Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода

Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода 1 - basket.com.ua
Джерело: https://fbu.ua/

Сьогодні, 22 січня, на 77-му році життя помер відомий український баскетболіст Анатолій Поливода.

Анатолій Поливода народився 29 травня 1947 в Єнакієво, де і почав займатись баскетболом. Від природи майбутній баскетболіст мав стрибучість, гарну координацію, реакцію та швидкість.

В 1964 році Анатолія Поливоду запросили до Будівельника, з яким він став чемпіоном СССР, двічі вигравав срібло, ще двічі був бронзовим призером.

В травні 1967 року Поливода в якості лідера Будівельника в складі збірної СССР відправляється в Уругвай на чемпіонат світу. Збірна СССР на тому турнірі здобула золоті нагороди, а Анатолій Поливода став найкращим гравцем турніру. В цьому ж році він виграв перше з трьох чемпіонатів Європи (1967, 1969, 1971).

Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода 3 - basket.com.ua

Але головні його здобутки були в складі олімпійської збірної СССР – бронза 1968 та золото 1972 років. Саме на Олімпійських іграх 1972 року Поливода провів фактично останній поєдинок  – у півфіналі змагань проти Куби.

За два дні до легендарного фіналу він пережив черговий серйозний приступ і за грою спостерігав з трибун. Лише через кілька років лікарі визначать, що баскетболіст страждає на вроджений синдром WPW або синдром Вольфа-Паркінсона-Уайта. Такий діагноз ставить під сумнів нормальну життєдіяльність, не те що професійні заняття спортом.

Правда, Поливода спробував продовжити грати – поїхав в Донецьк на матч чемпіонату України, але коли вийшов на гру, знову стався приступ. Після завершення кар’єри в 26 років Анатолій Поливода здобув вищу освіту, понад десять років працював у Київському університеті ім. Тараса Шевченка на кафедрі фізичного виховання.

Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода 5 - basket.com.ua

Лише в 1985 році Анатолій Іванович зважився на операцію, яка частково полегшила його проблеми.

0

Автор публікації

Офлайн 9 години

vodolaz

128
Коментарі: 6Публікації: 7416

Одна думка про “Помер олімпійський чемпіон Анатолій Поливода

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.