Артем Пустовий: “Сподіваюсь, на Євробаскеті нам вистачить сил помститись італійцям”

Артем Пустовий: "Сподіваюсь, на Євробаскеті нам вистачить сил помститись італійцям" 1 - basket.com.ua

Один із лідерів збірної України Артем Пустовий в інтерв’ю Суспільне Спорт  розповів про причини поразки в матчі проти Італії, про Євробаскет та батьків в окупації.

“Дуже прикра поразка. Хотілося в такий день, у такий момент для країни подарувати співвітчизникам перемогу. Ми старалися. Перша половина гри була дуже вдалою для нас. Ми грали у швидкий баскетбол, зупиняли італійців та реалізовували свої швидкі прориви. Набирали легкі очки. У другій половині, на жаль, ввімкнулися і суперники, і судді. Дуже багато дали штрафних кидків нашим опонентам. Кожен дотик – фол.

У третій чверті італійці виключно стояли та виконували штрафні. Від цього наш ритм впав. Вони почали жорсткіше грати у захисті, а ми в деякому сенсі «купилися» на це. Перестали грати у той жорсткий баскетбол, що був у першій половині, і від цього такий результат. Вони виконали 14 штрафних, а ми – один. Про що тут казати?

Не знаю, може, це лише моя думка. Можливо, Україну ніхто не чекає на чемпіонаті світу, ми там нікому не потрібні. Це вже йде не спорт, а швидше бізнес. Ну приїдемо ми, пограємо. А там, у першу чергу, люди дивляться на можливий прибуток. Приїзд фанатів, продаж квитків. В українських вболівальників зараз змоги поїхати майже немає. Не виключаю того, що арбітри на матчі з Італією були невисокого рівня – їм дали команду, вони виконали”.

Артем Пустовий був стартовим центровим збірної України у попередні роки, але на серпневі матчі та чемпіонат Європи з НБА приїхав його конкурент за позицією Олексій Лень. Обидва гравці виходили на майданчик в парі, але у офіційний грі виключно заміняли один одного. Пустовий зауважив, що їм з Ленем забракло часу навчитися грати разом.

“У товариських матчах ми грали одночасно, тренувалися в парі. Але в нас ще немає тієї зіграності з Олексієм, якої б хотілося тренеру – мало часу пройшло. Та й динаміка гри змінюється, коли ми разом на паркеті. Можливо, тренер це побачив і не хотів ризикувати в такій грі. Поставив нас у різні п’ятірки, і ми змінювали один одного. Та й з Володимиром Геруном, який вийшов у старті з Італією, у них є хімія ще з часів дублю “Дніпра”. Це теж один з факторів, як мені здається”, – поділився центровий.

Наступний матч кваліфікації до чемпіонату світу збірна України проведе 27 серпня проти команди Ісландії. На думку Артема Пустового, «синьо-жовтим» варто утриматися від недооцінки суперника, адже він є доволі небезпечним і також претендує на потрапляння до фінальної частини світової першості.

“Знаю, у них є хороший центровий Тріггві Хлінасон. Я перетинався з ним у чемпіонаті Іспанії. Хороший, потужний, сильний. Потрібно буде докласти зусиль, щоб зупинити його. Плюс – є маленькі гравці, які будуть, як-то кажуть, «гризти паркет». Не дадуть нам спокійно дихати на майданчику. У жодному разі не потрібно списувати з рахунків цю команду. Вони дадуть нам бій. Потрібно бути готовим до жорсткого, агресивного баскетболу. Не провалюватися у другій половині, а довести гру до логічного завершення, провести матч агресивно від початку до кінця”, – зауважив український баскетболіст.

Після матчів відбору на чемпіонат світу українці також зіграють на Євробаскеті-2022, який проходитиме з 1 до 18 вересня в чотирьох країнах: Німеччині, Італії, Чехії та Грузії. Центровий збірної України підкреслив, що на цьому етапі турніру кожна гра буде важливою для команди.

“У нашій групі на Євробаскеті є ті самі італійці. Сподіваюся, у нас вистачить сил їм помститися. Було б круто. Греція – божевільна команда, певно, найсильніша в нашій групі. Ще в нашій групі є Естонія, Велика Британія і Хорватія. Щодо останніх, я не знаю, в якій формі вони приїдуть після того, як не потрапили до другого етапу кваліфікації до чемпіонату світу. Думаю, вони будуть дуже злі, голодні, хотітимуть показати усім, що вони досі є тією баскетбольною державою, якою були раніше”.

