Бобров, Санон, Новицький і ще 8 українців гратимуть у ЛЕБЛ 2024/25

Бобров, Санон, Новицький і ще 8 українців гратимуть у ЛЕБЛ 2024/25 1 - basket.com.ua

20 та 21 вересня першими трьома матчами розпочався сьомий турнір Латвійсько-Естонської баскетбольної ліги (ЛЕБЛ). 11 українських баскетболістів потрапили в заявки дев’яти команд на старті регулярного чемпіонату сезону 2024/25.

Зазначу, що великій кількості українців у лізі сприяє її політика щодо іноземців. Кожен клуб може заявити на турнір лише четверо легіонерів та додатково одного українця. Останнім на офіційному сайті ЛЕБЛ Optibet повинен з’явитися ростер естонського клубу «Кейла КК», але його досі немає. А проте ця команда вже оголосила список своїх гравців на змагання Кубку Естонії, тому є можливість ознайомити уболівальників з українською баскетбольною діаспорою в Балтиці.

Якщо латвійські клуби представлені п’ятьма українськими гравцями, то в естонських не тільки виступатимуть інші шестеро, а також у тренерських штабах працюють фахівці з України: Віталій Степановський (очільник чоловічої національної збірної України), Олег Гончаров (асистент першого як в клубі, так і в збірній) і Дмитро Коломийченко (наставник збірної України U-16 хлопців у 2023 році).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Йяму, П’ятаченко та ще 10 українців: наших найбільше серед легіонерів у німецьких Бундеслігах U-19 та U-16

Бобров, Санон, Новицький і ще 8 українців гратимуть у ЛЕБЛ 2024/25 3 - basket.com.ua

ЕСТОНІЯ

«Віймсі»: Георгій Швидченко (форвард), а також Дмитро Коломийченко (асистент тренера)

«Калев/Крамо»: Артем Ковальов (центровий)

«Кейла Корвпаліколь»*: Віталій Шиманський (форвард)

«Кейла Кулбет»: Андрій Мироненко (форвард) та Ігор Сергеєв (центровий)

«Пярну Садам»: Володимир Шевченко (форвард), а також Віталій Степановський (головний тренер) та Олег Гончаров (асистент)

ЛАТВІЯ

«Валмієра Глас Віа»: Ростислав Новицький (центровий)

«ВЕФ Рига»: В’ячеслав Бобров (форвард) та Іссуф Санон (захисник)

«Лієпая»: Віталій Кузнецов (форвард)

«Огре»: Володимир Полуяхтов (форвард)

* – згідно з заявкою команди на Кубок Естонії

Для сайту Basket.com.ua записав коментарі українських баскетболістів про початок нового сезону ЛЕБЛ Optibet.

В’ячеслав Бобров (гравець національної збірної України): «Влітку довго чекав на пропозиції клубів. Потім було декілька варіантів. Запрошував естонський “Калев”, дві команди з Литви. Але вирішили з сім‘єю, що залишимось у Ризі. Минулого сезону жили в цьому місті.

Які можуть бути очікування від наступного сезону? Звісно перемагати в кожній грі. Перед нами задачі зіграти як можна більше матчів у Лізі чемпіонів, а також виграти Латвійсько-Естонську лігу та чемпіонат Латвії.

Мої особисті завдання – це провести рік без травм, демонструвати свою кращу форму, бути корисним на обох половинах майданчика, прогресувати самостійно і допомагати прогресувати команді.

Дуже хочеться, щоб швидше завершилася війна та повернутися додому!»

Бобров, Санон, Новицький і ще 8 українців гратимуть у ЛЕБЛ 2024/25 5 - basket.com.ua

Ростислав Новицький (грав за національну збірну на турнірі в Тайвані): «Це мій другий професійний сезон, тому очікування великі. Рівень ЛЕБЛ дуже хороший, тому хочу насамперед отримати більше досвіду, звикнути до особливостей професійного баскетболу, та проявити себе якнайкраще.

Минулого сезону ми не зуміли вийти в плейоф, але тепер наш склад підсилили, зібрана дуже хороша команда. Вважаю, що завдання мінімум – вийти у чвертьфінал, а далі все залежатиме від нас. Зазначу, минулого тижня ми розпочали з перемоги виступи не лише в ЛЕБЛ, а й виграли свою дебютну зустріч Європейської північної баскетбольної ліги.

Виклик у літній табір збірної України став для мене неочікуваним, бо до того я зіграв лише 10 матчів у своїй професійній карʼєрі. Але досвід, який там отримав, є для мене дуже цінним. Було корисно тренуватися з гравцями основного складу збірної та випробувати свої сили в контрольних матчах. Турнір у Тайвані став дуже цікавим, я вперше побачив Азію. Було цікаво там зіграти й оцінити рівень місцевих виконавців. Вважаю, що ми могли посісти й вище місце, але стати третіми на такому турнірі – теж достойний результат».

Бобров, Санон, Новицький і ще 8 українців гратимуть у ЛЕБЛ 2024/25 7 - basket.com.ua

Артем Ковальов (має досвід виступів за національну збірну України): «Наприкінці липня агент зателефонував мені та розповів про інтерес “Калева”. Слідкую за цією командою дуже давно. Ще з тих часів, коли він приїжджав грати матчі з “Азовмашем”. Мені тоді було 10-12 років. Це клуб із великою історією, гранд Естонії. На їх пропозицію я майже відразу погодився. Приємно бути частиною подібних організацій.

