем на рівні Суперліги вважатися вже перестав. Не допоміг ні переїзд до рідного для себе Донецька, ні сезону в Азовмаші. Нижче за свій рівень гри Денис не опускався і періодами набирав відмінну форму, ведучи свої команди до перемог, але частіше він програвав місце у стартовій п’ятірці комусь із легіонерів. Десь показовим стало те, що Лукашов не потрапив до складу збірної на Євробаскет-2013, а після початку війни в Україні у 2014 році та масового виїзду майже всіх якісних гравців, Лукашов залишився в Суперлізі і повернувся до Будівельника.

А ось тут уже позначилося те, що Денис не мав іноземних конкурентів на позиції першого номера і співпраця з Віталієм Чернієм, з яким вони працювали ще в молодіжній команді БК Київ. Лукашов став одним із найстабільніших виконавців у нестабільному Будівельнику, перетворившись на лідера команди, з якою він завоював Кубок України, бронзові медалі чемпіонату України та був визнаний “Найкращим захисником” Суперліги України. У 35 матчах він набирав у середньому 15,4 очка, робив 5,6 результативних передачі, 6,3 підбирання та 1,7 перехоплення за 30:14 зіграних хвилин.

На той момент Денис вирішив, що настав час спробувати свої сили закордоном. Він довго вагався, багато сумнівався, але все ж таки вирушив до російського Автодору. Але той етап кар’єри не пішов так, як планувалось – Лукашов набирав у середньому по 5,5 очка, 1,8 підбирання та 2,5 передачі і був лише гравцем ротації, тому в лютому по ходу сезону саратовський клуб та українець досягли домовленості про дострокове припинення контракту за обопільної згоди сторін.

Лукашов вирушив до Литви, де куди вдаліше заграв у Летовас Рітас, з яким виграв Кубок Короля Міндовга, але у плейоф після другого місця у регулярному чемпіонаті команда поступилася на стадії півфіналу Нептунасу 2:3. У 12 іграх у Лукашова в середньому були ті ж 5,5 очок за гру, але 2,8 підбирань і 3,2 передачі – все ж таки краще, ніж в Автодорі.

Далі кар’єра Лукашова розвивалася по спіралі – сезон у росії в Єнісеї з 3,8 очками, 1,4 підбираннями та 2,1 передачами у 17 іграх за сезон, вихід із командою у плейофф та поразка у першому раунді. Далі сезон у Литві з Вітаутасом з здавалося б непоганими 6,0 очками, 2,6 підбираннями та 2,0 передачами, але команда стала останньою у чемпіонаті та вилетіла з еліти.

Лукашов повернувся до Єнісея, але там його показники опустилися до 1,9 очок, 0,8 підбирань та 1,3 передач за гру. А команда не зуміла пробитись до вісімки учасників пост сезону.

Ось тут і з’явилась пропозиція Прометея повернутися в Україну і спробувати перезавантажити кар’єру в амбіційному клубі. Це спрацювало і дозволило знову заграти на високому рівні. Вже в першому сезоні в команді Лукашов набирав у середньому 10,5 очок, робив 4,0 підбирання та 6,4 передачі за гру (24 матчі), а РЕ склало 17,1 – краще було лише у Будівельнику у 2014/15 (22,4) та фактично такіж показники, як у БК Києві у сезоні 2009/10 (17,0). Заслужено Лукашов був визнаний найкращим захисником сезону у Суперлізі.

Наступний сезон при збільшенні кількості ігор до 36 показав стабільність Лукашова – 9,8 очок, 3,3 підбирання і 5,5 передач. Цей сезон приніс Лукашову друге чемпіонство в Україні (перше було 2011 року з Будівельником).

Цьогорічний сезон, якби не повномасштабна війна, мав би принести Лукашову з Прометеєм ще одне звання чемпіона України, але до цього клуб встиг засвітитися в Лізі чемпіонів. Лукашов залишався важливою ланкою у команді, хоч з кінця минулого сезону став програвати конкуренцію Іллі Сидорову у стартовому складі. Але досвід та баскетбольна мудрість залишала Лукашову важливу роль у команді.

Як і у збірній України, за яку на даний момент він провів 39 матчів, у тому числі зігравши на трьох чемпіонатах Європи у 2011, 2015 та 2017 роках. У вересні має бути четвертий. Для підтримки практики гравець вирушив до Франції до одного з лідерів другого дивізіону країни Нансі.

У збірній у Лукашова залишається недосказаність. У юнацькому віці, з огляду на його перспективи, він регулярно викликався до різних збірних. Найкращим результатом стало п’яте місце збірної U-16 у дивізіоні А у 2005 році, у 2008 році вже збірна U-20 стала восьмою.

А ось із національною збірною на великих турнірах Лукашову досягти успіху поки що не вдається. У 2011 і 2015 році збірна України виступила нижче за очікування, не вийшовши з групи, а в 2017 році, пробившись у плейоф з четвертого місця в групі, в 1/8 фіналу жереб звів нашу команду з майбутніми чемпіонами Європи збірною Словенії. Лише тоді Лукашову вдалося реалізувати свій потенціал, набираючи за 5 матчів у середньому 7,2 очка та роблячи 7,2 передачі. А за показником перехоплень 2,0 Лукашов взагалі увійшов до топ-3 чемпіонату.

Упевнений, що цієї осені співпаде чудова та результативна гра вже досвідченого Дениса Лукашова за збірну та вдалий виступ національної команди на чемпіонаті Європи. Зрештою, переродження кар’єри у Прометеї лиш наштовхує на цю думку.

0

Автор публікації

Офлайн 2 тижні

Ivan

8
Коментарі: 50Публікації: 9

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.