Атаман йде за черговим титулом, у “Реала” серйозні проблеми: прев’ю нового сезону Євроліги

Атаман йде за черговим титулом, у "Реала" серйозні проблеми: прев'ю нового сезону Євроліги 1 - basket.com.ua

3 жовтня стартує сезон Євроліги-2024/25. В турнірі приймає участь 18 команд, серед яких є новий учасник. Французький «Париж» після перемоги в Єврокубку замінив іспанську «Валенсію». Що очікувати від нового чемпіонату в найсильнішому баскетбольному турнірі Європи?

Претенденти на титул: «Панатінаїкос» (Афіни, Греція), «Олімпіакос» (Пірей, Греція), «Реал» (Мадрид, Іспанія), «Фенербахче» (Стамбул, Туреччина), «Монако» (Франція), «Барселона» (Іспанія)

Список грандів Євроліги у порівнянні з минулим сезоном не змінився.

«Панатінаїкос» є діючим чемпіоном і збирається захистити титул. Команда в перший рік керівництвом Ергіна Атамана продемонструвала суттєвий прогрес. В міжсезоння «Пао» навряд чи став слабше. Клуб з Афін покинули Лефтеріс Манцукас, Лука Вільдоса, Александер Бальцеровскі, які не користувалися великою довірою Атамана. При цьому поповнили склад топ-розігруючий Євроліги останніх сезонів Лоренцо Браун, а також турецькі гравці з НБА Омер Юртсевен і Чеді Осман. Нікуди не ділися Костас Слукас, Матіас Лессорт, Кендрік Нанн, Дінос Мітоглу, Хуанчо Ернангомес. Атаман свого часу двічі поспіль виграв Євролігу (2021, 2022) в «Анадолу Ефесі» і цілком здатен зробити це ще раз в Афінах.

Υπόκλιση" σε Ολυμπιακό και Βεζένκοφ - Επέστρεψε στους τίτλους με ΠΑΟ (Vid)

«Олімпіакос» відчував, що суттєво починає відставати від «Панатінаїкоса» в минулому сезоні. Влітку власники клубу не шкодували коштів на підсилення. Команду Георгіоса Барцокаса поповнили Тайлер Дорсі, Лука Вільдоса, Кінан Еванс, Еван Фурньє і Александар Везенков, покинули Айзея Кенан, Люк Сікма, Ігнас Браздейкіс і Міхаліс Лунціс. Імена новачків вражають набагато сильніше, особливо Фурньє і Везенкова. Еван 12 років виступав в НБА і нарешті вирішив повернутися до Європи. Александар грав в США лише рік, але не закріпився в місцевій лізі. В позаминулому сезоні Везенков  став MVP Євроліги в складі «Олімпіакоса». Він знає систему клубу і не потребує часу на адаптацію. «Олімпіакос» довів свої амбіції на старті сезону, здолавши «Панатінаїкос» (86:85) в Суперкубку Греції.

«Реал» грав в трьох останніх фіналах Євроліги, але виграв титул тільки в 2023 році. Команда Чуса Матео знову боротиметься за трофей, хоча можуть виникнути певні проблеми. Мадрид покинули легендарні ветерани Руді Фернандес і Серхіо Родрігес, які вже не домінували на паркеті, але допомагали в важливі моменти завдяки величезному досвіду. Серед таких гравців залишися лише Серхіо Юль. Також є чуттєві втрати в передній лінії. Гершон Ябуселе повернувся в НБА, а Венсан Пуар’є перейшов в «Анадолу Ефес». Підписані Серж Ібака і Усман Гаруба, що виглядає доволі рівноцінною заміною бігменам. Однак нові представники задньої лінії Андрес Феліс і Ксавьєр Ратан-Мейс поки не вражають. Останнього «Реал» взагалі може відрахувати, оскільки він не тільки погано виступає на паркеті, але ще й конфліктує з ветеранами. Факундо Кампаццо, Вальтер Тавареш, Маріо Хезонья і Джанан Муса залишаться лідерами «Реала», однак продемонструвати високий результат їм буде доволі складно. Команда Матео програла «Унікасі» в Суперкубку Іспанії і «Коруньї» в стартовому матчі чемпіонату, а тренер небезпідставно жаліється на відсутність якісної ротації.

