Айнарс Багатскіс: “У нас три тижні до офіційної гри, втягуючих тренувань не буде”

Айнарс Багатскіс: "У нас три тижні до офіційної гри, втягуючих тренувань не буде" 1 - basket.com.ua

Вже завтра, 28 липня, чоловіча збірна України розпочинає підготовку до матчів другого раунду кваліфікації ЧС-2023, в рамках якої 24 серпня в Ризі протистоятиме Італії, а 27 серпня на виїзді зіграє проти Ісландії. Тренерський штаб збірної України визначився зі складом, який готуватиметься до відповідальних зустрічей. Про майбутню підготовку в інтервью сайту ФБУ розповів головний тренер команди Айнарс Багатскіс:

Які ваші очікування від чергового тренувального збору національної команди?

— На перший збір буде запрошено 15 гравців. У порівнянні зі збором перед липневими матчами у нас будуть певні зміни в тренувальному процесі. Слава богу, що навіть попри війну у нас був місяць тренувань і була можливість підготувати команду. Дякую за це гравцям, які працювали на повну, незважаючи на те, що було доволі важко. Завдяки тому, що ми були не в найкращих, але в нормальних фізичних кондиціях, ми змогли гідно зіграти липневі матчі кваліфікації ЧС-2023.

Зі свого досвіду можу сказати, що було б ідеально, якщо б зараз ми готувалися п’ять тижнів. У нас буде три тижні до першої офіційної гри і майже не буде втягуючих тренувань — команда відразу розпочне контактну роботу. Я дуже сподіваюся, що гравці фізично будуть готові до цього. Але нам потрібен час, щоб хлопці порозумілися один з одним, адже будуть нові баскетболісти у порівнянні з липневими іграми — Лень, Герун та Близнюк. Ці гравці за статусом та за рівнем гри відповідають рівню збірної України. Ми маємо бути одним цілим, грати один за одного, а для цього потрібен час. Іноді навіть це мають бути не тільки тренування, а й просто час, який хлопці будуть проводити разом за межами майданчика. Це все важливо, щоб стати Командою.

В 2017 році, коли я тренував збірну Латвії, з першого дня з командою був Крістапс Порзінгіс. Не всі гравці стартової п’ятірки могли працювати з нами з самого початку, а коли зібралися всі, травмувався Порзінгіс. Повним складом тоді на чемпіонаті Європи ми зіграли лише один матч — проти Литви і здобули розгромну перемогу. Взаємопорозуміння в команді — це дуже важливо.

Ми можемо говорити про тактичні ідеї, але якщо команда не буде готова фізично, жодних шансів на те, що ми зможемо зіграти в повну силу, немає. Життя зараз дає нам можливість зіграти один раз на чотири роки на чемпіонаті Європи. А в цьому випадку навіть раз на п’ять років. Ми не знаємо, що буде далі і буде дуже шкода, якщо ми не використаємо цей шанс, який дає нам життя.

Ще одна важлива частина підготовки — це психологічний стан гравця, а він багато в чому залежить від того, де гратиме баскетболіст у наступному сезоні. Я хотів би сказати окреме дякую керівникам Прометея та Будівельника за те, що вони є і роблять так, що в більшості гравців збірної є контракти та робота.

Айнарс Багатскіс: "У нас три тижні до офіційної гри, втягуючих тренувань не буде" 3 - basket.com.ua

Чи може після матчів відбору на ЧС-2023 змінитися склад збірної на Євробаскет?

— Є певна ситуація, через яку я зараз двічі розмовляв із Серджио Скаріоло (головним тренером збірної Іспанії — ред.). Я хотів дізнатися в нього, про що він говорить гравцям, коли в кожній кваліфікації він грає одним складом, а в фінальних частинах у нього 2/3 гравців з цих ростерів до складу не потрапляють. Він розповів мені, що він говорить і я радий, що так само вже вчинив і я. На жаль, іноді доводиться відмовитись від тих гравців, які допомагали збірній, зробили свій внесок на шляху на Євробаскет. Але, на жаль, чисто через спортивні принципи вони не зможуть поїхати на Європу. Тут немає значення досвід та вік гравця, я вважаю, що в збірній немає бути сумнівів у жодному з 12 гравців. Звичайно, завжди будуть дискусії, але ми з тренерами дуже довго обговорювали те, кого треба використовувати в передній та задній лініях. Це добре, що є з кого обрати. А ми, в свою чергу, маємо підготуватися на 120%.

Чи задоволені ви майбутніми контрольними матчами, які зіграє збірна?

— Думаю, жодні коментарі щодо Словенії та Туреччини не потрібні. Я дивився і матч, в якому Фінляндія перемогла Хорватію. Слабких команд просто немає. Окрім оголошених матчів ми, можливо, ще зіграємо один екстра-матч з однією з литовських збірних, адже нам дуже-дуже потрібні ці матчі перед офіційними іграми.

Я знаю на 100%, що в Туреччини буде найкращий склад на цей товариський матч, а це чотири гравці НБА, а також натуралізований Шейн Ларкін. Ми бачили, що і Іспанія, і Хорватія натуралізували гравців. До речі, з Джаліном Смітом, якого натуралізували хорвати, у мене два роки тому була домовленість про натуралізацію в збірну України. Тоді його ще ніхто не знав.

Тож у контрольних матчах нам буде важливо знайти баланс, перевірити взаємопоєднання і шукати свою гру. Треба буде все врахувати і з такими суперниками ми побачимо, на що ми здатні.

0

Автор публікації

Офлайн 2 місяці

BrickFreak

79
Коментарі: 28Публікації: 1684

Залишити відповідь

Авторизація
*
*
Реєстрація
*
*
*
*
Генерація паролю
Цей сайт використовує файли cookie, щоб запропонувати вам кращий досвід перегляду. Переглядаючи цей веб-сайт, ви погоджуєтесь на використання файлів cookie.