Дончич, Сабоніс і Янніс б’ються за місце в Парижі: прев’ю кваліфікації Олімпіади

Дончич, Сабоніс і Янніс б'ються за місце в Парижі: прев'ю кваліфікації Олімпіади 1 - basket.com.ua

З 2 по 7 липня відбудеться кваліфікація Олімпійських ігор в Парижі. Греція, Іспанія, Латвія та Пуерто-Рико приймуть відбіркові турніри.

Формат

Загалом в кваліфікації беруть участь 24 збірних з Європи, Африки, Америки, Азії та Океанії. У кожному відбірковому турнірі шість команд поділені на дві групи і зіграють за круговою системою. Дві збірні з групи вийдуть до півфіналу. Тільки переможці плей-офф кваліфікаційного турніру зіграють в Парижі.

8 національних збірних вже забезпечили собі путівку на Олімпіаду. Франція як країна-господар і США, Канада, Австралія, Південний Судан, Японія, Сербія, Німеччина за результатами чемпіонату світу.

Учасники кваліфікації

Зона ФІБА Америка: Багамські Острови, Бразилія, Домініканська Республіка, Мексика, Пуерто-Рико

Азія та Океанія: Бахрейн, Ліван, Нова Зеландія, Філіппіни

Африка: Ангола, Камерун, Кот-д’Івуар, Єгипет

Європа: Хорватія, Фінляндія, Грузія, Греція, Італія, Латвія, Литва, Чорногорія, Польща, Словенія, Іспанія.

Склад груп та фаворити

Турнір в Греції (Пірей)

Група A: Хорватія, Нова Зеландія, Словенія

Група B: Домініканська Республіка, Єгипет, Греція

Кожна група грецького відбіркового турніру має очевидного фаворита. Словенія і Греція виглядають сильними претендентами на те, щоб розіграти путівку на Олімпіаду в фіналі. Хорватія і Домініканська республіка – головні кандидати на другі місця.

В заявці хорватів присутні імениті гравці Маріо Хезонья («Реал), Даріо Шарич («Голден Стей Ворріорз»), Івіца Зубац («Лос-Анджелес Кліпперс»). Місце натуралізованого баскетболіста отримав американський захисник Джалін Сміт («Партизан»). Однак рольовики переважно представляють посередні клуби Адріатичної ліги. Відсутність глибини може стати на заваді амбіціям команди Йосіпа Сесара. Нова Зеландія – номінальний аутсайдер групи A, однак теоретично ця команда здатна створити проблеми фаворитам. Тим не менш, навряд чи Хорватія чи Нова Зеландія зупинять Словенію на чолі з суперзіркою «Даллас Маверікс» Лукою Дончичем. Тим паче, що в команді Александра Секулича у Луки є непогана підтримка у вигляді солідної групи гравців з досвідом НБА і Євроліги: Влатко Чанчар, Клемен Препелич, Зоран Драгич і натуралізований американський центровий Джон Небо.

Luka Doncic joins the Slovenian national team: "Guess who's back?" - Eurohoops

Греція грає вдома. В складі команди Вассіліса Спануліса є колишній MVP НБА Янніс Адетокумбо, а також досвідчені баскетболісти Євроліги Костас Папаніколау, Нік Калатес, Георгіос Папаянніс, Дінос Мітоглу, Томас Волкап та інші. Домініканська Республіка не змогла залучити на кваліфікацію центрового «Міннесоти Тімберлвуз» Карла-Ентоні Таунса, який дуже непогано виглядав на чемпіонаті світу. Андрес Феліс («Бетіс») і Кріс Дуарте («Сакраменто Кінгз») – головні зірки команди Нестора Гарсії. Їх таланту навряд чи достатньо для рівноцінної конкуренції з греками, хоча дуже скромний по іменам Єгипет домініканці зобов’язані перемагати і виходити в півфінал.

Турнір в Іспанії (Валенсія)

Група A: Ангола, Ліван, Іспанія

Група B: Багами, Фінляндія, Польща

В групі А інтрига фактично відсутня. Господар турніру Іспанія повинна легко розбиратися з Анголою та Ліваном. У заявку команди Серхіо Скаріоло увійшли захисник «Панатінаїкоса» Лоренцо Браун, форвард «Мемфіс Гріззліз» Санті Альдама, ветерани «Реала» Руді Фернандес та Серхіо Юль, брати Хуан та Віллі Ернангомеси («Панатінаїкос» та «Барселона» відповідно), а також багато гравців з досвідом виступу в чемпіонаті Іспанії. Ангола на чолі з Бруно Фернандо («Атланта Хоукс») та Жилсоном Банго («Сарагоса») виглядає значно скромніше за потенціалом, хоча африканська команда має хороші шанси стати другою в групі. Ліван – відвертий аутсайдер, майже весь склад якого представлений маловідомими баскетболістами з місцевого чемпіонату.