5 choses à savoir sur le Real Madrid Basket version 2024-2025

«Фенербахче» призначив Шарунаса Ясікявічюса на посаду головного тренера по ходу минулого сезону, що одразу принесло результат. Литовець вивів турецький клуб в «Фінал чотирьох» вперше з 2019 року. Амбіції у «Фенербахче» і Ясікявічюса залишаються високими. В міжсезоння тренер змінив склад під своє бачення баскетболу. «Фенербахче» покинули Нік Калатес, Нейт Сестіна, Ям Мадар, Джонатан Мотлі, Тайлер Дорсі, Сеймус Хазер, Георгіос Папаянніс і Амін Нуа. Новачками стали Девон Холл, Ніколо Меллі, Бонзі Колсон, Ертен Газі, Кем Берч, Вейд Болдвін і Бобан Мар’янович. Двоє останніх повинні стати лідерами команди разом зі Скотті Вілбекіном, Марко Гудуричем і Найджелос Хейс-Девісом. Склад «Фенербахче» доволі якісний, щоб боротися за вихід в «Фінал чотирьох» і титул, якщо пощастить у вирішальних матчах на вибування.

«Монако» в 2023 році дебютував в «Фіналі чотирьох» Євроліги, однак в минулому сезоні успіх повторити не вдалося. Команду Саши Обрадовича в плей-офф зупинив «Фенербахче». Два головних новачка міжсезоння перейшли саме з цього клубу – кращий асистент в історії Євроліги Нік Калатес і грецький центровий Георгіос Папаянніс. Також варто відзначити форварда Фуркана Коркмаза, який попередні 7 сезонів провів в НБА. «Монако» відпустив Джона Брауна, Якубу Ваттару, Донту Холла, Джордана Лойда і Кембу Вокера, які загалом не вражали, особливо останній. Залишився в складі Майк Джеймс – головна зірка і свого роду обличчя команди в останні сезони. В цілому «Монако» став сильніше, ніж раніше. Підопічні Обрадовича спроможні повернутися в «Фінал чотирьох».

Monaco : Mike James en veut toujours plus

«Барселона» змінила головного тренера. Замість Рожера Грімау прийшов Жоан Пеньярроя. Він суттєво оновив склад. Пішли Нікола Калінич, Оріоло Паулі, Оскар да Сілва, Рокас Йокубайтіс, Джеймс Ннаджи, Рікі Рубіо, прийшли Кевін Пантер, Джастін Андерсон, Хуан Нуньєс, Чимезу Мету, Юссуфа Фалль. Пантер і Мету повинні стати лідерами команди наряду з Томашем Саторанскі, Яном Весели, Віллі Ернангомесом, Ніколасом Лапровіттолою і Джабарі Паркером. Ключове питання до Пеньяррої – здатність створити хороший мікроклімат в колективі, що було головною проблемою «Барселони» в останні сезони. Якщо іспанський тренер це зробить, то клуб здатен стати реальним претендентом на титул.

Здатні вийти в плей-офф або плей-ін: «Анадолу Ефес» (Стамбул, Туреччина), «Партизан» (Белград, Сербія), «Црвєна Звєзда» (Белград, Сербія), «Мілан» (Італія), «Маккабі» (Тель-Авів, Ізраїль), «Басконія» (Віторія, Іспанія), «Жальгіріс» (Каунас, Литва), «Баварія» (Мюнхен, Німеччина), «Віртус» (Болонья, Італія)

Дуже цікавою обіцяє бути конкуренція за місця в зоні плей-ін (7-10), на які претендентів достатньо багато. Хтось з цих клубів теоретично здатен створити сенсацію і стати реальною проблемою для грандів в плей-офф або навіть витіснити когось з них із топ-6.

«Анадолу Ефес» випав з числа претендентів на титул після завершення епохи Ергіна Атамана. Хоча команду зараз очолює його багаторічний асистент Томіслав Міятович, а з того успішного періоду в складі залишилися захисники Шейн Ларкін і Родріг Бобуа. Влітку «Ефес» відпустив Вілла Клайберна, Тайріка Джонса і Тібора Пляйсса. Команду поповнили Джордан Нвора, Роландс Смітс, Венсан Пуар’є і Стенлі Джонсон. Новачки достатньо талановиті і досвідчені, які разом з Ларкіном, Бобуа, Елайджею Браянтом  і Даріусом Томпсоном можуть вистрілити в новому сезоні. «Ефес» слід розглядати як потенційного претендента на пряму путівку в плей-офф, якщо провалиться хтось з грандів.

