Найцікавіша частина сезону: хто у Європі бореться за чемпіонство

Найцікавіша частина сезону: хто у Європі бореться за чемпіонство 1 - basket.com.ua

Відсутність баскетболу в Україні через війну з россією – не привід залишати себе без улюбленої гри.

Ми знаходимось все ближче до завершення баскетбольного сезону. Якби не агресія росії і не початок повномасштабної війни, ми зараз могли би зараз вести дискусії про яскраві серії матчів Прометея, Будівельника, Дніпра, Харківських Соколів чи Київ-Баскета, а може й кого іншого у вирішальних раундах плейоф Суперліги.

Натомість багато хто з нас сидить у окопах, волонтерить або якимось чином допомагає ЗСУ з вірою, що скоро все це закінчиться і ми повернемось до улюбленого баскетболу. Хоча якщо є час і бажання відволіктись, то цікавого баскетболу вистачає. І це не лише НБА – у Європі також настала пора вирішальних матчів.

Ми вирішили зробити огляд ситуації у європейських чемпіонатах, щоб надалі акцентувати уваги на найцікавіших протистояннях ліг. Ми взяли до уваги ті країни, команди яких були представлені у чотирьох єврокубках цього сезону (без двох країн, майбутнє баскетболу яких під питанням).

Іспанія

Найцікавіша частина сезону: хто у Європі бореться за чемпіонство 3 - basket.com.ua

Розпочнемо з найсильнішої ліги Європи – чемпіонату Іспанії, де за підсумками регулярного сезону елітний дивізіон покинули півфіналіст Єврокубку цього сезону Андорра та переможець двох останніх сезонів Ліги чемпіонів Бургос.

Пари плейоф наступні:

Барселона (1) – Гран Канарія (8)
Реал Мадрид (2) – Манреса (7)
Валенсія (3) – Басконія (6)
Ховентуд (4) – Тенерифе (5)

Плейоф у Лізі АСВ стартує 24 травня.

Туреччина

Уже зі старту плейоф у Туреччині нам показали, наскільки тут все буде цікаво – лише Галатасарай виграв обидва матчі серії з переможцем Кубку Європи ФІБА Бахчешехіром, а у парах Фенербахче – Бурсаспор, Газіантеп – Дарюшшафака та Анадолу Ефес – Каршияка – нічия 1:1

Поза плейоф в Туреччині залишились Тюрк Телеком, який цього року грав у Єврокубку, та Тофаш з Бешикташем, які виступали у Лізі чемпіонів.

Італія

Найцікавіша частина сезону: хто у Європі бореться за чемпіонство 5 - basket.com.ua

У Італії в плейоф не зуміли пробитись Тренто (Єврокубок), Бріндізі та Тревізо (обидві – ЛЧ), зате високо в турнірній таблиці Брешія (3 місце) та Тортона (4 місце).

Перший раунд плейоф вже почався – переможець регулярки Віртус веде 2:0 у серії з  Скаполіні Пезаро, представник Євроліги Олімпія Мілан з рахунком 2:0 перемагає Реджану, Брешія виграла перший матч у Сассарі (другий матч серії відбудеться сьогодні), а ось Тортона на Венеція обмінялись перемогами.

Франція

Найцікавіша частина сезону: хто у Європі бореться за чемпіонство 7 - basket.com.ua

У Франції вчора завершився регулярний чемпіонат – тут боротьбу за перемогу вели три команди і зрештою регулярку виграв АСВЕЛ, другим стало Монако, а третім – Леваллуа. Із представників країни у єврокубках до плейоф не пробився лише Бур, який і в Єврокубку не пробився в плейоф.

Найцікавішою парою першого раунду плейоф обіцяє стати протистояння чвертьфіналіста Євроліги Монако проти чвертьфіналіста ЛЧ Страсбурга. АСВЕЛ зіграє з Шоле, Леваллуа – з По-Ортезом, а Лімож з Діжоном.

Німеччина

Німецька Бундесліга була представлена цього річ у єврокубках вісьмома командами, але не всім їм вдалось пробитись до плейоф. Представники Євроліги Альба (переможець регулярки) та Баварія (третє місце) проблем не мали. Пробились в пост-сезон команди з Єврокубку Ульм (п’ятий) та Гамбург (сьомий), а ось з команд Ліги чемпіонів за чемпіонство продовжує боротись лише Людвігсбург (четвертий).

Крайльсхайм, куди перейшов Майкл Кеффі, став девятим в регулярному чемпіонаті, Ольденбург – 11-м, а Міттельдойчер опинився на грані вильоту. Натомість у плейоф пробились Бонн Олександра Липового, Хемнітц та Бамберг.

