“Дніпро” стартує в кваліфікації Кубку Європи ФІБА: орієнтовний склад

"Дніпро" стартує в кваліфікації Кубку Європи ФІБА: орієнтовний склад 1 - basket.com.ua

Сьогодні, 24 вересня, чемпіон Суперліги Дніпро стартує в Румунії матчем із Констанцою у кваліфікації Кубку Європи ФІБА. За підсумком двоматчевого протистояння (друга зустріч також пройде в Румунії 26 вересня) визначиться володар єдиної від пари путівки в основний раунд

Минулого сезону БК Дніпро не без боротьби наприкінці шляху пройшов суперників, мов потужний дорожній каток, і «поклав» золото Суперліги Favbet до кубка України, оформивши «золотий дубль».

У міжсезоння стали відомі три гравців, які не продовжать виступати за цей колектив. Пресслужба клубу та головний тренер Володимир Коваль повідомляли, що форвард Роман Бондарчук пішов служити в ЗСУ, центрового Кирила Натяжка не буде у складі команди в новому сезоні, а захисник Михайло Шкода перейшов на адміністративну роботу в клубі.

Нагадаємо, у межах підготовки до виступу в Європі Дніпро провів чотири контрольні матчі: спочатку вдома переміг Запоріжжя (89:77), потім на виїзді поступився БК Рівне (64:77) та виграв у команди Старий Луцьк-Університет (76:63), а завершив готуватися до наступного сезону перемогою над запоріжцями (86:69).

Зазначимо, що не грали за дніпрян у передсезонних матчах досвідчений розігруючий Микола Вільховецький і його молодий колега по амплуа Нікіта Джеріхов (завершував сезон у складі БК Запоріжжя). Не отримав хвилин на майданчику юний дебютант минулого сезону, гравець збірної України U-16 Артем Кочерга. Усі вони виступали за чемпіонський склад команди.

Наразі підсиленням у міжсезоння стало повернення до рідного клубу місцевих вихованців Нікіти Коротченка та Іллі Ліщини, які повернулись до України.

Зазначимо, половина складу Констанци – це іноземці, переважно американці. На відміну від восьмої команди чемпіонату Румунії український колектив не має легіонерів у своєму ростері. До того ж поточний склад дніпрян сформований виключно з місцевих вихованців і двох гравців з іншого міста Дніпропетровської області – Кривий Ріг (Володимир Конєв і Михайло Горобченко).

На позиції розігруючого захисника український клуб може розраховувати на згаданого Горобченка й Івана Колдомасова, а також досвідченого Миколу Вільховецького. Не так давно перші двоє «диригували» грою молодіжних збірних України на чемпіонатах Європи. Якщо торік в основному складі виходив найкращий асистент команди сезону 2024/25 (у середньому за гру віддавав 6.9 передачі) і лідер за кількістю перехоплень (1.5) Михайло, то в міжсезоння тренерський штаб цю місію довірив Івану, який віддячив своєю ефективною грою: у двох останніх зустрічах був кращим серед дніпрян за кількістю передач. Захисник Колдомасов під час минулого сезону повернувся на майданчик після двох поспіль серйозних травм.

Досвідчений лідер Дніпра і гравець національної збірної України 3х3 Максим Закурдаєв є безальтернативним стартовим атакувальним захисником. У завершальних підготовчих іграх проти БК Запоріжжя та Старого Луцька він набрав відповідно 17 та 19 очок. Йому на заміну виходить відомий українським уболівальникам шутер Ігор Дубоненко. Минулого сезону він реалізував 42.9% триочкових кидків (4.5 спроби за гру), у Закурдаєва цей показник – 40.3% (робив по 6 спроб).

Гравець національної збірної України легкий форвард Володимир Конєв долучився до складу Дніпра під час минулого сезону, коли припинив своє існування столичний Будівельник. Останні два матчі він пропустив, але це дало можливість показати себе на позиції Євгенію Сорочану. Молодий форвард з 23 очками став найрезультативнішим гравцем зустрічі зі Старим Луцьком.

У стартовому складі вийде багаторічний лідер і капітан клубу, важкий форвард Станіслав Тимофеєнко. Він, як і Конєв, буде створювати «тиск у фарбі», допомагаючи молодому 19-річному центровому Даніілу Сипалу, перевагами якого є висока мобільність, зріст і довжелезні руки. Гравець молодіжної збірної України цього літа не лише став віцечемпіоном Європи в Дивізіоні В, а й був обраний організаторами у символічну п’ятірку євротурніру. У двох завершальних підготовчих матчах Данііл був найкращим ребаундером (зібрав 10 та 15 підбирань).

На заміну їм виходитиме кваліфікований дует Олександр Тарасенко – Сергій Загреба. Ці відомі, досвідчені та перевірені бійці не потребують особливого представлення українським уболівальникам. Вони вдало діють як у трисекундній зоні, так і становлять загрозу для суперників на периметрі.

Головне тріо, що повинно набирати очки згідно зі статистикою минулого чемпіонату – це Станіслав Тимофеєнко (14.3 очка), Володимир Конєв (14 очок) і Максим Закурдаєв (12.8 очка). Тимофеєнко також був кращим у команді за підбираннями (7.3), а Конєв – другий за кількістю підбирань (6.5) та найкращий за блокшотами (1.2). Захисник Закурдаєв – другий після розігруючого Горобченка і за передачами (2.9), і за перехопленнями (1.4).

Орієнтовний склад Дніпра (за інформацією, отриманою з контрольних матчів)

Іван Колдомасов – Максим Закурдаєв – Володимир Конєв – Станіслав Тимофеєнко (К) – Данііл Сипало

Михайло Горобченко – Ігор Дубоненко – Євгеній Сорочан – Олександр Тарасенко – Сергій Загреба

Микола Вільховецький, Нікіта Коротченко, Ілля Ліщина

Олег Сагайдак для Basket.com.ua

0

Автор публікації

Офлайн 24 години

vodolaz

128
Коментарі: 6Публікації: 7416

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.