Shane Larkin: Milli Takım formasını giymek benim için onurdur - Spor Maksimum

«Партизан» повністю змінив склад в міжсезоння. Команду Желько Обрадовича покинуло 13 гравців, а прийшло 14. Ваня Марінкович, Габріель Лундберг, Френк Нтілікіна, Карлік Джонс, Аріян Лакіч, Маріо Накич, Олексій Покушевскі, Стерлінг Браун, Айзея Майк, Брендон Девіс, Тайрік Джонс, Айзек Бонга, Мітар Боснякович, Дуейн Вашингтон-молодший постараються реабілітуватися перед вболівальниками за невдалий минулий сезон, коли «Партизан» не вийшов навіть в плей-ін Євроліги, а також поступився «Црвєні Звєзді» в вирішальних матчах Адріатичної ліги та чемпіонату Сербії. Є питання щодо зіграності баскетболістів, але по ходу сезону Обрадович повинен вирішити цю проблему.

«Црвєна Звєзда» теж провела численні перестановки в складі, хоча все-таки не настільки змінилася у порівняння з принциповим суперником «Партизаном». Команду Янніса Сферопулоса поповнили Айзея Кенан, Урош Плавшич, Нікола Калінич, Майк Даум, Коді Міллер-Макінтайр, Огнен Добрич. Залишилися в Белграді Мілош Теодосич, Джоел Боломбой, Яго дос Сантонс, Неманья Недович, Рокас Гідрайтіс, з суттєвих втрат варто відзначити лише Майка Тобі та Адама Хангу. В цілому Сферопулос тепер має в розпорядженні більш глибокий та якісний ростер. «Црвєна Звєзда» спроможна поборотися за топ-10.

Етторе Мессіна вивів «Мілан» в «Фінал чотирьох» Євроліги в 2021 році, але після цього команда під керівництвом легендарного тренера переживала певний застій. В минулому сезоні італійці навіть не вийшли в плей-ін, хоча після підписання зіркового форварда Ніколи Міротича явно взагалі сподівалися потрапити в плей-офф напряму. Влітку «Мілан» залишили Кайл Хайнс, Ніколо Меллі, Шабазз Нап’єр, Маодо Ло, Алекс Пойтресс, Йоханнес Фойгтманн. На зміну їм прийшли Джош Небо, Девід Маккормак, Леандро Больмаро, Ненад Димитрієвич, Фаб’єн Козер, Зак Ледей, Усман Діоп. Навряд чи можна сказати, що «Мілан» став глобально сильніше. Скоріш за все, боротьба за місце в плей-ін є максимумом для цієї команди.

«Маккабі» в минулому сезоні вийшов в плей-офф, де ледь не вибив майбутнього чемпіона «Панатінаїкос» (2-3). Проблема в тому, що через неспокійну ситуацію в Ізраїлі клуб покинули ключові гравці Лоренцо Браун, Вейд Болдвін, Бонзі Колсон, Джош Небо. В команду Одеда Каташа прийшли Кобі Сіммонс, Веньєн Габріель, Левін Рандольф, Джордан Ллойд, Рокас Йокубайтіс, Вілл Райман, які виглядають слабше за попередніх лідерів. Скоріш за все, «Маккабі» зробить крок назад, потрапляння в топ-10 стане великим успіхом для підопічних Каташа.

«Басконія» в міжсезоння призначила на посаду головного тренера Пабло Ласо, який двічі вигравав Євролігу з «Реалом», а минулий сезон провів в «Баварії». В розпорядженні Ласо немає суперзіркового складу, однак іспанці зберегли минулорічних лідерів Маркуса Ховарда і Чіму Монеке. Камар Болдвін, Тімоті Луваву-Кабарро, Донта Холл, Трент Форрест, Огнен Джарамаз – головні літні підписання. При вдалому збігу обставин «Басконія здатна потрапити в десятку найсильніших за підсумками регулярного чемпіонату.

Comienza la 'era Laso' en el Baskonia

«Жальгіріс» по ходу минулого сезону призначив головним тренером Андреа Трінк’єрі. Врятувати плачевне турнірне положення італієць не зміг, однак команда демонструвала очевидний прогрес під його керівництвом. Влітку «Жальгіріс» втратив Роландса Смітса, Кевваріуса Хейса, Кінана Еванса. Литовці підписали Дейвідаса Сірвідіса, Метта Мітчелла, Алена Смайлагіча, Сільвена Франциско, Тайрона Воллеса, Брайанта Данстона, Ігнаса Браздейкіса. Можливо, ніхто з них не заграє на домінуючому рівні Еванса, однак ротація у Трінк’єрі стала більш якісною. Італійський тренер вміє здобувати результат з номінальними андердогами, тому «Жальгіріс» слід розглядати як реального претендента на плей-ін.