В першому раунді до трьох перемог фаворити впевнено виграють – Альба, Бонн, Баварія та Людвігсбург все ведуть у своїх серіях 2:0.

Греція

Найцікавіша частина сезону: хто у Європі бореться за чемпіонство 9 - basket.com.ua

Фаворити в Греції, які представляють країну у Євролізі, пройшли регулярний чемпіонат майже ідеально – Олімпіакос з однією поразкою, Панатінайкос – з двома. Представник Єврокубку Промітеас провалив кінцівку сезону і став п’ятим.

А ось з ЛЧ в пост сезон четвертим пробився лише АЕК, ПАОК і Лавріо битву за 8 місце програли Перістері, який грав у Кубку Європи ФІБА. Інші дві команди з цього турніру Іонікос та Іракліс боролись за виживання і Іракліс цю битву програв.

У плейоф з високого третього місця вийшов Колоссос, також там зіграють Аріс та Ларіса.

Адріатична ліга

Найцікавіша частина сезону: хто у Європі бореться за чемпіонство 11 - basket.com.ua

Уже на стадії півфіналів у нас сформувалось дві цікаві пари – сербська Црвена Звезда протистоїть словенській Седевіті, а сербський Партизан грає з чорногорською Будучностю. Після двох матчів рахунок в кожній з серій 1:1. Сьогодні, 18 травня, в кожній з них відбудуться вирішальні треті матчі та визначиться пара фіналістів.

Тут відзначимо, що краща команда Боснії Ігокеа зайняла п’яте місце в регулярному чемпіонаті та вилетіла на першій стадії плейоф від Седевіти.

Ізраїль

Найцікавіша частина сезону: хто у Європі бореться за чемпіонство 13 - basket.com.ua

Команда Евроліги Маккаби Тель-Авів завершила регулярний чемпіонат з рівною кількістю очок з Хапоелем Єрусалим, з яким Прометей грав у ЛЧ. Хапоель отримав перший номер посіву в плейоф, а Маккабі – другий. Ще одна команда з Ліги чемпіонів Хапоель Холон стала четвертою і буде в одній частині сітки з Хапоелем Єрусалим.

Відзначимо, що в першому раунді плейоф Маккабі Тель-Авів, Хапоель Холон та посіяний третім Бней Ха-Шарон ведуть 2:0 у серіях до трьох перемог, а ось в серії Хапоель Єрусалим – Галель Ельон (команда з Кубку Европи ФІБА цього сезону) нічия 1:1.

Литва

Найцікавіша частина сезону: хто у Європі бореться за чемпіонство 15 - basket.com.ua

Три представники Латвії у єврокубках цього сезону зайняли три перші місця в регулярному чемпіонаті та вже пробились до півфінальних серій. У Жальгіріса, який грає у Євролізі, вже не так чудово – команда нестабільно провела сезон, стала другою в регулярному чемпіонаті, зі складностями 3:2 пройшла Нептунас у чвертьфіналі і тепер обмінялась перемогами з представником країни у Єврокубку Літкабелісом – 1:1.

Виграв регулярку Рітас, який у ЛЧ дійшов до другого групового раунду, а зараз грає з Шяуляєм Іссуфа Санона – після двох матчів в серії нічия 1:1. Сьогодні третій матч серії.

Бельгія

Остенде грав з Прометеєм у другому етапі ЛЧ, а Антверп з Київ-Баскетом у другому етапі Кубку Европи ФІБА. Антверп уже вибув з чемпіонської гонки, програвши ще одному представнику Бельгії у Кубку Европи ФІБА Монсу, який потім у півфінальній серії 0:3 програв Остенде.

Суперник Остенде по фіналу визначається у протистоянні Мехелена та Лейвен Беарз. Вирішальний п’ятий матч тут відбудеться сьогодні, 18 травня.

Нідерланди

Від Нідерландів у Кубку Європи цього сезону грали три команди і дві з них зіграють у фіналі плейоф внутрішнього чемпіонату – найтитулованіша команда країни Дюк та діючий чемпіон Лейден. В минулому сезоні в фінальній серії Лейден виграв 3:0.

Польша

В Польщі склалась цікава ситуація – тут до фінальної серії плейоф пробилист п’ята та шоста команди регулярного чемпіонату – Шленск Вроцлав та Легія Варшава. Але ці дві команди плюс Острув Велькобольскі грали у єврокубках цього сезону.

