Все буде краще, ніж раніше: прев’ю сезону НБА для Олексія Леня

Все буде краще, ніж раніше: прев'ю сезону НБА для Олексія Леня 1 - basket.com.ua

“Сакраменто Кінгз” підписали з українським центровим Олексієм Ленєм річний контракт на ветеранський мінімум в розмірі 3,2 мільйона доларів. Сталося це після складного сезону 2022/2023. За перші 75 ігор Лень зіграв 5 або більше хвилин лише тричі, хоча головний тренер Майк Браун стверджував, що розгрядає різноманітні варіанти на позиції резервного центрового.

Тим не менш, Лень брав участь у кожній з останніх семи ігор “Кінгз” у регулярному сезоні, отримуючи за цей час у середньому 13,7 хвилин. Він набирав 3,8 очка, 3,8 підбирання та 0,6 блок-шота, реалізувавши 87,5% своїх обмежених спроб кидків за ці сім матчів. У перших п’яти іграх плей-оф з “Голден Стейт Ворріорз” Лень став  головною опцією на заміну учаснику Матчу зірок Домантасу Сабонісу.

30-річний Лень зіграє свій 11-й сезон у НБА та третій у складі “Кінгз”. Враховуючи, що до тренувального табору залишилося менше тижня, а також конкруренцію за місце резервного центрового, буде цікаво подивитися, як Браун використовуватиме Олексія. Сайт Sactown склав прев’ю сезону для Леня.

Сильні сторони Леня

218-сантиметровий Лень розділив статус найвищого гравця у складі “Сакраменто” минулого сезону з Німасом Куетою. Однак Олексій є набагато досвідченішим і впевненішим гравцем, ніж Куета.

Одна з його найкращих якостей – ти знаєш, що отримаєш. Він є стримуючим фактором в захисті, який рухається швидше, ніж очікує суперник, хоча все ж таки має проблеми з протидією високим пік-н-ролам. Але в цілому, якщо Лень знаходиться в оптимальній формі, він може якісно підстраховувати партнерів у захисті. Випускник Меріленду також зазвичай знаходить спосіб вплинути на гру на підбиранні.

В атаці Лень зі своєю широкою статурою ставить нищівні заслони. Він не володіє ефективним дриблінгом і не дуже якісно передає м’яч, але атакуючі концепції “Сакраменто” реалізуються за допомогою традиційних заслонів, з якими у центрового немає проблем.

Завдяки такому стилю гри Лень отримує деякі можливості набирати очки біля кільця, це йому завжди непогано вдавалося. За останні три сезони він робив менше п’яти спроб з гри, але реалізував 58,1% кидків.

Недоліки Леня

Вищезгаданий захист при пік-н-ролах. Подібні ситуації трапляються нечасто, але вони можуть стати проблемою, коли опоненти скористаються своєю швидкістю і обійдуть його при великій кількості вільного простору. Якщо у суперників є “великі” гравці з поставленим кидком, ефективний захист Леня під кільцем може бути зведений нанівець, оскільки йому доведеться виходити ближче до периметру

Часто тренерський штаб робить все можливе, щоби не випускати Леня на незручних оппонентів.

Олексій два сезони з 2018 по 2020 роки, здавалося, вивчав можливість додавання триочкового кидка у свій арсенал, але потім зупинився. Минулий сезон він закінчив із двома спробами та нульовим відсотком влучання з-за дуги.

Яке місце Олексій Лень займе у складі “Сакраменто Кінгз” сезону-2023/24?

Лень майже не виходив на майданчик більшу частину минулого року, але обставини змінилися. Рішона Холмса обміняли, Чимезі Мету пішов в якості вільного агента, а Німаса Куету прибрали за складу, щоб звільнити місце для Джавейла Макгі.

Неясно, хто заповнюватиме приблизно 12 хвилин відпочинку Сабоніса в кожному матчі. У Макгі є давня історія відносин з тренером Брауном та іншими співробітниками “Кінгз”. Лень зіграв у перших п’яти матчах постсезону. В останніх двох Трей Лайлз діяв як центровий в “маленькій п’ятірці”. Чанс Команше має шанс позмагатися за місце в ротації у тренувальному таборі.

Лень є більш корисним у протистоянні з габаритними традиційними центровими, такими як Нікола Йокич, Джоел Ембіід, Йонас Валанчюнас та Стівен Адамс. Кількість хвилин Олексія в сезоні-2023/24 може залежати від конкретного матчу, але він має реальний шанс стати стабільним резервним центровим команди.

0

Автор публікації

Офлайн 5 години

aks701

10
Коментарі: 0Публікації: 2687

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.