У змаганнях Латвійсько-естонської ліги наше завдання виграти чемпіонство. Минулого сезону “Калеву” трішки не вистачило сил у фіналі з “Прометеєм”, щоб вибороти титул, але в новому розіграші, думаю, команда повинна здобути чемпіонство. Одним із наших конкурентів буде ризький клуб ВЕФ. Він зібрав хорошу команду. Там виступають два лідери збірної України Іссуф Санон і В’ячеслав Бобров.

На жаль, мій “Калев” не пройшов кваліфікацію Ліги чемпіонів. Ми програли флагману чеського баскетболу “Німбургу”. У матчах кваліфікації, на жаль, мені не вдалося допомогти команді, бо маю проблеми зі спиною. Ще не зовсім готовий до сезону, потрібно трішки часу на відновлення. Тепер маємо завдання потрапити в топ-16 Кубку Європи ФІБА. У нас там буде цікава група».

Бобров, Санон, Новицький і ще 8 українців гратимуть у ЛЕБЛ 2024/25 9 - basket.com.ua

Віталій Шиманський (грав за молодіжні збірні країни різних вікових категорій): «Варіант виступати у складі клубу “Кейла КК” виник несподівано. Його новий головний тренер був у штабі команди, за яку я грав минулого сезону. Як тільки він очолив “Кейлу”, то покликав мене грати тут.

У новому сезоні будемо давати бій суперникам у кожному матчі, грати на своєму максимумі. Вважаю, що в нас доволі непоганий склад. Я уже провів декілька ігор Кубку Естонії, тому можу сказати, що мені подобається наша командна хімія. Буду робити все можливе для перемог клубу, намагатимуся демонструвати хороший баскетбол».

Бобров, Санон, Новицький і ще 8 українців гратимуть у ЛЕБЛ 2024/25 11 - basket.com.ua

Віталій Кузнецов (дебютант турніру; виступав за українську юніорську збірну на чемпіонаті Європи-2023): «Радий потрапити до системи “Лієпаї”. Тут прекрасний колектив, хороший тренерський штаб. Створені всі умови для мого прогресу. Цього сезону буду новачком у ЛЕБЛ, уже встиг дебютувати в матчі-відкритті турніру. Ще не розумію всіх деталей і тонкощів цієї ліги, але, безумовно, рівень команд і баскетболу тут високий.

Протягом року сподіваюсь отримати можливість зіграти проти команд-учасниць Ліги чемпіонів, за які також виступають українці. Прикро, що цього сезону в лізі не змагатиметься двічі поспіль чемпіон ЛЕБЛ – український Прометей. Мені було б цікаво отримати досвід гри проти клубу рівня топ-8 Єврокубку. Але вже як є.

Мої індивідуальні завдання: отримати ігровий досвід, стати кращим ментально та покращити технічні скіли. Як би це банально не звучало, стати кращим гравцем, ніж минулого сезону. Сподіваюся не лише зростати індивідуально, а й бути корисним для досягнення командного результату».

Бобров, Санон, Новицький і ще 8 українців гратимуть у ЛЕБЛ 2024/25 13 - basket.com.ua

Георгій Швидченко (наймолодший наш дебютант; свого часу грав за кадетську збірну України на Євробаскеті U-16): «За головну команду “Віймсі” вже встиг зіграти в Кубку Естонії. Трішки нервував перед дебютом, але коли вийшов на майданчик, то почувався доволі впевнено. Не хочу оцінювати свою гру – вона не показова, бо ми поступилися з різницею у 20 очок. Розумію, що кількість моїх хвилин наразі залежить від того, яку під час зустрічі демонструють гру інші форварди та команда. Хочу це виправити.

Протягом минулого сезону провів більше ніж 50 матчів у різних змаганнях (Перша й Друга ліги Естонії, місцевий молодіжний чемпіонат U-19) та постійно відвідував тренування першої команди. У міжсезоння багато тренувався самостійно, а також зі мною проводив індивідуальну роботу Дмитро Коломийченко не лише на зборах в Естонії, а й в тренувальному таборі іспанського Тенерифе. Я робив все для того, щоб зуміти вибороти місце в головній команді естонського клубу та потрапити до заявки в ЛЕБЛ.

Налаштований завоювати стабільне місце в першій команді. Хочу, щоб тренерський штаб вірив у мене та довіряв грати. Попереду ще багато роботи. Потрібно викладатися під час кожного тренування та в кожній грі на 100%. Результати можна буде оцінювати після завершення сезону».

Бобров, Санон, Новицький і ще 8 українців гратимуть у ЛЕБЛ 2024/25 15 - basket.com.ua

15 клубів із Латвії та Естонії визначать володарів чемпіонського титулу, срібних та бронзових нагород сезону 2024/25. У регулярному чемпіонаті буде два кола, команди гратимуть одна з одною двічі (вдома й на виїзді). Кращі вісім колективів продовжать боротьбу в плейоф зі стадії 1/4 фіналу, хто вище у турнірній таблиці – той має перевагу домашнього майданчика. Чвертьфінали та півфінали проходитимуть до двох перемог у трьох матчах. Для визначення володарів золота й бронзи проведуть по одному матчу, як і личить фіналам.

Нагадаю, останні два турніри ЛЕБЛ виграв «Прометей», але український клуб у міжсезоння вже припинив своє існування. Це чинний рекорд ліги, бо двічі її ще ніхто не виграв. Слобожанський клуб отримав право виступати в балтійському турнірі у 2022 році після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Першим в історії чемпіоном ліги став латвійський «Вентспілс» у сезоні 2018/19, другий сезон не дограли через пандемію COVID-19, потім чемпіонські титули виборювали естонський «Калев» і латвійський «ВЕФ Рига».

Олег Сагайдак для сайту Basket.com.ua

0

Автор публікації

Офлайн 24 години

vodolaz

128
Коментарі: 6Публікації: 7416

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.