Група B, вірогідно, є найрівнішою у всьому кваліфікаційному турнірі загалом. Важко віддати комусь явну перевагу. В заявці Багамських островів є імениті гравці НБА Деандре Ейтон («Портленд Трейл Блейзерс), Бадді Хілд та Ерік Гордон (обидва «Філадельфія Сіксерс», а також 6 баскетболістів NCAA. Однак команді відверто не вистачає досвіду і зіграності, що довели недавні товариські матчі з Грецією (75:102) та Чорногорією (80:93). Польща залучила натуралізованого форварда «Сан-Антоніо Сперс» Джеремі Сохана, а Матеуш Понітка і Александер Балцеровскі немало виступали в Євролізі. У Фінляндії немає травмованого форварда «Юти Джаз» Лаурі Маркканена, тому головний тренер Лассі Туові розраховуватиме на лідерські якості Сасу Саліна, який останні 9 років грає в чемпіонаті Іспанії.

Хто б не вийшов плей-офф з групи B, очевидним фаворитом на перемогу у цьому відбірковому турнірі є Іспанія. Команді Серхіо Скаріоло допомагатиме підтримка рідної публіки в Валенсії. Крім того, гравці мотивовані не підвести легендарного Руді Фернандеса, який в цьому році завершує кар’єру і хоче зробити це саме на Олімпіаді в Парижі, а не у відборі до неї.

Rudy FERNANDEZ

Турнір в Латвії (Рига)

Група A: Грузія, Латвія, Філіппіни

Група B: Бразилія, Камерун, Чорногорія

Збірна Латвії стала головною сенсацією минулого чемпіонату світу, зайнявши на турнірі п’яте місце. Цього не вистачило для отримання прямої путівки від Європи на Олімпіаду, однак команда Луки Банкі має непогані шанси потрапити в Париж через кваліфікацію. Відсутність травмованого центрового «Бостон Селтікс» Крістапса Порзінгіса – серйозна втрата для Латвії, але не фатальна. Давіс Бертанс, Дайріс Бертанс, Родіон Куруц, Роландс Шмітс, Артурс Жагарс здатні здобувати результат і без нього, що довели на ЧС. В групі A Латвія має легко розбиратися з Філіппінами, в складі яких немає жодного гравця з європейських чемпіонатів чи НБА. Грузія на чолі з Торніке Шенгелією, Гогою Бітадзе і Сандро Мамукелашвілі теоретично може нав’язати боротьбу господарям, однак рідні трибуні в Ризі – серйозна перевага команди Банкі.

В групі B на фоні інших виділяється Бразилія. Марселіньо Уертас, Яго дос Сантос, Рауль Нето, Вітор Беніте, Бруно Кабокло багато часу виступали разом і вміють здобувати результат, хоча суперзіковим склад команди Густаво де Конті важко назвати. За Чорногорію зіграє центровий «Чикаго Буллз» Нікола Вучевич, який набирав середній дабл-дабл в останніх 7 сезонах НБА. Однак склад рольовиків у чорногорців дуже скромний, що ускладнює конкуренцію з Бразилією. Камерун – головний аутсайдер, якому світять дві поразки в групі.

Цілком ймовірно, в фіналі турніру в Ризі зустрінуться Латвія та Бразилія. На чемпіонаті світу ці команди також перетиналися. Тоді Латвія дуже легко перемогла Бразилію (104:84).

Latvia boots out Brazil, advances to FIBA WC QF

Турнір в Пуерто-Рико (Сан-Хуан)

Група A: Кот-д’Івуар, Литва, Мексика

Група B: Бахрейн, Італія, Пуерто-Ріко

Литва – очевидний фаворит групи A. Головний тренер Казіс Максвітіс може розраховувати на допомогу зіркового центрового «Сакраменто Кінгз» Домантаса Сабоніса. Також в Сан-Хуані зіграють Донатас Мотеюнас, Міндаугас Кузмінскас, Марюс Грігоніс, Лукас Лекавічюс, Едгарас Улановас, Рокас Йокубайтіс, які вже давно грають в Євролізі та разом в збірній. У Кот-д’Івуара є декілька гравців зі слабких клубів іспанського та французького чемпіонату, але за талантом команда суттєво поступається Литві. Не краща ситуація у Мексики на чолі з Карімом Лопесом («Ховентуд»). Саме мексиканці та івуарійці, скоріш за все, розіграють друге місце. Причому африканська збірну навряд чи слід вважати аутсайдером.

Італія та Пуерто-Рико, ймовірно, вийдуть з групи B. Бахрейн на порядок поступається їм за талантом і ризикує зазнати двох розгромних поразок. На минулому чемпіонаті світу Італія впевнено здолала Пуерто-Рико (73:57) на груповому етапі. Джанмарко Поццекко ще раз цілком здатен переграти свого колегу Нельсона Колона, хоча на рідному паркеті Пуерто-Рико постарається взяти реванш. В плей-офф кращі шанси на успіх номінально у Литви, але Поццекко зі своїм захисним баскетболом може створити труднощі команді Максвітіса.

0

Автор публікації

Офлайн 2 години

aks701

10
Коментарі: 0Публікації: 2547

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.