Щодо нас, то ми будемо зобов’язані перемагати Естонію та Велику Британію. Це 100%. Далі будемо дивитися. Думаю, нам під силу вийти до наступного раунду, але не знаю, із якого місця. Кожна гра важлива, і ми будемо прагнути перемогти в усіх матчах. Із Хорватією ми маємо кусатися. Янніс Адетокумбо грає п’ятого в Греції? Готовий його душити. Будемо віддаватися на повну у грі з ними. Ніхто не збирається “спускати шорти” та здаватися”.

На запитання про оцінку нинішнього складу збірної України, Артем Пустовий відповів доволі стримано. Гравець зауважив, що в команді є багато талановитих виконавців, але їм не вистачає зіграності. На думку спортсмена, українська команда повинна грати в більш швидкий і командний баскетбол.

“Не знаю, чи це найсильніший склад збірної України за всю історію. Якщо за рівнем індивідуальної майстерності, то можливо. Але за рівнем зіграності нам далеко до попередників. Хоча б до збірної під керівництвом Майка Фрателло, яка була в 2013-2014 роках. Зараз наша найбільша проблема – це зіграність. Буває, що ми починаємо грати, як команда, але потім перемикаємося на індивідуальні дії. Починаємо дивитися на власну статистику, кожен хоче стати героєм. Я зараз не про когось одного, а про всіх нас.

Думаю, що нашій збірній треба грати у швидкий баскетбол. Бігти, розганятися, десь один заслін поставити. Усі великі гравці в нашій збірній досить рухливі – я, Олексій Лень. Коли ми граємо позиційно, то четверо просто стоять та дивляться на того, в кого м’яч, і чекаємо, що він вигадає. Самі ж не розуміємо, що робити. Ми маємо грати на швидкостях Італії”

Артем Пустовий також згадав про акцію збірної України на День Незалежності перед початком гри з Італією. Тоді українська команда записала відео, у якому всі представники збірної стояли з табличками, а на них було перелічено злочини Росії під час вторгнення до України.

“Це була ідея Іллі Сидорова. Він запропонував зробити футболки з цими написами, щоб ми вийшли в них на розминку перед матчем. Але у ФІБА повели себе не найкращим чином та не дозволили нам провести цю акцію. На офіційну частину перед матчем виходити в подібних футболках було заборонено. Хтось ще казав, що ми давали запит вийти з національними прапорами на гімн перед початком гри, і чекали відповіді близько двох тижнів.

ФІБА хоче бути до всіх лояльними. Не називають речі своїми іменами. Жодного разу не назвали війну в Україні війною. Боягузи. Через те, що ФІБА заборонила футболки, ми за день до гри зробили плакати. Сфотографувалися, зробили відео. Хотіли до Дня Незалежності нагадати людям про злочини Росії. Плюс – на матчі також були українські дітлахи, які прийшли нас підтримати – у них у Ризі був тренувальний табір. Під час гри вони сиділи з цими плакатами”, – розповів український баскетболіст.

Наостанок Артем Пустовий зізнався, що робота та перебування з командою морально допомагає переживати війну на Батьківщині. Ба більше, зважаючи на той факт, що наразі його батьки перебувають в окупації на Херсонщині.

“Баскетбол дуже сильно допомагає справлятися зі стресом через війну. На тренуваннях і матчах ти дещо відволікаєшся від тих жахіть, які відбуваються в країні. Але після їх закінчення, коли читаєш новини про прильоти, вибухи, стає не по собі. У колективі це переносити легше. Дещо відволікаєшся, намагаєшся концентруватися на роботі.

У мене батьки на окупованій території, у Каховці, що в Херсонській області. Не хочуть від’їжджати, хоча я пропонував їм тисячу разів. Кажуть, що не хочуть залишати дім. Поки будуть там, далі подивимося. Слава Богу, зв’язок із ними є. Інколи Інтернет пропадає, але це на день-два, потім поновлюється. Більш-менш вдається регулярно з ними зв’язуватися. І по відео, і текстовими повідомленнями. Хоча я їм кажу: «Чого ви сидите?! Ніхто ж не знає, що завтра прийде в голову цим проклятим окупантам». Але переконати їх поки що не вдається”

0

Автор публікації

Офлайн 16 години

vodolaz

128
Коментарі: 6Публікації: 7461

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.