В міжсезоння «Баварію» очолив Горді Херберт, який перед цим виграв чемпіонат світу зі збірною Німеччини. Відверто кажучи, трансферну кампанію німців складно назвати вражаючою. «Баварія» втратила Айзека Бонгу, Сержа Ібаку, Леандро Больмара, Діно Радончича, Сільвена Франциско. Склад поповнили Оскар да Сілва, Кевін Єбо, Ям Мадар, Йоханнес Фойгтманн, Шабазз Нап’єр, також залишилися в Мюнхені Карсен Едвардс, Андрес Обст, Владімір Лучич, Девін Букер. Можливо, Херберт витисне з цієї групи гравців потрапляння в топ-10, хоча й цей сценарій не є надто вірогідним.

«Віртус» під керівництвом Луки Банкі сенсаційно вийшов в плей-ін сезону-2023/24, де поступився «Анадолу Ефесу». Влітку клуб покинули Габріель Лундберг, Авуду Абас, Джордан Мікі, Браянт Данстон, Бруно Масколо, Ріхардс Ломац, Огнен Добрич. Новачками стали Нікола Акеле, Вілл Клайберн, Мухамет Діуф, Андрейс Гражуліс, Метт Морган, Ріккардо Вісконті, Рейджон Такер.  В Болоньї залишилися зіркові ветерани Деніел Хекетт, Торніке Шенгелія і Марко Белінеллі. Великих подвигів від «Віртуса» очікувати на варто. Повторення результату минулого сезону стане більш ніж успішним результатом.

Аутсайдери: АСВЕЛ (Ліон, Франція), «Париж» (Франція), «Альба» (Берлін, Німеччина)

Ці клуби важно уявити в зоні плей-ін навіть при дуже вдалому збігу обставин, оскільки вони мають низький бюджет і доволі слабкий ростер для вирішення серйозних завдань.

АСВЕЛ в минулому сезоні вперше з 2018 року не виграв жодного трофею у Франції, що свідчить про певний регрес. Хоча в Євролізі команда традиційно була аутсайдером, тому в цьому плані нічого не змінюється. У розпорядженні головного тренера Пьєрріка Пупе немає зірок європейського баскетболу. Нандо Де Коло колись був таким, але легендарний француз проводить останній сезон в клубній кар’єрі і помітно збавив оберти на майданчику в останні роки. Адмірал Скофілд, Шакіл Харрісон, Тарік Блек, Тео Маледон – доволі відомі новачки, але їх кваліфікація недостатня для виходу АСВЕЛа на якісно новий рівень.

Basket : l'Asvel s'impose à Bourg-en-Bresse

«Париж» – новачок Євроліги, який є діючим чемпіоном Єврокубку. Зазвичай таким клубам важко дається перехід на більш високий рівень. «Париж» очолює бразилець Тього Спліттер, який багато виступав в Євролізі як гравець, але не має солідного тренерського досвіду. Маодо Ло, Ті Джей Шортс, Кеварріус Хейс, Тайсон Ворд, Далтон Хоммс, Якуба Ваттора – не той список лідерів, який здатен боротися за високі місця в Євролізі.

«Альба» вже звикла до ролі аутсайдера турніру. В минулому сезоні німецький клуб здобув лише 5 перемог при 29 поразках, зайнявши останнє місце в регулярному чемпіонаті. При цьому головний тренер Ісраель Гонсалес залишився на своїй посаді. Очевидно, керівництво тверезо оцінює реальні спроможності команди. Влітку «Альба» втратила важливих гравців Йоханнеса Тіманна і Стерлінга Брауна, яких номінально замінили Вілл Макдауэлл-Вайт і Тревіон Уильямс. В складі залишилися Маттео Спаньоло, Мартін Херманнссон, Метт Томас, але в цілому «Альба» на папері стала навіть ще слабшою. Команда Гонсалеса знову ризикує стати останньою в турнірній таблиці, хіба що «Париж» виступить ще гірше.

0

Автор публікації

Офлайн 3 години

aks701

10
Коментарі: 0Публікації: 2617

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.