Шленск став п’ятим у регулярці, переграв 3:2 Зелену Гуру та 3:2 переможця регулярки Енерга Чарні. А ще команда грала у Єврокубку, де програла у 1/8 фіналу. Легія спочатку в плейоф 3:0 переграла Острув Велькопольскі, який непогано зіграв у ЛЧ, а згодом з тим же рахунком виграла у другої команди регул ярки Анвіл.

У фінальній серії Шленск уже виграв перший матч у Легії 76:72.

Чехія

Два головні фаворити Німбурк і Опава дійшли до фінальної серії. Зігравший у Лізі чемпіонів Німбурк виграв регулярну першість, а Опава, яку ми бачили у Кубку Європи ФІБА, стала другою.

Саме ці команди з 20 травня розпочнуть фінальну серію.

Угорщина

В Угорщині тільки-но завершився регулярний чемпіонат. Сомбатей, який цього сезону грав у ЛЧ, виграв регулярку, а інший представник країни у Кубку Європіи ФІБА – Сольнокі – став другим в регулярному чемпіонаті. Сьогодні, 18 травня, в Угорщині стартує плейоф. Сомбатей в першому раунді зіграє з Седеаком, а Сольнокі – з КТЕ-Дуна.

Латвія

Найцікавіша частина сезону: хто у Європі бореться за чемпіонство 17 - basket.com.ua

У Латвії все йде до завершення. ВЕФ нашого Віталія Зотова після перемоги у Латвійсько-естонській лізі та Кубку Латвії близький до перемоги у чемпіонаті – команда веде 3:1 у Вентспілса у фінальній серії до чотирьох перемог.

Естонія

Фінальна пара плейоф стала абсолютно сенсаційною – переможець регулярного чемпіонату, перший номер посіву, який представляв країну у ЛЧ Калев програв у півфінальній серії 2:3 Пярну (з четвертим номером посіву) і у фіналі зіграє з шостою командою регулярки Тарту Уліколь, за яку грає Олександр Ковляр. Фінальна серія до трьох перемог стартує 20 травня.

Румунія

В Румунії наразі проходять полу фінальні серії до трьох перемог. Якщо головний фаворит, який став відкриттям цьогорічної ЛЧ Клуж-Напока виграв регулярку і веде 2:0 над Пітешті у півфіналі, то Орадя, яку ми бачили у Кубку Європи ФІБА, стала другою у регулярці, програє Волунтарі 0:2 і вже сьогодні, 18 травня, може “пролетіти” мимо фіналу.

Португалія

Від Португалії у Кубку Європи ФІБА грали три команди і далі за всіх дійшов Спортинг. А ось у регулярному чемпіонаті першою стала Бенфіка, далі регулярку завершили Порту та Спортінг.

Наразі там визначились півфінальні пари – Порту зіграє зі Спортиингом, а Бенфіку спробує зупинити Олівейренсе.

Великобританія – чемпіон Лестер

Найцікавіша частина сезону: хто у Європі бореться за чемпіонство 19 - basket.com.ua

Чудово провів сезон Лестер, який виграв регулярний чемпіонат всього з двома поразками за сезон, а потім пройшов без поразок плейоф, здолавши у фіналі представника країни у цьогорічному розіграші Кубку Європи ФІБА Лондон Лайонс 78:75.

Болгарія

Ще один наш знайомий Рілскі, який грав з Київ-Баскетом в одній групі на першому етапі, виграв регулярний чемпіонат і наразі веде 2:0 у протистоянні з Спартаком нашого Максима Корнієнко. У другій півфінальній серії Балкан веде 2:1 у серії з Левскі.

Австрія

Капфенберг грав на першому етапі Кубка Европи ФІБА, але програв всі шість матчів групового етапу. У чемпіонаті команда теж виступила невдало – шосте місце в регулярному чемпіонаті і виліт в першому раунді плейоф.

У фіналі в Австрії зіграють дві кращі команди регулярки Вена (найтитулованіша команда країни – 11 чемпіонских титулів) та Сванс Гмунден (п’ятикратний та діючий чемпіон Австрії).

Данія

Данію в цьому сезоні в єврокубках представляв лише Баккен Беарз, які грали у Кубку Європи ФІБА, а дома виграли регулярний чемпіонат і ведуть у Свендборга в фінальній серії до чотирьох перемог 3:0. Чемпіонами Баккен Беарз можуть стати вже 19 липня.

0

Автор публікації

Офлайн 6 години

vodolaz

128
Коментарі: 6Публікації: 7401

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.